Milli Uçak Gemisi Projesi’nde konsept tasarım çalışmaları başladı!
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda bulunan Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü (DPO) kapılarını basın mensuplarına açtı. İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Erdinç Yetkin ile Dizayn Proje Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mühendis Albay Hakan Uçar, tersanede ve Dizayn Proje Ofisi’nde yapılan çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.
1997 yılında Türkiye’nin ilk milli deniz harp platformu olan MİLGEM Projesini gerçekleştirmek amacıyla oluşturulan Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü, MİLGEM Projesi kapsamında tasarım ve entegrasyon faaliyetleri yürüttü. 2004 yılında MİLGEM Proje Ofisi adını alan müdürlük 2010 yılında yeniden Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü olarak isimlendirildi.
EylüI 2015’ten itibaren İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda bulunan yeni binasında faaliyetini sürdüren Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü, askeri gemi tasarım inşa standartlarını oluşturan, muharip gemilerin tekne, makine, elektrik ve savaş sistemleri ile sistem entegrasyon tasarımlarını yapan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın uzman kurumu olarak çalışıyor.
MİLGEM Projesi kapsamında İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilen ADA sınıfı TCG Heybeliada, TCG Büyükada, TCG Burgazada ve TCG Kınalıada korvetlerinin tasarım ve entegrasyon faaliyetleri Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü’nce gerçekleştirilirken, söz konusu gemiler sırasıyla 2011, 2013, 2018 ve 2019 yıllarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdi.
ADA sınıfı korvetlerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na tesliminin ardından ADA sınıfı korvetlerden daha üstün harekât ve manevra görev fonksiyonlarına sahip olan bir fırkateyn tasarımı hedefiyle Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü’nde MİLGEM projesi esas alınarak “İstif Sınıfı Fırkateyn Projesi”nin tasarım faaliyetlerine başlandı.
İstif Sınıfı Fırkateyn Projesi’nin ilk gemisi olan TCG İstanbul fırkateyni, İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edildi. 19 Ocak 2024’te hizmete başlayan, yüzde 80 yerlilik oranı ile inşa edilen TCG İstanbul’un tasarımı ise yüzde 100 yerli.
ADA sınıfı korvetlerden daha farklı kabiliyetlere, daha yüksek deplasmana sahip 113 metre uzunluktaki ve 14,4 metre genişlikteki TCG İstanbul, 14 knot (26 km/saat) hızda yaklaşık 12 bin kilometre menzile sahip. GENESIS ADVENT savaş yönetim sistemi ve Aselsan üretimi CENK AESA 3 Boyutlu Arama Radarı ile donatılan gemi 1 adet 76mm baş topu, 1 adet 35mm Aselsan GÖKDENIZ yakın hava savunma sistemi (CIWS), 2 adet 25mm Aselsan STOP uzaktan komutalı silah sistemi, 16 adet Roketsan üretimi 220+ kilometre menzilli Atmaca gemisavar füzesi ve 16 hücreli MİDLAS dikey atım sistemi (VLS) ile silahlandırıldı.
TF 2000 Hava Savunma Harbi Muhribi Projesi
Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü tarafından yürütülen bir diğer proje ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığının 14 Ocak 2019 tarihinde verdiği direktif doğrultusunda tasarımına başlanan TF 2000 Hava Savunma Harbi Muhribi Projesi.
Ülke hava savunmasının denizden başlayarak kademeli olarak karşılanması ve üstün taarruz ve hava savunma kabiliyetine sahip bir yüzer platform ihtiyacının giderilmesi maksadıyla milli kaynaklarla geliştirilen projenin tasarım çalışmalarına devam ediliyor. Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü’nde yapılan çalışmalar doğrultusunda TF-2000 tasarımı ile yerli ve millilik oranının yüzde 85’e çıkarılması hedefleniyor.
Milli olarak tasarlanmış çok fonksiyonlu ve uzun menzilli radarlardan oluşan ÇAFRAD çok amaçlı faz dizinli radar ve 96 hücreli Milli Dikey Atım Sistemi bulunacak TF 2000 Hava Savunma Harbi Muhribi karinaya monteli sonar sistemi ve düşük frekanslı aktif sonar sistemi ile denizaltı savunma harbi kabiliyetine de sahip olacak.
110 kişilik ekip ile Milli Uçak Gemisi Projesi yürütülüyor
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının caydırıcılığını, güç aktarım yeteneğini artırmak ve ülke savunmasını daha etkin yapabilmek amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda başlatılan Milli Uçak Gemisi Projesi’nin konsept tasarım faaliyetleri Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kasım 2023’te yaptığı açıklamada, Türk Donanması için yeni nesil bir uçak gemisi inşa edileceğini açıklarken, “TCG Anadolu’nun büyük kardeşi olacak yeni nesil bir uçak gemisi inşa etmek için kolları sıvadık.” diyerek konuşmuş ve geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında icra edilen Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı’nda uçak gemisi için tasarım aşamasının başlatılmasına yönelik karar alınmıştı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan İspanya Donanmasına bağlı Juan Carlos I gemisi model alınarak tasarlanan TCG Anadolu’dan daha büyük olması hedeflenen Milli Uçak Gemisi’nin 285m boya, 72m ve 60 bin ton deplasmana sahip olması planlanıyor.
Konsept tasarım aşamasında olan gemide, yerli ve milli insanlı ve insansız hava araçlarının konuşlandırılması planlanıyor. Bu amaç doğrultusunda havacılık sektöründe ileri gelen Baykar ve TUSAŞ firmaları ile çalışmalar yapılıyor.
Fizibilite çalışması yapılan yeni milli uçak gemisi için Deniz Kuvvetlerinin farklı birimlerinden uzman personelin de katılımıyla Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü bünyesinde 110 kişilik Uçak Gemisi Çalışma Grubu oluşturuldu. Çalışma Grubu, uzmanlık alanlarına göre alt gruplara bölünerek konsept tasarıma başladı.
Halihazırdaki teknolojik kazanım dikkate alınarak gemiden kalkış-iniş yapabilecek hava araçları ile pist geometrisinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütüldü