[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/3PO8GntQN2yGBDrsYsCRzm” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]
Rusya Hava Kuvvetleri’ne ait bir AN-12 askeri kargo uçağı, Kuril Adaları’nda bulunan havaalanına inişi sırasında olumsuz hava şartları sebebiyle pistten çıktı.
Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, bu sabah Rusya’nın Habarovsk bölgesinden havalanan AN-12 askeri kargo uçağı, Kuril Adaları’na inişi esnasında yoğun kar fırtınası sebebiyle pistten çıktı.
(function(d,e,f){var g=e.createElement(“script”);g.type=”text/javascript”,g.src=”https://savunmatr-com.cdn.vidyome.com/vme/builds/get.js”,g.asyc=!0,g.setAttribute(“id”,`vme-data-${f}`),g.setAttribute(“video-id”,`${f}`),g.onload=function(){d.VME.create(f)},e.getElementById(`vme-sc-${f}`).parentNode.insertBefore(g,e.getElementById(`vme-sc-${f}`).nextSibling)})(this,document,”Vb6R7BNpjRp”);
Olay sonrası ölen ya da yaralanan olmazken, yetkililer uçakta meydana gelen hasarla ilgili bilgi vermekten kaçındı.
Rusya ile Japonya arasındaki Kuril Adaları anlaşmazlığı
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Kuril adalarının egemenliği konusunda Rusya ve Japonya arasındaki anlaşmazlık sürüyor.
İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda Sovyetler Birliği, Japonya’nın Pasifik Okyanusu ile Ohotsk Denizi’ni birbirinden ayıran yaklaşık 1300 kilometre boyunca uzanan Kuril adalarını 1945’te ilhak etti.
Japonya, adalar zincirinin en güneyinde bulunan Iturup, Kunaşiri, Şikotan ve Habomai adaları üzerinde hak iddiasından vazgeçmedi.
Sovyetler Birliği, 8 Eylül 1951’de müttefik kuvvetler ve Japonya arasında düzenlenen San Francisco Barış Antlaşması Konferansı’na katılarak, Japonya’nın 4 ada üzerindeki hak iddiasından vazgeçmesini talep etti; ancak bunun kabul edilmemesi üzerine Sovyetler Birliği, San Francisco Barış Antlaşması’nı imzalamadı.
Moskova, ihtilaflı adaların İkinci Dünya Savaşı’nda elde ettiği galibiyetin sonucu olarak Sovyetler Birliği’ne katıldığı görüşünü savunurken, Tokyo ise tarihi ve hukuki açıdan bu adaları Japon toprağı olarak görüyor.
Rusya açısından stratejik olarak önemli olan Kuril adaları, Rus donanmasının Pasifik Okyanusu’na çıkışı için stratejik bir konumda bulunuyor. Rus denizaltılarının da açık okyanuslara çıkışını sağlayan bu adalar, Rus donanmasının harekat kabiliyeti ve bölgesel güvenliği açısından önemli bir bölge olarak değerlendiriliyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi