NATO’dan Rusya’ya kara harekâtı ihtimaline karşı askeri koridor hazırlığı!
İngiltere menşeili yayın ajansı The Telegraph, NATO hakkında dikkat çekici bir iddia ortaya attı.
İddiaya göre İttifak, Avrupa’nın Rusya ile büyük bir kara savaşı durumunda ABD birliklerini ve zırhlarını ön saflara sevk etmek için, çok sayıda “kara koridoru” geliştiriyor.
Habere göre, bu koridorlar, Rusya ile olası bir çatışma durumunda, Amerikan güçlerinin Avrupa’nın çeşitli limanlarından NATO’nun doğu sınırlarına etkin bir şekilde sevk edilmesini amaçlıyor.
The Telegraph gazetesine konuşan kaynaklar, planın ABD ordusunun önceden belirlenen beş limandan birine inmesini ve daha sonra hazır lojistik güzergahlardan nakledilmesini öngördüğünü ifade etti.
Habere göre NATO, Amerikan askerlerini Hollanda’ya indirmeyi ve oradan demiryoluyla Almanya üzerinden Polonya’ya ulaştırmayı planlıyor. Bu strateji kapsamında Norveç, İtalya, Yunanistan, Türkiye, İsveç, Finlandiya ve Baltık ülkelerinin limanlarının kullanılması da hedefleniyor.
Ayrıca haberde söz konusu bu rotaların, “Rusya’nın Ukrayna’daki lojistik sistemlere yönelik saldırılarından çıkarılan dersler doğrultusunda hazırlandığı” belirtildi.
Geçtiğimiz yıl Litvanya’nın Vilnius kentinde düzenlenen düzenlenen NATO zirvesinde, ittifakı savunmak üzere 300,000 askerin yüksek hazırlık durumunda tutulmasına karar verilmesinden beri lojistik rotalar kilit bir öncelik haline geldi.
NATO’nun senaryolara bağlı planları
The Telegraph gazetesinin raporuna göre, Rusya’nın NATO’yu işgal etmesi senaryosunda, ABD birliklerinin doğuya nakledilmeden önce Rotterdam limanına sevk edileceği belirtildi. Haberde, kara iletişim hattının Moskova güçleri tarafından kesilmesini engellemek için perde arkasında rotaların diğer limanlara genişletilmesi yönünde düzenlemeler yapıldığı kaydedildi.
Ayrıca, Hollanda’dan giriş yapan NATO güçlerinin Rus bombardımanına maruz kalması veya kuzey Avrupa limanlarının tahrip edilmesi durumunda, ittifakın İtalya, Yunanistan ve Türkiye limanlarına odaklanmaya hazırlandığı ifade edildi. Plana göre, ABD birlikleri İtalya’dan kara yoluyla Slovenya ve Hırvatistan üzerinden Ukrayna ile sınırı olan Macaristan’a taşınabilir.
The Telegraph’ın bildirdiğine göre, ABD askerlerinin Norveç, İsveç ve Finlandiya üzerinden de taşınması için hazırlıklar yapılıyor. Haber yazısında, bu koridorların yerel yönetmeliklerle kısıtlanmayacağını ve sevkiyat yapmakta serbest olacakları belirtiliyor.
Fransız hükümeti, olası bir Rus işgaline karşı hazırladığı planın parçası olarak Romanya’da konuşlanmaya çalışırken, tanklarının bürokratik süreçler nedeniyle sınırda sıkışıp kaldığından şikayet etmişti.
NATO, olası bir Rus işgalinde asker sevkiyatı için kullanılabilecek rotalar üzerinde uzun süredir çalışmalar yürütüyor. Hollanda, Almanya ve Baltık ülkeleri gibi Kuzey Avrupa’daki limanların Rus füze saldırılarına karşı özellikle hassas olduğu düşünülüyor.
NATO’nun Müşterek Destek ve Etkinleştirme Komutanlığı (Joint Support and Enabling Command, JSEC) lojistik komutanı Korgeneral Alexander Sollfrank, The Telegraph’a verdiği demeçte planların her türlü ihtimali kapsayacak şekilde esnek olarak hazırlandığını belirtti.
Sollfrank, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini dikkatle incelediklerini ve Moskova’nın özellikle lojistik üsleri hedef aldığını gözlemlediklerini ifade etti. Bu durumun, büyük ölçekli lojistik üslerin artık savaş durumunda ilk hedef olacağını ve bu nedenle sürdürülebilir olmadığını kanıtladığını vurguladı.
Korgeneral, hava savunmasının yetersizliği konusunda da endişelerini dile getirdi ve “Hava savunması her zaman kıttır” diyerek, askeri stratejide bir ilkeyi hatırlattı: “Eğer her yerde güçlü olmak istiyorsanız, hiçbir yerde güçlü değilsiniz demektir.”
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerikalı gazeteci Tucker Carlson ile yaptığı röportajda, NATO ülkelerine saldırı planları olmadığını belirtmişti. Putin, bu tür eylemlerin “hiçbir anlamı olmadığını” ifade ederek, “Batı politikacılarının iç sorunları örtbas etmek amacıyla vatandaşlarını sürekli olarak hayali bir Rus tehdidiyle korkuttuklarını” öne sürmüştü.