NATO’da Çin casusluğu operasyonu

[wpcc-iframe allow=”encrypted-media” allowtransparency=”true” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/6Sk1bsXmai1IvWs8l6dEDX” width=”100%”]

Denizcilik ve denizaltı araştırmalarına odaklanan bir NATO araştırma kurumunda çalışan Estonyalı bilim adamının Çin askeri istihbaratıyla çalıştığı ifade edildi.

Daily Beast sitesinde yer alan haberde, Estonya bilim camiasında yaptığı çalışmalarla bilinen Tarmo Kõuts isimli bilim adamının yabancı bir devlet adına Estonya Cumhuriyeti aleyhine istihbarat faaliyetleri yürütme suçunu kabul ettiği ve 3 yıl hapis cezasına çarptırıldığı aktarıldı.

Haberin devamında Kõuts’un para ve tanınma gibi vaatlerle motive edildiği, örneğin gerçekleştirdiği casusluk faaliyetlerinden 17 bin avro kazanmanın yanında çeşitli Asya ülkelerine lüks konaklama şartları içerisinde seyahatler gerçekleştirdiği ifade edildi.

Kõuts 2006 yılında ulusal savunma sektörüne doğrudan dahil olmuş, ayrıca ülkenin askeri araştırma ve geliştirme girişimlerini denetleyen Estonya Savunma Bakanlığı Bilimsel Komitesinin de üyeliğine seçilmişti. Görevinin bir parçası olarak İtalya’nın La Spezia kentinde bulunan NATO Sualtı Araştırma Merkezi (NATO Undersea Research Center) bilimsel komitesinde de üye olmuş ve hatta 2018’den 2020’ye kadar, şu anda Denizcilik Araştırma ve Deney Merkezi (Centre for Maritime Research and Experimentation) olarak bilinen kurumun başkan yardımcılığı görevini yapmıştı.

Çin ile bu konularda temasının 2018 yılına dayandığı bilinen Kõuts’un NATO merkezinde sahip olduğu bu rol, ona hem Estonya’nın hem de NATO’nun gizli askeri istihbarat bilgilerine doğrudan erişme imkanı tanımıştı.

Bunun yanında, Estonya istihbarat kurumlarınca yapılan çıkarımlarda, Çin’in özellikle ticaret, iklim ve Kuzey Kutbu gibi küresel meselelerle ilgili kararlarla ilgilendiği belirtiliyor. Bu noktada araştırmaları ağırlıklı olarak iklim değişikliğinin deniz üzerindeki etkisine ve bazı bilimsel çalışmalarıyla Kuzey Kutbu bölgesine doğrudan odaklanan Tarmo Kõuts’un, yukarıda ifade edilen Çin’in ilgi alanlarına yönelik yüksek bir uygunluğa sahip olduğuna dikkat çekiliyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.