NATO, üye ülkeler ve kendi ihtiyaçları için silah tedariki gerçekleştiriyor!
NATO Destek ve Tedarik Ajansı, 9 – 11 Temmuz tarihleri arasında ABD’nin başkenti Vaşington’da gerçekleştirilen zirve sırasında üç yeni silah anlaşması imzaladı.
9 Temmuz 2024 tarihinde imzalanan ilk anlaşma ile Almanya, İtalya ve Hollanda adına Yabancı Askeri Satış (FMS) programı ile tedarik edilecek FIM-92K Stinger Block I hava savunma füzeleri için Raytheon ve ABD Hükümeti ile sözleşme imzalandı.
NATO Destek ve Tedarik Ajansı 2023 yılında ABD’den FIM-92K Stinger Block I hava savunma füze tedarik etmek için talepte bulunmuş ve 22 Aralık 2023 tarihinde ABD Dışişleri Bakanlığı söz konusu talebi onaylayarak kongreye iletmişti.
Satış, 940 adet FIM-92K Stinger Block I hava savunma füzesi, batarya soğutma üniteleri, füze taşıma sandıkları, ilgili ekipmanlar, mühendislik destek, lojistik destek ve eğitim desteğini kapsıyor. Satışın tahmini toplam maliyetinin 780 milyon dolar olacağı öngörülüyor.
Satışın NATO üyesi üç ülkenin hava savunma yeteneklerini geliştireceği, üç ülkenin toprak bütünlüklerini ile bölgesel istikrarı destekleyeceği ve NATO’nun bölgesel savunmasını geliştireceği ifade edildi.
Ajans, 1990 yılında kurulan ve sekiz Müttefik ve bir Ortak Devlete hizmet veren STINGER Destek Ortaklığı çerçevesi aracılığıyla sözleşmeyi imzaladı.
NATO Destek ve Tedarik Ajansı Genel Müdürü Stacy A. Cummings yaptığı açıklamada, “NATO’nun edinim, destek ve sürdürülebilirlik için lider organizasyonu olarak NATO Destek ve Tedarik Ajansı, müttefiklere ve ortak ülkelere kanıtlanmış yasal çerçeveler aracılığıyla etkili çok uluslu çözümler sunar. Gereksinimlerin konsolidasyonu ölçek ekonomileriyle sonuçlanır, maliyetleri ve lojistik ayak izini önemli ölçüde azaltır ve birlikte çalışabilirliğin ötesinde ortaklık gibi ek operasyonel faydalar sunar.” dedi.
NATO’nun E-7A AWACS tedariki hızlandırıldı
İttifakın mevcut E-3A Sentry filosunun yerini alması için seçilen E-7A Wedgetail havadan erken ihbar ve kontrol (AWACS) uçağının tedarikinin hızlandırılması için yeni adımlar atıldı.
NATO Destek ve Tedarik Ajansı ve ABD Hava Kuvvetleri arasında yapılan görüşmeler sonucunda E-7A Wedgetail uçakları için teknik destek yardımı sağlanması amacıyla sözleşme imzalandı. Yabancı Askeri Satış programı kapsamında gerçekleştirilecek proje ile ABD Hava Kuvvetleri, E-7A Wedgetail uçaklarının tedariki süresince teknik destek ve bakım onarım yardımı sağlayacak.
E-7A Wedgetail uçakları Belçika, Danimarka, Almanya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Romanya ve Amerika Birleşik Devletleri ortaklığında satın alınacak ve yaşam döngüsü yönetimleri ile görev operasyonları için İttifak’a devredecek.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Gözetleme ve kontrol uçakları İttifak’ın kolektif savunması için hayati öneme sahiptir ve müttefiklerin üst düzey yeteneklere yatırım yapma kararlılığını memnuniyetle karşılıyorum. Müttefikler, kaynakları bir havuzda toplayarak, ülkelerin tek tek satın alması çok pahalı olacak büyük varlıkları toplu olarak satın alabilir ve işletebilirler. En son teknolojiye yapılan bu yatırım, daha istikrarsız bir dünyaya uyum sağlamaya devam ederken transatlantik savunma iş birliğinin gücünü gösteriyor.” dedi.
Güçlü bir radarla donatılan E-7A Wedgetail, uzak mesafelerdeki düşman uçaklarını, füzelerini ve gemilerini tespit edebilir ve dost unsurları yönlendirebilir. Boeing 737-700 platformu üzerinden geliştirilen uçak, sahip olduğu Northrop Grumman üretimi MESA (Multi-role Electronically Scanned Array) radarı sayesinde 600km’ye varan menzillerde arama ve hedef tespiti, ESM modunda kullanıldığında ise 850km menzile kadar sinyal tespiti yapabiliyor.
Uçağın mevcut kullanıcıları arasında Avustralya Hava Kuvvetleri, Güney Kore Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri bulunuyor. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan 4 adet E-7T Barış Kartalı uçağı Konya 3. Ana Jet Üssü’nde bulunan 131. Filo’da görev yapıyor. Ayrıca ABD ve İngiltere gelecekteki havadan ihbar ve kontrol uçağı olarak E-7A uçağını seçmişti, önümüzdeki yıllarda bu iki ülke için üretilecek uçakların üretimin başlaması öngörülüyor.
Almanya’daki Geilenkirchen Hava Üssü’nde konuşlu bulunan NATO filosunda 1 uçağın kazada kaybedilmesi ve 3 uçağın da emekli edilmesiyle birlikte halihazırda 14 adet E-3A uçağı mevcut. Uçaklar NATO görevleri kapsamında Konya (Türkiye), Preveze (Yunanistan) ve Trapani (İtalya) ve Ørland’da (Norveç) bulunan ileri operasyon üslerine belirli dönemlerde konuşlanarak görev yapıyor.
NATO üyeleri için Paveway güdümlü hava – yer mühimmatı tedariki
NATO Destek ve Tedarik Ajansı tarafından 12 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilen açıklamada, Raytheon şirketi ile Paveway lazer güdüm kitleri tedariki için çok uluslu bir çerçeve sözleşmesi imzalandığı açıklandı.
Tedarik edilecek lazer güdüm kitlerinin NATO görevleri kapsamında icra edilen hava harekâtlarının hassasiyetini ve etkinliğini artıracağı ifade edildi. Sözleşme, 1993 yılında kurulan ve 28 üye ülkeden oluşan Mühimmat Destek Ortaklığı aracılığıyla imzalandı.
Ortaklık, mühimmatın toplu tedarikini ve yönetimini kolaylaştırarak üye ülkelerin gelişmiş silah sistemlerine yatırım yapabilmelerini ve mühimmat envanterlerini genişletebilmelerini sağlıyor.
NATO Destek ve Tedarik Ajansı Genel Müdürü Stacy A. Cummings imzalanan çerçeve sözleşmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Bu sözleşmenin Raytheon şirketine verilmesi, İttifak’ın kolektif savunma yeteneklerini desteklemek için stratejik bir adımdır. Bu gelişmiş güdüm kitlerinin çok uluslu, çok yıllık tedarikin NATO Destek ve Tedarik Ajansı aracılığıyla gerçekleştirilmesi, üye ülkelerimizin hava görevlerinin hassasiyetini ve etkinliğini artırmak için gereken yeteneklere sahip olmasını sağlayacak ve İttifak’ın caydırıcılık ve savunma duruşunu güçlendirecektir.” ifadelerin kullandı.