Geleneksel olarak askeri teknolojilerde Çin ile güçlü jeopolitik ortaklıklar kuran Rusya, küresel teknoloji devleriyle rekabet edebilmek amacıyla havacılık sektörüne Çin yapay zekasını entegre ederek yeni bir adım attı.
Devlet holdingi Rostec’in yan kuruluşu olan United Engine Corporation çalışanları Çin’deki iki haftalık eğitimin ardından Rusya’ya dönerek yapay zekâ sistemlerini üretim sürecine entegre etmek için çalışmalara başladılar.
Savunma ve havacılık sektörü için kritik öneme sahip havacılık motorları ve robotik tasarım ve üretim süreçlerine entegre edilecek yapay zekâ sistemleri ile Rusya’nın küresel savunma sektöründe daha rekabetçi olması hedefleniyor.
Rusya – Çin iş birliğindeki bu yeni aşamanın, Rusya’nın Batı teknolojilerine ve pazarlarına aşırı bağımlılıktan kaçınırken teknolojik ve endüstriyel nüfuzunu güçlendirme çabalarının bir parçası olduğu belirtiliyor.
Yapay zekânın havacılıkta entegrasyonunu bu kadar önemli kılan temel faktörlerden birinin, bu teknolojinin hem daha verimli hem de daha düşük yakıt tüketimine sahip yeni havacılık motorlarının geliştirilmesini optimize etme ve hızlandırma potansiyeli olduğunu ifade eden Rus yetkililere göre, mühendisler, makine öğrenimi ve optimizasyon algoritmalarını kullanarak farklı koşullar altında daha fazla dayanıklılık sağlayan, daha hafif ve daha verimli yapılar yaratabilecekler.
Rusya’nın Çin’in yapay zekâ alanındaki teknoloji ve bilgi birikiminden diğer devlet sektörlerinde de yararlanmak istediği belirtiliyor.
Putin, Çin ile yapay zekâ ittifakı çağrısında bulundu
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümete ve ülkenin en büyük bankası ve teknoloji yenilikçisi olan Sberbank’a yapay zekâ geliştirmek için Çin ile iş birliği yapmaları talimatını verdi.
2024’ün aralık ayındaki yapay zekâ temalı bir konferansın ardından verilen direktif, Başbakan Mikhail Mishustin ve Sberbank CEO’su German Gref’i girişimin öncülüğünü yapmakla görevlendiriyor. Nisan 2025’e kadar bir ilerleme raporu bekleniyor.
Ortaklık, dünyanın en gelişmişleri arasında kabul edilen Çin’in AI uzmanlığından yararlanmayı amaçlıyor. Rusya’da AI geliştirmede lider olan Sberbank, projelerinin birçoğu için Çin’e önemli bir ilham kaynağı olarak baktı. Bankanın birinci başkan yardımcısı Alexander Vedyakhin, yakın zamanda Çin’in AI atılımlarının Sberbank’ın kendi hırslarını şekillendirdiğini söyledi.
Çin, 2017’de başlattığı ‘Yeni Nesil Yapay Zekâ Geliştirme Planı’na göre 2030 yılına kadar küresel lider olmayı hedefleyerek yapay zekaya büyük yatırımlar yaptı. Pekin, imalat, sağlık ve ulaşım gibi çeşitli sektörlerde yapay zekayı hızla uyguladı ve özellikle jeneratif yapay zekâ teknolojilerinde olmak üzere yapay zekâ patent başvurularında öncülük etti. 2014 ile 2023 yılları arasında Çinli kuruluşlar 38.000’den fazla jeneratif yapay zekâ patenti başvurusunda bulundu ve bu başvuruların dünya çapında yaklaşık %70’ini oluşturuyor.
Aralık konferansı sırasında Putin ayrıca yapay zekâyı yurt içinde geliştirmek için çabaları artırma ihtiyacını vurguladı. Öğrenci danışmanlığı ve öğrenimini iyileştirmek için okullarda yapay zekâ kullanımının genişletilmesini ve yerel yönetimlerin yapay zekâyı kamu yönetimine entegre etmesi için destek çağrısında bulundu.
Konferansın ardından açıklamalarda bulunan Putin, “Rusya, sadece yapay zekâı yaratma konusunda değil, aynı zamanda istisnasız olarak hayatımızın her alanına yapay zekâyı benimseme ve entegre etme konusunda da dünya lideri olmalı.” dedi.