Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında envanterindeki yedi adet Patriot PAC-3 hava savunma sisteminden birini Ukrayna’ya vereceği yönündeki haberlere gündeme gelen Romanya, yine bir Patriot anlaşmasıyla dikkatleri üzerine çekti.
Raytheon’un Romanya’ya sağlayacağı yeni Patriot sistemleri, radarlar, kontrol istasyonları ve füze sistemlerinden oluşan ateşleme ünitelerini içeriyor. Bu modern sistemler, Romanya’nın hava savunma kabiliyetlerini üst seviyeye çıkaracak.
Raytheon Global Patriot kıdemli başkan yardımcısı Pete Bata, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Raytheon, Romanya’ya vatandaşlarını ve kritik altyapısını korumak için gelişmiş entegre hava ve füze savunma yetenekleri sağlamaya kararlıdır. Romanya’nın Patriot’a devam eden yatırımı, ulusun kolektif güvenlik, caydırıcılık ve Avrupa genelinde istikrar sağlama konusundaki kararlılığının bir göstergesidir.”
Raytheon, Romanya ile olan bu iş birliğini yalnızca teknoloji transferiyle sınırlı tutmuyor. Şirket, yerel Rumen savunma firmalarıyla iş birliğini sürdürüyor ve Patriot’un küresel tedarik zinciri ağının bir parçası olarak Romanya’yı bu sürece dâhil etmeye devam ediyor.
Günümüzde Patriot, dünya çapında 19 ülkenin hava savunma sisteminin temelini oluşturuyor ve gelişmiş hava tehditlerine karşı sağladığı etkinlikle dikkat çekiyor. Uzun menzilli gelişmiş seyir füzeleri, taktik balistik füzeler ve diğer tüm hava soluyan tehditlere karşı kanıtlanmış bir savunma çözümü sunuyor.
Romanya’nın Patriot Hava Savunma Sistemleri
Romanya’nın Patriot hava ve füze savunma sistemlerini edinme süreci, bölgedeki güvenlik dinamiklerinde meydana gelen önemli değişimlerin bir sonucu olarak ortaya çıktı. 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve Doğu Avrupa’daki askeri faaliyetlerini artırması, NATO müttefiklerini savunma yatırımlarını artırmaya yönlendirdi. Bu dönemde, Romanya’nın savunma politikaları, özellikle Karadeniz bölgesindeki stratejik çıkarlarını koruma ve Rusya’nın askeri hareketliliğine karşı caydırıcı bir güç oluşturma ekseninde şekillendi.
Romanya, 2016 yılında ABD’den Patriot sistemleri satın alma planlarını duyurdu. Aynı yıl, ABD Kongresi Romanya’ya Patriot sistemlerinin satışını onayladı. Satın alma anlaşması 2017 yılında resmiyet kazandı ve toplamda 3,9 milyar dolar değerindeki bir anlaşma çerçevesinde, yedi adet tam donanımlı Patriot ateşleme birimi sipariş edildi.
Bu süreçte Romanya, Foreign Military Sales (FMS) programı aracılığıyla sistemlere sahip oldu. Bu program, ABD hükümeti tarafından müttefik ülkelerin gelişmiş savunma sistemlerine erişimini sağlamak için uygulanıyor.
Süreç kapsamında ABD ile Romanya, PAC-2 GEM-T ve PAC-3 MSE uçaksavar füzelerini içeren yedi Patriot PAC-3+ hava savunma sistemi bataryası satın almak için bir anlaşma imzaladı. İlk batarya 2020 yılında ülkeye teslim edildi. Patriot Hava Savunma Sistemini tercih eden ülkelerden biri olan Romanya Silahlı Kuvvetleri, şu anda sistemin en son PAC-2 GEM-T ve Patriot PAC-3 MSE versiyonlarını kullanıyor.
Her sistemde olduğu gibi Romanya’nın tedarik ettiği sistemler de AN/MPQ-65 radarı, Engagement Control Station (ECS) adı verilen kontrol istasyonları, MIM-104 PAC-3 füzeleri, güç jeneratörleri ve destek ekipmanlarını içeriyor. Sistemin kalbi olan radar, çoklu hedef izleme yeteneği sayesinde, hem düşük irtifada uçan seyir füzelerini hem de yüksek hızlı balistik füzeleri tespit edebiliyor. PAC-3 füzeleri ise özellikle yüksek hassasiyeti ve kinetik vurma kabiliyetiyle öne çıkıyor.
Patriot sistemleri, Romanya’nın Deveselu Üssü’ndeki Aegis Ashore füze savunma sistemi ile birlikte çalışarak çok daha kapsamlı bir savunma mimarisi oluşturuyor. Deveselu’daki sistem, balistik füze tehditlerini karşılamak için tasarlanmış olsa da, Patriot sistemleri daha geniş bir tehdit spektrumuna karşı etkili koruma sağlıyor.