Türkiye’nin Libya ile yaptığı hidrokarbon anlaşması Mısır’ın Türkiye ile ilişkilerine yansıdı.
Yerel basına konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Türkiye ile Mısır’ın normalleşme süreci görüşmelerine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Şükrü, görüşmelerin, ikinci turdan sonra “Türkiye’nin Libya politikasında bir değişiklik olmadığı” gerekçesiyle askıya alındığını ifade etti.
Şukri açıklamasının devamında Türkiye’yi kast ederek “Şu ana kadar yabancı güçlerin Libya’yı terk etmemiş olması ve bu amaca ulaşmak için kararlı tedbirlerin alınmamış olması endişe vericidir.” ifadelerine yer vermesi Mısır’ın tedirginliğini ortaya koydu.
Türkiye’nin Ekim ayının başında Libya ile imzaladığı hidrokarbon anlaşmasıyla Mısır ve Yunanistan’dan sesler yükselmişti. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri; Tobruk’taki Temsilciler Meclisi ve başkent Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındaki anlaşmazlığa değinerek, Trablus yönetiminin böyle bir anlaşma imzalamaya yetkisi olmadığını öne sürmüştü.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias da Türkiye’nin Libya’daki istikrarsızlıktan avantaj sağlamaya çalıştığını savunarak “Türkiye, Akdeniz bölgesini daha fazla istikrarsızlaştırmak ve bölgesel hegemonya kurmak için Libya’daki çalkantılı durumdan bir kez daha yararlanmaya çalışıyor. Tüm bölge ülkelerinin yanı sıra Avrupa Birliği ülkelerinin de bu planları kamuoyu önünde kınadığını görmekten memnun oldum. Hiç kimse yasa dışı ve gayrimeşru eylemler üzerine yeni gerçekler inşa edemez, kimse coğrafyayı görmezden gelemez, kimse sanal bir dünya yaratamaz.” dedi.
Yunanistan ve Mısır’ın rahatsızlık duyduğu hidrokarbon anlaşması ile karada, denizde ve Türkiye’nin yetki alanlarında kazan-kazan anlayışıyla Türk ile Libya firmalarının birlikte araştırma, sondaj faaliyetleri gibi iş birliğine gitmesi hedefleniyor.
Anlaşmada geçen “karadaki” alanlar, Libya içerisine işaret ediyor. Bu da Türk ve Libyalı şirketlerin Libya anakarasında da hidrokarbon araması, sondajı yapabilmesi anlamına geliyor.
Afrika’da keşfedilmiş en fazla gaz rezervine sahip Libya; dünya petrol rezervlerinin yüzde 4,1’ünü elinde bulunduruyor ve ülkenin günlük petrol ihracatı 1.2 milyon varili geçmiş durumda.
Türkiye-Mısır ilişkileri
2013 yılında Türkiye-Mısır ilişkileri gerginleşmiş, büyükelçiler karşılıklı olarak geri çekilmişti. Bu tarihten itibaren maslahatgüzar düzeyinde devam eden Türkiye-Mısır ilişkileri; Türkiye’de İhvan’a (Müslüman Kardeşler) bağlı kişiler tarafından işletilen bazı televizyon kanallarının çalışmalarının durdurulmasının ardından, normalleşme sürecine geri döndü.
Mayıs 2021’de, Mısır ve Türkiye’de iki ülke arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde ikili düzeyde ve bölgesel bağlamda ilişkileri normalleştirmek için gerekli adımları görüşmek üzere iki tur keşif görüşmeleri yapıldı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi