Milli Muharip Uçak Projesi test tesislerini yerlileştiriyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yapılan açıklamada, EMI/EMC Testleri Tesisi, Yıldırım Test Tesisi ve Yakın Alan RKA Ölçüm Tesisi’nin yerli imkanlarla hizmete alınacağı bildirildi.

TUSAŞ resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “MMU projemiz ile milli imkanlarımızla ülkemize 3 büyük yeni test merkezi kazandırarak havacılık sektörüne yön vermeye hazırlanıyoruz. Yerli ve milli ürünlerimizi üretirken ülkemiz için hep daha fazlasını hayal ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan modern uçakların üretilmesi amaçlanıyor.

Projede yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu vb. teknoloji alanlarındaki çalışmaların sonucunda Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin’den sonra 5’inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yer alacak.

MMU’nun, 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülüyor.

İmzalanan ana sözleşme, geliştirme ve üretim sürecinin bir parçası olan ön tasarım aşamasını kapsıyor. Söz konusu dönem içinde hava aracının, mühendislik, teknoloji, test altyapılarının ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesi, muharip uçak tasarımına yönelik kabiliyet kazanılmasını amaçlanıyor. Ana sözleşme, SSB ile 05 Ağustos 2016 tarihi ile imzalanmış olup, başta ana yüklenici TUSAŞ olmak üzere, proje kapsamında görev alan tüm paydaşlar ile birlikte heyecanla çalışmalar artırılarak sürdürülüyor. TUSAŞ ile BAE Systems (İngiltere) arasında Milli Muharip Uçak geliştirmesine yönelik Ana İlkeler Sözleşmesi (Heads of Agreement) 28 Ocak 2017 tarihinde, Anlaşma Tutanağı 10 Mayıs 2017’de imzalandı. TUSAŞ ve BAE Systems arasındaki iş birliği anlaşması 25 Ağustos 2017 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdi.

Ön tasarım aşaması sonunda ise projenin takip eden dönem ve aşamaları için kesintisiz bir geçiş öngörülüyor.

TUSAŞ, projenin ana hedefleri doğrultusunda ülkemizin muharip uçak tasarımı, üretimi, sertifikasyonu, bakım ve idame bilgisini ve tecrübesini artırmaya yönelik tüm milli imkânlardan yararlanma yönünde azami gayret gösteriyor.

Yıldırım Test Tesisi

Milli Muharip Uçak Projesi kapsamında, sayılı ülkede bulunan ve hava platformlarının yıldırım etkilerine karşı test edilmesine imkan sağlayan Yıldırım Test Tesisi, Türkiye’ye kazandırılacak.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ile Hızal LTD arasında imzalanan sözleşme doğrultusunda kurulacak Yıldırım Test Tesisi Türkiye için ilk olacak.

Yıldırım Test Tesisi’nde yer alacak laboratuvarlarda uçak, helikopter, insansız hava aracı (İHA) platformları; alt sistemleri, bileşen ve malzemeleri doğduran ve dolaylı yıldırım etkilerine karşı test edilecek. Bin volttan milyon voltlara kadar darbe gerilimleri üretebilecek kapasitede test cihazları yer alacak tesiste, tüm sistemler milli olacak ve yerli imkanlarla kullanıma sunulacak.

Tesis; uçak, helikopter ve İHA’ların komple test edilebileceği boyutlarda, altyapıda, kapasite ve donanımda olacak.

Yıldırım Test Tesisi ile Türkiye, özgün uçar platformlar tasarlayan her ülkenin sahip olduğu bir kabiliyet ve altyapıya kavuşacak. Gerçek yıldırım şartları ve etkilerinde yapılacak testler doğrultusunda dizayn, tasarım ve üretimler gerçekleştirilebilecek. Tasarım ve üretimler, ilgili uluslararası askeri teknik standartlarda test edilip doğrulanabilecek.

