Türkiye’nin savunmasını tam bağımsız hale getirmek için devam eden yerli üretimin en önemli araçlarından biri olan Milli Muharip Uçağı üzerinde yapılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak ile ilgili yeni bir gelişmeyi duyurdu.
Kotil resmî Twitter hesabı üzerinden Milli Muharip Uçağının ilk parçasının üretiminin gerçekleştirildiğini açıkladı. Kotil yaptığı paylaşımda, “Milli muharip Uçağımızın ilk parça üretimini gerçekleştirdik. Ülkemizin beka projesi icin attığımız her adım bizim icin çok anlamlı, çok kıymetli. Heyecanla, gayretle çalışarak aynı yolda yürüdüğümüz tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Milli muharip Uçağımızın ilk parça üretimini gerçekleştirdik. Ülkemizin beka projesi icin attığımız her adım bizim icin çok anlamlı, çok kıymetli. Heyecanla, gayretle çalışarak aynı yolda yürüdüğümüz tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. pic.twitter.com/RyYuwPEHE4
— Temel Kotil (@Temel_Kotil) November 4, 2021
Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinden 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek, yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan ve geliştirilen bir savaş uçağının üretilmesi ve bu uçağı tasarlayıp geliştirebilecek insan gücü ve altyapının oluşturulması amacıyla başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Geliştirilmesi Projesi’nde TUSAŞ ana yüklenici konumunda bulunuyor.
Projede yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhilî silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknoloji alanlarındaki kazanılacak kabiliyetlerle Türkiye; dünyada ABD, Rusya, Çin vb. 5’inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yerini alacak.
MMU’nun, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan diğer savaş uçakları, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilir şekilde görev yapması ve üretilecek uçakların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülüyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi