Bakanlığa göre, bu cihazların işgalden arındırılmış bölgelerde iletişimi yeniden tesis etmesi, okulların, tıbbi tesislerin ve enerji sektörünün işleyişini desteklemesi amaçlanıyor.
Bakanlık tarafındann yapılan açıklamada, “Bakanlık ve ortaklar arasındaki anlaşmalar sayesinde Ukrayna’da halihazırda faaliyette olan yaklaşık 47.000 Starlink terminali var. Terminallerin çoğunluğu (19.500’ün üzerinde) Polonya’dan teslim alındı. Sistemler, binlerce Ukraynalının kaliteli internete erişmesine ve elektrik kesintileri sırasında bile bağlantıda kalmasına olanak tanıyan noktalara yerleştirildi.” ifadeleri yer aldı.
Rusya’nın işgali ardından Starlink uydu internet sistemi, Ukrayna için iletişim sağlama açısından hayati önem taşıyor. Bu arada Elon Musk daha önce de teknolojisinin yalnızca barışçıl amaçlarla kullanılması gerektiğini vurgulamıştı. Hatta Ukrayna’nın Kırım yakınlarında interneti etkinleştirme talebini görmezden gelerek 2022 sonbaharında Rus filosuna yönelik olası bir saldırıyı önledi.
Musk, Ekim 2022’de Twitter’da Starlink’in Ukrayna’daki hizmetlerini sürdürmek için ayda yaklaşık 20 milyon dolar kaybettiğini belirterek endişesini dile getirdi. Hatta savaştan etkilenen bölgelerde ücretsiz hizmetlerin sağlanmasını durdurma teklifinde bulundu.
Buna karşılık Haziran 2023’te ABD Savunma Bakanlığı, SpaceX ile Ukrayna’ya yönelik Starlink hizmetlerine ilişkin bir anlaşma yaptığını duyurdu, ancak anlaşmanın belirli koşulları açıklanmadı.
Eylül ayında, Elon Musk’un Starlink uydu iletişim ağının bir kısmının kontrolünü, Ukrayna-Rusya savaşında kullanılmak üzere Pentagon’a devretmeye karar verdiği de ortaya çıktı.