Bu tesis sayesinde daha önce yurt dışında yapılan askeri platformların yıldırım testleri Türkiye’de yapılacak. Bu durum ekonomik olarak maliyetleri aşağı çekecek, test süreçlerine ilişkin süreleri kısaltacak, kritik ve stratejik tasarımlarda gizlilik sağlayacak. Tesiste yürütülecek çalışmalarla uzman eleman ve yönlendirilmiş enerji alanlarında uzman mühendis ve teknisyen yetiştirilecek.

Tesiste, Yüksek Gerilim Yıldırım Direkt Etkileri Test Laboratuvarı, Yüksek Gerilim Yıldırım Dolaylı Etkileri Test Laboratuvarı, yüksek akım ve yakıt test sistemi testleri, test ölçüm sistemlerinin kontrol odaları, atölye ve destek birimleri, personel alanları yer alacak.

OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi üyesi yüklenici firma Hızal LTD, Yıldırım Test Tesisi’nde yer alacak laboratuvarların yüksek gerilim ve yüksek akım jeneratörleri ile birlikte test ölçüm sistemlerinin tasarımı ve üretimini üstlenecek.

Tesisinin işletmeye alınmasında da eğitim ve danışmanlık hizmetlerini yerine getirecek Hızal LTD, aynı zamanda eğitim ve entegre lojistik destek konularında OSTİM Teknik Üniversitesi ve OSSA üyesi Molekulas AŞ ile ortak imalat, tasarım, ileri seviye mühendislik analiz ve hizmet alımları gerçekleştirecek.

Hızal LTD, 1972’den bugüne çeşitli model ve güçlerde 3 bine yakın yüksek gerilim ve yüksek akım makinesi, test ve ölçüm sistemini yurt içi ve dışında (Portekiz, Rusya, Malezya, Suudi Arabistan, Özbekistan) sanayii ve üniversitelerin hizmetine sundu. Şirket, yüksek gerilim teknolojileriyle 2000 yılından bu yana savunma sanayii projelerinde danışman, çözüm ortağı olarak yer alıyor.

Yakın Alan RKA Ölçüm Tesisi

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) arasında, Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi kapsamında üretilecek uçakların radar kesit alanı (RKA) ölçümünün yapılabileceği bir test merkezinin kurulmasına ilişkin sözleşme imzalandı.

TÜBİTAK ve TUSAŞ’tan yapılan açıklamalara göre, söz konusu sözleşmeye imzalar, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ve TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Hacı Ali Mantar tarafından atıldı.

Sözleşmeyle TUSAŞ, 20-25 metrelik uçakların testlerini yapabilecek bir altyapı kuracak. 2021’de faaliyete geçmesi planlanan tesisle TÜBİTAK BİLGEM’in RKA Tesisi’nde gerçekleştirilecek radar izi ölçümleri, MMU’nun tasarım ve geliştirilme faaliyetlerinde de kullanılabilecek. Projede komponent seviyesinde görünmezlik ölçüm testleri TÜBİTAK BİLGEM tarafından yapılacak.

Çalışmalar sayesinde hem bu konudaki dışa bağımlılık ortadan kalkacak hem de radar görünmezlik gibi gizli Ar-Ge faaliyetlerinin millileştirilmesi sağlanacak.

EMI/EMC Testleri Tesisi

TÜBİTAK BİLGEM ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii arasında 25 Aralık 2019 tarihinde Ankara’da, Milli Muharip Uçak (MMU) Sözleşmesi kapsamında yakın alan test tesisi için sözleşme imzalandı. Sözleşme ile Milli Muharip Uçak’ın radar kesit alanı tesisi kurulacak ve uçağın testleri gerçekleştirilecek.

Sözleşme, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil arasında imzalandı. Böylelikle Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, 20-25 metrelik boyutlarda olan uçakların testlerini yapabilecek bir altyapı kurmuş olacak. 2021 yılında kurulması beklenen tesiste yapılacak radar izi ölçümleri MMU’nun tasarım ve geliştirilme faaliyetlerinde de kullanılabilmesinin yolunu açacak. TÜBİTAK BİLGEM ile TUSAŞ böylece Milli Muharip Uçak projesinin çalışmaları için yerli ortaklığa giderek önemli bir yatırım sözleşmesi imzalamış oldu.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.