Türkiye’yle birlikte 32 ülkenin yer aldığı Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) 76. kuruluş yıl dönümü kutlanıyor. NATO’nun ikinci büyük ordusu olarak Türkiye, ittifaka dahil olduğu günden bu yana her türlü görevi başarıyla yerine getirirken, savunma sanayii alanında da ileri mühendislik kabiliyetleri ile NATO’ya ciddi katkılar sağlıyor. Bu çerçevede, Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii şirketlerinden STM, 15 yılı aşkın bir süredir, NATO’nun komuta kontrol ve karar destek sistemleri alanında önemli çözüm ortaklarından biri. Türkiye’deki savunma sanayii firmaları arasında NATO’ya en fazla proje yürüten STM’nin bugüne kadar üstlendiği projeler özetle şöyle:
NATO’nun İstihbarat Yazılımı STM’ye Emanet
INTEL FS2: NATO’daki karar vericiler ve komuta kademesi için haberleşme ve bilgi sistemlerinin, temini, kurulumu ve idamesinden sorumlu NATO İletişim ve Bilgi Ajansı’nın (NCI Agency); NATO kapsamında istihbaratın yönlendirilmesi, toplanması, işlenmesi ve dağıtılmasına yönelik açtığı iki önemli ihaleyi de 2022 yılında STM kazanmıştır. İmzalanan INTEL-FS2 Projesi ile STM, NATO’nun istihbarat altyapısı için yazılım geliştirmeye başlamıştır. Dünya genelindeki tüm NATO karargâhları arasında istihbarat paylaşımı bu yazılım üzerinden yapılmaktadır. Proje aynı zamanda, Türkiye’nin NATO’dan yazılım alanında aldığı en büyük ihracat projelerinden biri olarak kayıtlara geçmiştir. Çevik yazılım geliştirme yöntemi ile kullanıcıların istekleri doğrultusunda artırımlı olarak geliştirilen istihbarat uygulamaları dünya genelindeki NATO karargâhlarının istihbarat süreçlerini gerçekleştirmek için kullanılıyor. Proje 2023 yılında başladı ve devam ediyor.
Savaş Alanında Durumsal Farkındalık
NATO Integration Core (INT-CORE): Savaş alanının tamamında durumsal farkındalığı önemli ölçüde destekleyen NATO INT-CORE Projesi ile karar vericilere doğru zamanda, doğru bilginin verilmesi sağlanıyor. NATO’nun bilgi sistemlerini daha etkin bir şekilde çalıştırmak ve karar alma süreçlerini hızlandırmak amacıyla geliştirilen INT-CORE ile farklı sistemlerinde gelen bilgiler standart hale getiriliyor ve sahadaki durumsal farkındalığın artmasına katkı sağlanıyor. INT-CORE; komuta kontrol, müşterek resim, muharebe sahası, görev vb. ile ilgili bilgilerin yayılımını desteklemek için komuta kontrol iş süreçlerini içeriyor. NATO Entegrasyon Çekirdeği (INT-CORE), son olarak CWIX 2024 Tatbikatı’nda, bilgi entegrasyonu ve veri gölü (data lake) oluşturmak için aktif olarak kullanıldı. STM ayrıca, 2017-2022 yılları arasında INT-CORE projesinde güncelleme ve bakım hizmeti sağlamıştı. NATO INT-CORE Projesi kapsamında, NATO’nun Afgan Görev Ağı Operasyon Merkezi’nde NATO Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nün (ISAF) operasyonel kullanımında olan Integration Core (INT-CORE) yazılımı için 5 yıl süreli bakım ve teknik destek hizmeti sağladı.
NATO’nun Hava ve Füze Bilgi Sistemine STM İmzası
AIRC2IS: STM, NATO’nun stratejik seviye hava komuta kontrol ve füze savunma bilgi sistemi olan AirC2IS Projesinin teknik çözümünü gerçekleştirerek geliştirme süreçleri içinde aktif olarak yer aldı. AirC2IS, NATO’nun hava harekâtı ve aktif balistik füze savunma planlarının stratejik seviyede analiz, planlanma, görevlendirme, yürütme ve izleme aktivitelerine yönelik tüm iş süreçlerinin otomasyonunu sağlayan ve kullanıcılara entegre çalışabilir iş birliği araçları sunan bir sistem. AirC2IS projesi, Türkiye’nin NATO’dan aldığı, en büyük ölçekli savunma bilişim projesi olma özelliğini taşıyor.
NATO, Krizlere STM’nin Karar Destek Sistemi ile Hazırlanıyor
Resilience Decision Support Model: NATO’ya karar destek sistemi alanında 7 ayrı ihracat gerçekleştiren STM, NATO’nun, pandemi, büyük çaplı elektrik kesintisi, siber saldırılar ve insan hareketleri gibi stratejik şokların etkilerinin anlaşılması için geliştirdiği NATO Bütünleşik Elastikiyet Karar Destek Modeli ile stratejik karar destek alanında hizmet sunuyor. Bu model, büyük çaplı, karmaşık problemlerin yaratacağı etkilerin doğru analizi ve karar vericiler tarafından çizilecek yol haritalarının belirlenmesinde kritik bir rol üstleniyor.
STM’den NATO Tatbikatlarına Aktif Katılım
SIMDES: STM taktik/operasyonel karar destek alanında ise milli imkanlar ile geliştirdiği SIMDES Simülasyon Tabanlı Karar Destek Sistemi ile yer almaya devam ediyor. STM ile NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi (MARSEC COE) arasında 2022 yılında imzalanan İyi Niyet Protokolü sonrasında, EXER MARSEC-23 Operational Experimentation (OPEX) tatbikatında planlanan senaryoların sahaya çıkılmadan önce SIMDES ile analizleri gerçekleştirildi. SIMDES başta STM platform tasarım ve konsept geliştirme faaliyetleri olmak üzere yurt içinde gerçekleştirilen projelerde de başarıyla kullanıldı.
NATO Kilit Kalkan Siber Güvenlik Tatbikatı: NATO Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi (CCDCOE) tarafından Estonya’da düzenlenen, dünyanın en büyük siber savunma tatbikatı Locked Shields 2024’e (Kilit Kalkan-2024) katılan STM’nin siber güvenlik uzmanları, Zararlı Yazılım ve Sayısal Teknik Analiz alanlarında başarı göstererek, katılımcıların gerçek bir siber saldırıyı tespit etme ve analiz etme kabiliyetlerine katkı verdi.
NATO Kriz Yönetim Tatbikatı: STM, NATO’nun pandemi, çeşitli afetler, siber saldırılar, elektrik kesintileri ve büyük çaplı insan hareketleri gibi stratejik şoklar karşısında karar verme süreçlerine destek olmak amacıyla geliştirdiği “Bütünleşik Elastikiyet Modeli” ile NATO Kriz Yönetim Tatbikatı’na geçtiğimiz yıllarda katılım sağladı. Tatbikatta, deprem benzeri doğal afetlerin gerçekleşmesi halinde sivil ve askeri kabiliyetlerin durumu ve karşılıklı etkileşimi analiz edildi.