Google’a meydan okuyan ChatGPT Search artık yayında!
OpenAI, uzun süredir beklenen ve Google’ın egemenliğine alternatif olarak nitelendirilen yeni arama motoru ChatGPT Search’ü duyurdu. Bu yeni özellik, OpenAI’ın yaz aylarında tanıttığı SearchGPT prototipinin bir adım ötesine geçiyor. ChatGPT platformuna entegre edilen ChatGPT Search, kullanıcıların sorularına hızlı, güncel ve doğru cevaplar verebilmek amacıyla geniş bir internet veri havuzunu tarıyor.
ChatGPT Search, OpenAI’ın geliştirdiği GPT-4o modelinin özelleştirilmiş bir versiyonuyla destekleniyor. Bu özellik, kullanıcıların aradığı bilgiyi doğrudan sunarak spor skorları, güncel haberler, borsa verileri ve daha fazlasını kullanıcıya ulaştırıyor. Aramalar sırasında kullanıcıya ilgili internet sayfalarına bağlantılar da sunan sistem, ek olarak yanıtları daha da netleştirmek için takip eden sorular sorma imkanı sağlıyor. Arama ikonuna tıklanarak manuel olarak da kullanılabilen bu özellik, kullanıcıya aramaları üzerinde daha fazla kontrol sağlıyor.
OpenAI, arama sonuçlarında haber yayıncıları ve diğer veri kaynaklarından elde edilen bilgileri hem satır içi hem de yan tarafta kaynak gösterimleriyle sunuyor. Örneğin, San Francisco’da hafta sonu etkinliklerini sorgulayan bir kullanıcıya yerel haber sitelerinden alınan özet bilgiler verilirken, yemek önerileri sorulduğunda kullanıcıya restoran listesi sunulabiliyor. Seçim sonuçları gibi kritik bilgiler ise Associated Press (AP) ve Reuters gibi güvenilir kaynaklardan sağlanıyor.
Uygulamanın “Sources” yan panelinde yer alan bağlantılar, kullanıcıların bilgiyi doğrulamasını kolaylaştırıyor ve yayınevlerinin içeriklerine doğrudan trafik sağlıyor. Ayrıca, kaynak bağlantılarında kullanılan UTM parametreleri sayesinde, yayıncılar ChatGPT üzerinden gelen trafiği analiz edebiliyor. Bu özellikler, ChatGPT Search’ün yayına girmesiyle birlikte SEO uzmanları ve yayıncılar için trafiğin farklı yapay zeka destekli arama sistemleri arasında dağılabileceğine işaret ediyor.
ChatGPT Search, ilk etapta ChatGPT Plus ve ChatGPT Team kullanıcılarına hem mobil hem de web üzerinden sunuluyor. OpenAI, kurumsal ve eğitim sektöründeki kullanıcılarına bu özelliği önümüzdeki haftalarda açmayı planlarken, ücretsiz kullanıcıların da yakın zamanda erişim sağlayacağını belirtti.
OpenAI, ChatGPT Search’ü varsayılan arama motoru yapabilmek için Chrome için bir tarayıcı eklentisi de piyasaya sürdü. Şirket, bu yeni arama motorunu alışveriş ve seyahat gibi alanlarda daha da geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca, “Advanced Voice Mode” adlı gelişmiş sesli komut özelliğine entegre edilmesi ve ChatGPT’nin oturum açılmadan kullanılabilen bir versiyonuna getirilmesi planlanıyor.
ChatGPT Search’ün bazı yayıncılarla birlikte çalışarak makalelerin en alakalı olanlarını belirleme, özetlerin uzunluğunu ayarlama ve kaynakları adil bir şekilde gösterme noktasında geri bildirim aldığı belirtiliyor. Ancak, bazı yayıncılar yapay zeka tabanlı özetlerin, bağlantı trafiğini azaltarak web sitelerine yönelik ziyaret oranlarını düşürebileceğinden endişe duyuyor. Yapılan bir araştırma, yapay zeka özetlerinin yayıncı trafiğinin %25’ine kadarını olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor.
OpenAI, bu geri bildirimleri dikkate alarak ChatGPT Search’ün çalışma şeklini sürekli olarak iyileştirmeyi hedeflediğini belirtiyor.