Üst stratosfere yerleştirilen balonun görevi, yeni oluşan yıldızların etrafındaki gazların ayrıntılı ve 3 boyutlu haritasını çıkarmak olacak. NASA bu proje girişimiyle uzaya dair daha kapsamlı ve ayrıntılı bilgiler edinmeyi planlıyor.
Futbol sahası büyüklüğünde bir balon
NASA’nın üst stratosfere gönderdiği balon futbol sahası büyüklüğünde olacak. Balonun yanı sıra 8.4 büyüklüğünde bir teleskop da belirlenen alana gönderilecek. ASTHROS üst düzey gözlem için kullanılan bu teleskobun yaydığı kızılötesi ışınlar gözlemlenecek. Bu gözlem ile yeni oluşan dev yıldızların etrafındaki gazlar incelenebilecek. ASTHROS teleskobunun 130 bin feet kadar yüksekliğe çıkması çalışmanın hedeflerinden biri olarak belirlendi. Teleskop dev bir çanak anten, ayna ve lenslerden meydana getirildi. Aynı zamanda kızılötesi teleskopların soğuk kalması gerektiğinden bu soğukluk için özel bir sistem üretildi. NASA materyal ihtiyacı olarak 120 metre genişliğinde helyum şişirilmiş bir balona ihtiyaçları olduğunu belirtti.
Gönderilen teleskop Samanyolu’nda yıldızı oluşturan 4 hedefi gözlemleyecek. Yeni oluşan yıldızların gaz hareketlerinin yanı sıra, gazların hız ve yoğunluğu bu teleskop sayesinde ölçülebilecek. Aynı zamanda belirli azot iyonlarının varlığı süreç içerisinde kontrol edilebilecek. NASA azot iyonlarının gözlemlenmesinin önemini “Bu azot iyonları, dev yıldızlardan ve süpernova patlamasından gelen rüzgarların yıldızı oluşturan bölgelerdeki gaz bulutlarını yeniden şekillendirdiği yerleri ortaya çıkarabilir.” şeklinde açıkladı.
NASA bu proje sayesinde yıldızların oluşumuna dair daha fazla bilgi edinmeyi hedefliyor. Aynı zamanda süpernova patlamalarında ortaya çıkan materyallere dair net fikirler edinmek istiyor. ASTHROS’un görevi bittikten sonra dünyaya geri getirilecek. 2023 yılında başlaması planlanan projenin dünya durağının Antartika olması planlandı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi