PARS 6×6 İZCİ, IDEF 2021’de yerini alacak

FNSS tarafından üretilen PARS 6×6 İZCİ, IDEF 2021’de sergilenecek.

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafından, Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçları doğrultusunda Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç geliştirilmesine yönelik ihalenin başlatılması ile birlikte, FNSS, PARS 6×6 İZCİ aracını tasarlayarak geliştirdi. FNSS Ar-Ge çalışmalarının bir ürünü olan PARS 6×6 İZCİ Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç, sunduğu geliştirilmiş durumsal farkındalık ve sağladığı yüksek personel konforu ile keşif ve gözetleme görevlerine daha uygun bir araç olarak ön plana çıkıyor.

FNSS’in SSB ile imzaladığı Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç sözleşmesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girecek olan ilk 6×6 ve 8×8 zırhlı araç ailesi olan PARS İZCİ, yüksek yerlilik oranına sahip olacak şekilde, proje hedefleri doğrultusunda, modüler olarak, FNSS mühendisleri tarafından tasarlandı ve potansiyel ihtiyaçlara yönelik uyarlanabiliyor.

Aracın alt sistem yerlileştirmeleri için özel olarak çaba harcandı. FNSS öz kaynakları ile finanse edilen Ar-Ge projeleriyle aracın yerlilik oranını artıracak ürünler geliştirilmiş, geliştirilen alt sistemler için doğrulama testleri gerçekleştirildi. Alt sistemlerinin geliştirme çalışmaları KOBİ ve alt yüklenicilerle etkin bir iş birliği içinde yürütülen PARS İZCİ, savunma sanayii ekosistemi içinde iş birliktelikleri konusunda örnek bir proje olmaya aday.

Tüm tekerlerden çekiş sağlayan 6×6 konfigürasyonu arazide yüksek taktik hareket kabiliyeti sağlıyor. Sınıfındaki en yüksek teker gezinme hareketine sahip tam bağımsız hidropnömatik süspansiyon sistemi ve merkezi tekerşişirme sistemi ile PARS İZCİ TTZA, farklı arazi koşullarında kullanıcıya operasyonel rahatlık sağlarken, tekerleklerin içine yerleştirilen katı diskler ile patlak lastikle yol alabilme olanağı sunuyor. Sulu açıklıkları basarak geçebilen araç ailesi, opsiyonel olarak eklenebilen amfibik özellik sayesinde yüzme kabiliyeti de kazanabiliyor.

FNSS, PARS İZCİ araç ailesinin tasarım sürecinde, Türk mühendislerinin yetkinliklerini, geliştirilme sürecinde ise kendi kabiliyetlerinin yanı sıra, yerel tedarik zincirinin gücünü bir kez daha gösterdi. Yerli alt yükleniciler ile sürdürülen işbirliği sayesinde sınıfının en yüksek yerlilik oranı ile maliyet etkin ömür devri sunmasının yanında, yedek parçalar için de erişilebilirliği üst seviyede tutarak, yerli ve milli araç geliştirme konusunda iddiasını kanıtladı.

FNSS PARS 6×6 İZCİ Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (TTZA)

PARS araç ailesinin yeni ürünü PARS İZCİ 6×6 TTZA; keşif ve iç güvenlik harekatları için özel olarak tasarlanmış, yüksek durumsal farkındalık özelliği ile kullanıcısına taktik avantajlar sunan, her türlü arazi koşulunda yüksek hareket kabiliyetine sahip, üstün balistik ve mayın koruma sağlayan ve modern teknolojileri barındıran, taktik tekerlekli zırhlı araç olarak öne çıkıyor.

PARS İZCİ 6×6; düşük ve yüksek yoğunluklu muharebe alanlarında kullanılmak üzere tasarlanmış, benzersiz özellikleri ile kullanıcısına stratejik avantajlar sunan, en gelişmiş teknolojileri barındıran modern bir taktik tekerlekli zırhlı muharebe aracı olarak kendini gösteriyor. 20 Bg/ton güç ağırlık oranına sahip olan PARS İZCİ 6×6, dizel bir motorla donatılmıştır. Düz ve asfalt yolda 100 km/s hıza ulaşabilen PARS İZCİ; %60 dik, %30 yan eğimde hareket edebilmekte, 70 cm yüksekliğinde dik engel geçebiliyor.

Motor yerleşimi ve gözetilen dengeli tasarımı sayesinde araç, birbirine çok yakın aks yüklerine sahip. Bu tasarım yaklaşımı; araca gevşek ve yumuşak zeminde dahi rahat hareket edebilme, yüksek hızlarda artan yol tutuşu ve kısa frenleme mesafesi gibi kabiliyetleri kazandırdı. Merkezi teker şişirme sisteminin yeteneği, farklı arazi koşullarında sürücüye lastik basınçlarını ayarlama imkânı veriyor.

PARS İZCİ 6×6, hidropnömatik süspansiyon sistemi, farklı yol koşullarında en iyi yol tutuşunu ve sürüş yüksekliğini sağlıyor. PARS İzci 6×6 ve 8×8 oldukça düşük bir dönüş yarıçapı değerine sahip. 700 km’den fazla menzili olan PARS İZCİ 6×6, patlamaya ve delinmeye karşı zırh koruması altında bulunan yakıt tanklarına sahip. Tekerleklerin içine yerleştirilen katı diskler, patlak lastikle yol alabilme imkanı sağlıyor. Araçlarda kurtarma vinci bulunuyor.

Aracın ön kısmında bulunan iki kişilik sürücü kabini, şeffaf zırh (Balistik cam) uygulaması ve 230° yatay görüş açısı, yüksek sürüş güvenliği, durumsal farkındalık ve konforu sağlıyor.

Geniş şeffaf zırhı (Balistik cam), aracın ön ve arkasında konumlanmış gece ve gündüz kameraları, sürücü ve komutana daha geniş görüş alanı veriyor. Araçta, kapı-kapaklar, personel koltukları, makineli tüfek tutucuları ve iç aydınlatma elemanları araç personelinin de konforunu sağlayacak şekilde tasarlandı.

PARS İZCİ gövdesi, modüler tasarıma sahip zırh sistemleri sayesinde kullanıcı tarafından istenilen koruma seviyesine getirilebiliyor. Gövde formu, karın altı yapısı, taban plakaları ve araç için özel geliştirilen mayın korumalı koltuklar, personeli yüksek seviye mayın tehdidine karşı koruyacak şekilde tasarlandı.

PARS İZCİ koruma seviyesi ile hem personel taşıma amacıyla üretilen mayın korumalı araçların koruma seviyesine sahip olmakta hem de modern bir zırhlı muharebe aracında beklenen kabiliyetleri bünyesinde bulundurarak farklılığını ortaya koyuyor. Araç alt sistemlerinin; mayın korumalı gövdeye modüler olarak bağlanması, bakım ve değişim kolaylığı sağlıyor. Özellikle yürüyen aksam ve güç aktarma sistemlerinin bakım ve değişimindeki bu kolaylık aracı benzerlerinden üstün kılıyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.