Türkiye ile Pakistan 12-13 Kasım tarihlerinde ortak tatbikat gerçekleştirdi. TURGUTREİS-5 Tatbikatı, Akdeniz’de hem Türk hem de Pakistan unsurlarının katılımıyla icra edildi.
Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye ve Pakistan’ın katılımıyla TURGUTREİS-5 Tatbikatı ve Akdeniz Kalkanı Harekâtı destek görevinin 12-13 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildiğini sosyal medyadan açıkladı.
Milli Savunma Bakanlığı resmi twitter hesabından yapılan açıklamada, “TURGUTREİS-5 Tatbikatı; TCG KINALIADA, TCG ATAK, TCG BORA ve Pakistan gemisi PNS ZULFIQUAR’ın katılımıyla Doğu Akdeniz’de icra edildi. Tatbikat bitiminde, PNS ZULFIQUAR tarafından 12-13 Kasım tarihlerinde Akdeniz Kalkanı Harekâtı destek görevi gerçekleştirildi.” ifadeleri kullanıldı.
Akdeniz Kalkanı Harekâtı
Akdeniz Kalkanı Harekatı Doğu Akdeniz’de; Türk deniz yetki alanlarında denizde durumsal farkındalığa sahip olmak, deniz güvenliğine katkı sağlamak ve Türkiye Cumhuriyeti’nin deniz yetki alanlarındaki hak ve menfaatlerini korumak maksadıyla Aksaz, Mersin, İskenderun ve Gazimagosa limanlarına istinaden 2 Görev Birliği tarafından 01 Nisan 2006 tarihinden itibaren Akdeniz Kalkanı Harekatı icra ediliyor.
Harekat, deniz karakol uçakları ve helikopterler tarafından icra edilen uçuş görevleri ile destekleniyor. Akdeniz Kalkanı Harekatına iştirak eden tüm unsurlar ve destek sağlayan deniz karakol uçakları tarafından aynı zamanda NATO’nun Etkin Çaba Harekatı destekleniyor.
AKH kapsamında;
Doğu Akdeniz’de Türkiye adına faaliyet icra eden Araştırma Gemilerine koruma ve destek sağlanabiliyor,
Deniz Yetki Alanlarımızda diğer ülkeler adına izinsiz araştırma faaliyetlerinde bulunan araştırma gemileri ikaz edilebiliyor,
Araştırma gemilerinin Türk makamlarından izin almaksızın araştırma faaliyetlerine devam etmeleri engellenebiliyor,
Harekâta iştirak eden yüzer unsurlar ve bölgede bulunan Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) imkân ve kabiliyetine sahip mevcut sahil radarları tarafından ticari gemilerin tespit ve teşhisi yapılıyor,
Teşhis edilen temaslardan “dikkati çeken gemi” ve “bilgi toplanması istenen gemi” kategorisinde olanların limanlarımıza girmeleri halinde, söz konusu gemilerin arama ve kontrollerinin yaptırılması sağlanıyor.
İcra edilmekte olan Akdeniz Kalkanı Harekatı; özellikle BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN Petrol Boru Hattının Temmuz 2006 ayından itibaren faaliyete geçmesinden sonra dünya deniz ticaretinin önemli odak noktalarından biri haline gelen Doğu Akdeniz’deki deniz ulaştırma hatlarının korunması ve enerji güvenliğinin sağlanması, bölgedeki muhtemel risk ve tehdit unsurlarına ve yasa dışı faaliyetlere karşı caydırıcılık sağlanması açısından önem arz ediyor.
NATO’nun Ekim 2006 ayındaki RİGA Zirvesi sonunda yayımlanan bildiride, “Enerji Güvenliğinin Sağlanmasının Önemini ve bu konudaki Milli ve Uluslararası Girişimlerin Desteklenmesini Vurgulayan“ ifadenin yer alması, Türkiye’nin Akdeniz Kalkanı Harekâtını başlatarak “Enerji Hatlarının Güvenliğinin Sağlanması” konusundaki öngörüsünü teyit eder nitelikte. 2011 yılında başlayan Arap Baharı sonrasında Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da ortaya çıkan gelişmeler Doğu Akdeniz’de deniz güvenliğinin önemini daha da artırdı. Türk Deniz Kuvvetleri AKH ile deniz güvenliğine yönelik önemli bir katkı sağlıyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi