Geçtiğimiz yıllarda KF41 Lynx ilk kez sergilendiğinde ABD ordusu yetkilileri; Alman yapımı aracın, M2 Bradley’e kıyasla daha ağır ve henüz sahada kanıtlanmamış olmasından dolayı endişeliydi. O günden sonra ABD ordusu, daha ağır zırh ve daha fazla geliştirme süresi sağlamak için OMFV (Optionally Manned Fighting Vehicle) programını yeniden başlattı. Buna paralel olarak Lynx, Macaristan ve Avustralya envanterine girmeye başladı. ABD ordusu için yabancı menşeli bir aracın satın alımı hala zor, ancak bu gelişmeler olasılıkları artırıyor.
KF41 Lynx, AUSA 2018’de ilk kez görücüye çıktığında en ağır OMFV aracı olarak biliniyordu. Lynx, üst zırh kitleri ile 55 tona ulaştı. Hava taşımacılığı için minimum ağrılığına indirildiğinde yalnızca 35 tona düştü. ABD ordusu Yeni Nesil Muharebe Aracı direktörü Tuğgeneral Richard Ross Coffmann yaptığı açıklamada, amaçlarının orduya daha hafif ve küçük bir araç kazandırmak olduğunu vurguladı.
Mart 2019’da ABD ordusu, tek bir C-17 askeri kargo uçağının iki OMFV’yi taşıyabilmesi için bir genelge yayınladı. Bu genelge ile aracın ağırlığına net bir üst sınır koyuldu. ABD ordusu aynı zamanda ağır zırh talep etmiş oldu. Bunun sonucunda, ABD ordusu 2020’nin ocak ayında OMFV programını yeniden başlattı.
(KF41 Lynx)
Bu süre zarfında Rheinmetall tasarımını geliştirirken, 2018’de tanıtılan Lynx ile karşılaştırıldığında aracın daha dar ve daha hafif olduğu görüldü. Rheinmetall, Puma’nın şanzımanını, PzH 2000’in paletlerini, Kodiak’ın güç elektroniğini, Boxer’ın nükleer ve biyokimya filtrasyonu gibi önceki araçlarının kanıtlanmış bileşenlerini kullanarak çalışan bir prototip oluşturdu.
ABD ordusu programı yeniden başlattıktan sonra, çok kısa bir zaman diliminde çok fazla yenilik istediğine karar verdi. Bu durum, Lynx’in kanıtlanmamış statüsünü daha az sorun haline getirdi. Aynı zamanda Lynx, kendini diğer devletlere kanıtlamaya devam ediyordu. 2019 yılında, Avustralya’nın 10 milyar dolarlık yeni zırhlı birlik gemisi Project Land 400 Phase 3 için yapılan yarışmada son aşamaya gelindi. Hemen akabinde bu yıl, Lynx için Macaristan tarafından ilk sipariş verildi. Macaristan; 218 Lynx Piyade Muharebe Aracı varyantı, dokuz destek aracı, ayrıca çeşitli yedek parçalar ve destek için 2,4 milyar ABD doları ödemekten geri durmadı.
Macaristan ile yapılan anlaşma ayrıca Rheinmetall’ın yerel firmalarla nasıl işbirliği içerisinde çalışabileceğini de gösterdi. İlk 46 Lynx Almanya’da üretilirken, geri kalan 172 araç Macaristan’da bir ortak girişim tarafından üretilecek. Benzer şekilde, Rheinmetall’ın Avustralya şubesi, yerel olarak araç ve ekipman tasarlamak, geliştirmek ve üretmek için bir merkez olması amacıyla kuruldu.
ABD’deki program için Rheinmetall, iki Amerikan firması Raytheon ve Textron ile ortaklık yapıyor. Olası bir ABD versiyonunda, Raytheon, aracın elektroniklerinin çoğunu sağlayacak. Textron ise aracın kendisini inşa edecek.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi