NATO savunma harcamalarını artırmaya devam ediyor!
Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başkenti Washington’da pazartesi günü yaptığı konuşmada, NATO’nun 32 üye ülkesinden 23’ünün bu yıl savunma harcamaları hedefine ulaştığını söyledi.
Başkentte bulunan bir araştırma merkezi olan Wilson Center’da konuşma yapan Stoltenberg, “Avrupalılar kolektif güvenlik için birkaç yıl öncesine göre daha fazlasını yapıyor,” dedi.
Stoltenberg daha sonra Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi.
ABD Başkanı Joe Biden, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i Beyaz Saray’da kabul etti. İki lider, kısa bir basın açıklaması yaparak İttifak’ın geleceği ve Ukrayna’ya verilen destek konularında önemli mesajlar verdi.
Biden, Jens Stoltenberg’ü karşılarken kendisine teşekkür ederek, “Birlikte Rusya’nın Avrupa’daki saldırılarını engelliyoruz.” dedi.
Stoltenberg, Temmuz ayında Washington’da düzenlenecek NATO Zirvesi’nde İttifak’ın 75. yıl dönümünü kutlayacaklarını ve geleceğe yönelik önemli kararlar alacaklarını söyledi.
Zirvenin odak noktasının, Rusya’ya karşı savaş gücü bakımından yetersiz kalan Ukrayna için İttifak’ın ve üye devletlerin neler yapabileceği olması bekleniyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin ülkesini NATO’ya dahil etme çağrıları ise şimdiye kadar karşılıksız kaldı.
NATO’nun Savunma Harcamalarında Artış
İttifak üyesi ülkelerin savunma harcamalarına ilişkin yeni rakamları paylaşan Stoltenberg, “NATO müttefikleri bu yıl savunma harcamalarını yüzde 18 artıracak. Bu son yılların en büyük artışı.” dedi.
Ayrıca, İttifak üyesi 23 ülkenin gayrisafi yurt içi hasılalarının yüzde 2 veya daha fazlasını savunmaya harcayacağını belirten Stoltenberg, bu artışın Avrupalı müttefikler ve Kanada’nın ortak yük paylaşımına katkı sağladığını gösterdiğini vurguladı. Stoltenberg, bunun ABD için de önemli bir gelişme olduğunu ve paranın bir kısmının burada harcandığını belirtti.
Türkiye, Almanya, Hollanda ve Norveç, hedeflenmiş olan yüzde 2 rakamına ilk kez ulaşan ülkeler arasında yer aldı.
Bazı ülkeler, seçim konuşmalarında savunma harcamaları hedeflerini tutturamayan İttifak üyelerini savunmayacağını söyleyen eski Başkan Donald Trump’ın yeniden seçilme olasılığından da endişe duyuyor.
Stoltenberg gazetecilere verdiği demeçte, “Değişen ABD yönetimleri, ABD müttefiklerinin çok az harcama yaptıklarını söylemekte kesinlikle haklılar. Ancak iyi haber şu ki bu durum değişiyor” dedi.
Stoltenberg, ABD Başkanı Biden’a Ukrayna konusunda güçlü liderliği için teşekkür ederek, “Ukrayna’ya desteğimiz ne kadar güçlü olursa, bu savaş o kadar erken biter.” ifadelerini kullanarak Örgüt’ün Ukrayna’ya güvenlik yardımı sağlamada öncü rol oynama kararı alacağını belirtti.
NATO’nun Ukrayna’ya güvenlik yardımı ve eğitim sağlamada öncü rol üstleneceğini belirten Stoltenberg, bunun Ukrayna’ya verilen destekte daha fazla öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik sağlayacağını söyledi. Ayrıca, bu adımın ABD’nin üzerindeki yükü azaltacağını ve ABD Kongresinin Ukrayna’ya yönelik 60 milyar dolar yardım kararından memnuniyet duyduklarını kaydetti.
Ayrıca Stoltenberg, Ukrayna’ya yönelik güvenlik yardımı organizasyonlarının büyük olasılıkla Almanya’daki ABD askeri üssünden yapılacağını ve bu vesileyle İttifak’a daha büyük bir rol verileceğini vurguladı.
Rusya’nın Talepleri ve Ukrayna’nın Geleceği
Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna ile ateşkes anlaşmasının ön şartı olarak daha fazla toprak talep ettiğine dikkat çekerek, “Bu bir barış teklifi değil, Rusya’nın Ukrayna’yı egemenliğinden ve toprak bütünlüğünden vazgeçmeye ikna ederek savaşta hedeflerine ulaşması önerisidir.” şeklinde konuştu.
Ukrayna’da kalıcı ve adil bir barışı başarmanın en iyi yolunun askeri yeteneklerini güçlendirmek olduğunu öne süren Stoltenberg, bunun Ukrayna’nın egemen, bağımsız bir ulus olarak hayatta kalmasını sağlayacağını söyledi.
Görüşme sonrasında basın mensuplarına konuşan Biden ise, Stoltenberg’in görev süresi boyunca İttifakın “hiç olmadığı kadar büyük, güçlü ve birleşmiş” hale geldiğini belirterek, “dostum” diye hitap ettiği Stoltenberg’in bir dönem daha görev yapmasını arzu ettiğini dile getirdi.
Ekim’de görev süresi dolacak olan Stoltenberg, 2014’ten bu yana NATO Genel Sekreterliği görevini yürütüyor.
NATO’nun son yıllardaki küresel rolüne de değinen Biden, “Birlikte Rusya’nın Avrupa’daki saldırganlığını caydırdık. NATO’nun doğu kanadını güçlendirdik ve NATO topraklarının her bir santimini savunacağımızı açıkça ortaya koyduk,” dedi.
Biden ve Stoltenberg’in Beyaz Saray’daki buluşması, NATO’nun geleceği ve Ukrayna’ya verilen destek konusunda önemli mesajlar içeriyor. Savunma harcamalarındaki artış ve Ukrayna’ya sağlanacak güvenlik yardımı, NATO’nun kararlılığını ve birliğini vurguluyor. Bu adımlar, Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi ve bölgesel güvenliğin sağlanması için kritik öneme sahip olacak.