Mısır yeni savaş uçağı alımında Çin’i seçti!
Mısır basınında ortaya çıkan haberlere göre, Mısır hükümeti Chengdu J-10C savaş uçaklarının satın alınması için 19 Ağustos 2024 tarihinde Çin hükümeti ile anlaşma imzaladı.
Bu hamle, Mısır’ın eski F-16 uçaklarını aşamalı olarak kullanımdan kaldırmaya başlamayarak Mısır Hava Kuvvetlerini modernize etmek için alternatif savaş uçakları satın almak istediği yönündeki iddiaların ardından geldi.
Bu satın alımla birlikte Mısır, Pakistan’ın ardından Chengdu J-10C savaş uçağını satın alan ikinci uluslararası müşteri olacak.
Anlaşma, Kahire’nin filosunu yükseltme veya değiştirme konusunda hem ABD hem de Rusya’dan gelen teklifleri reddetmesinin ardından geldiği ve Mısır’ın, envanterindeki F-16 savaş uçaklarını F-16V versiyonuna modernize edilmesi için ABD tarafından önerilen bir paketi değerlendirdiği ancak nihayetinde reddettiği bildirildi.
Ayrıca ülke, 2015’te Rusya’dan satın alınan MiG-29M uçağıyla ilgili yaşanan lojistik ve performans sorunları nedeniyle Rusya’nın ilave MiG-29 savaş uçağı satış teklifini de reddettiği belirtildi. Mısır daha önce de Rusya’ya sipariş verdiği Su-35 savaş uçaklarını teslim almamış ve üretilen uçaklar Rusya’da kalmıştı. Üretilen uçakların satın alınması için bir süredir İran ve Rusya arasında görüşmeler yürütüldüğü ve bu görüşmelerin sonunda Uçakların İran Hava Kuvvetlerine teslim edilmesi konusunda anlaşıldığı bildirildi.
Chengdu J-10C savaş uçağı satın alma kararının, Mısır’ın bu yılın başlarında Çin liderliğindeki BRICS bloğuna girmesinin ardından Pekin hükümeti ile stratejik ve ekonomik bağlarını derinleştirme yönündeki devam eden çabalarının bir parçası olduğu ifade edildi.
Batı’nın ambargo tehtidi Mısır’ı J-10C’a yöneltti
Uzmanlara göre Mısır’ın Chengdu J-10C savaş uçağı alımı aynı zamanda Mısır yetkililerinin Gazze’deki Batı destekli İsrail askeri operasyonları konusunda artan endişelerini dile getirmesiyle birlikte ABD ve diğer Batı ülkelerinin uygulayabileceği bir ambargoya karşı alınan bir önlem olarak nitelendiriliyor.
Kahire’deki yetkililer, bu operasyonların Gazze nüfusunu Mısır’a sığınmaya zorlayabileceğinden korkuyor.
2013 yılında Mısır’da yaşanan askeri darbenin ardından ABD, Mısır’ın yaşlanan F-16’ları için gerekli yükseltmeleri içeren askeri yardımı geçici olarak askıya almıştı.
Buna, ABD’nin yedek parça üzerindeki kontrolü ve uçaklara uygulanan sıkı operasyonel kısıtlamalar da eklendiğinde, Mısır hava gücünü önemli ölçüde sekteye uğratıyor.
Ayrıca, 2015’te sipariş edilen Mısır’ın Fransız yapımı Rafale savaş uçakları da önemli performans düşüşleri yaşıyor. En önemlisi, Meteor hava-hava füzelerinin yokluğu, savaş yeteneklerini ciddi şekilde sınırlandırıyor.