Skyranger 30 hava savunma taret sistemine füze entegre edilecek!
Rheinmetall ve MBDA, 5 – 9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen ILA Belin Air Show’da ürünlerini ve yeteneklerini sergilemeye devam ediyor.
İki şirket kısa menzilli hava savunma ve dron savunma çözümlerini entegre etmek için iş birliği kararı aldı.
Rheinmetall tarafından 5 Haziran 2024 tarihinde yapılan açıklamada, kısa menzilli dronlara karşı mobil hava savunmasındaki mevcut yetenek boşluklarını kapatmak için iki şirket Rheinmetall tarafından geliştirilen Skyranger 30 kısa menzilli hava savunma sistemi taretine ve diğer askeri araçlara MBDA tarafından yeni tanıtılan Küçük Dronesavar Füzesini (SADM) entegre etmek için niyet mektubu imzaladı.
MBDA tarafından üretilen ve omuzdan ateşlenen Enforcer güdümlü füzesi teknolojilerini kullanan Küçük Dronesavar Füzesinin küçük ve orta büyüklükteki drone ve insansız hava araçlarına karşı, uzun mesafelerde yüksek isabet olasılığı sağlayarak etkili bir çözüm sunduğu ifade ediliyor.
30 mm çapındaki Oerlikon KCA topuyla donatılan Skyranger 30 mobil hava savunma sistem tareti ise 30 mm’lik topun ateş gücünü, akıllı sensör teknolojisini ve kısa mesafelerde yüksek hareket kabiliyetini birleştirerek havadan gelen tehditlere karşı yüksek verimli, mobil savunma sunduğu belirtiliyor.
Rheinmetall tarafından yapılan açıklamaya göre her iki silah sistemi de birbirlerini mükemmel şekilde tamamlıyor ve açıklarını kapatıyor.
İmzalanan niyet mektubu, Küçük Dronesavar Füzesinin Skyranger 30 ve diğer askeri araçlara entegrasyonunun yanı sıra fırlatıcının çeşitli taret sistemlerine ve Rheinmetall’in dijital sistem mimarisine uygun şekilde geliştirilmesi, üretilmesi ve entegrasyonu konusunda uzun vadeli bir iş birliğini amaçlıyor.
MBDA standında yer alan Skyranger 30 mobil hava savunma sistemi Küçük Dronesavar Füzesi ile birlikte sergileniyor.
MBDA Almanya Genel Müdürü Thomas Gottschild iki sistemin birbirine entegre edilme kararıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Mevcut çatışmalar, drone savunmasının silahlı kuvvetler için en önemli zorluklardan biri olduğunu açıkça gösterdi. Mümkün olan en iyi çözümü sağlamak için güçlerimizi birleştiriyoruz ve Rheinmetall ile olan ortaklığımızı ve taret çözümlerini geliştirerek Küçük Dronesavar Füzemizin yardımıyla drone savunmasındaki yetenek boşluklarını kapatıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Skyranger 30 Macaristan ve Avusturya tarafından kullanılacak
Halihazırda Almanya ve Avusturya tarafından sipariş edilen Skyranger 30 sahip olduğu AESA arama ve takip radarları ile optik sensörleri sayesinde 360° gözetim ve atış kontrol verileri sağlıyor. Macaristan’ın da ilerleyen dönemde sistemi Rheinmetall tarafından geliştirilen Lynx KF41 araçına entegre ederek mobil bir yakın hava savunma platformu edinmeyi planladığı belirtiliyor.
Almanya için üretilecek sistemlerin FIM-92 Stinger füzeleri ile donatılacağı belirtilse de kullanıcı gereksinimlerine bağlı olarak Skyranger 30 taretine Mistral, Stinger gibi çeşitli modern güdümlü hava savunma füzeleri veya Küçük Dronesavar Füzesi gibi özelleşmiş drone savunma sistemler entegre edilebileceği ifade ediliyor.
Rheinmetal Dijital Baş Sorumlusu Timo Haas imzalanan niyet mektubuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Skyranger 30 mobil hava savunma sistemi taretine entegre edilecek olan Küçük Dronesavar Füzesi, Rheinmetall’in sistem ve araçlarının yeteneklerine ideal ve mantıklı bir katkıdır. Müşterinin kararlarını hızlı bir şekilde uygulamak için önceden çalışıyoruz ve endüstriyel kurulum için gerekli koşulları zaten oluşturuyoruz.” dedi.