NASA’nın 12 yıl sürecek Jüpiter misyonu başladı.
Jüpiter’de araştırma yapmak için “Lucy” adlı uzay aracını görevlendiren NASA, Lucy’yi Forida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan Atlas 5 roketiyle Türkiye saati ile 12.33 sularında fırlattı.
Jüpiter’in etrafındaki Truva asteroitlerini incelemek üzere gönderilen Lucy, enerjisini yakıt ve solar panellerden sağlıyor. 14 metreden fazla uzunluğa sahip aracın katedeceği yol 6,5 milyar km olarak biliniyor. Lucy’nin asteroitlere ilk kez 2025’te yaklaşması beklenirken 2027 ve 2033 yıllarında ise yakın uçuşların gerçekleştirilmesi düşünülüyor.
NASA’dan Lucy misyonu ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, Lucy’nin, “Trojan Asteroitleri”ni incelemek üzere gönderilen ilk uzay görevi olacağı ifade edilirken “Trojanlar, Güneş’ten Jüpiter ile aynı uzaklıkta, gaz devi Jüpiter’in önünde ve arkasında Güneş’in yörüngesinde dönen dış Güneş Sistemi asteroitleridir. Gaz devi normalde çevresindeki tüm asteroitleri dağıtacak kadar büyüktür, ancak Güneş ve Jüpiter’in birleşik çekimsel etkileri nedeniyle, bu Trojan Asteroitleri sabit yörüngelerde (Lagrange Noktaları olarak bilinen yerin etrafında) milyarlarca yıldır kapana kısılmışlardır. Bu Trojanlar, erken Güneş Sistemimizin kalıntılarının benzersiz, daha önce hiç keşfedilmemiş bir örneğini sağlar.” denildi. Ayrıca, Trojan Asteroitlerinin, güneş sisteminin tarihini deşifre etmek adına hayatî ipuçları taşıdığına dikkat çekildi.
Güneş’ten aldığı enerjinin 2-3 katı kadarını dışarı yaydığı bilinen Jüpiter’in Güneş’e olan uzaklığına göre hesaplanan 106 K’dan (-167 °C) çok daha yüksek bir sıcaklığa sahip olduğu biliniyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi