Ruslar tanksavar füzelerini vinçlerden ateşliyor

Ruslardan askeri tarihçilere “Deja vu” etkisi!

Askeri tarihte silahı olabildiğince yükseğe yerleştirerek menzilini artırma düşüncesini temel alan bu tip “değişik” denemeler daha önce de görülmüştür. Bu fikir her ne kadar teoride sağlam gözükse de işler gerçek dünyanın pratiklerine geldiğinde umulandan farklı neticeler ortaya çıkabiliyor. 

Ruslar, vinçten fırlatılmak üzere özel olarak üretilmeyen füzelerle bir tür doğaçlama yaptılar. Bu hafta sonu internette dolaşan videoda, muhtemelen çatışmaların devam ettiği Ukrayna’da bir yerde, ormanlık alana park edilmiş, uzun platformu ağaçların arasından uzatılmış ve güdümlü tanksavar füzesi sabitlenmiş sivil bir vinç görülüyor. Bu kurulan düzeneği kullanan kişinin kilometrelerce uzaktaki bir hedefi net bir şekilde görebilmesiyle kayda değer bir atış üstünlüğü kazanabileceği düşünülüyor. 

Güdümlü tanksavar füzesi (anti-tank guided missile, ATGM) söz konusu olduğunda, görüş hattı büyük önem kazanıyor. Çoğu tanksavar füzesi lazer, telsiz ya da füzenin arkasından çıkan bir kablo aracılığıyla iletilen komutlarla yönlendirilir. Füzenin hedefine giden engelsiz bir rotaya ihtiyacı olmasının yanı sıra operatörün de saldırıyı tamamlayabilmesi için hem füzeyi hem de hedefi görebilmesi mühimdir.

ATGM

ATGM’lerin ateşleme platformunun yükseltilmesi büyük bir fark yaratabilir. Taretinde güdümlü tanksavar füzeleri için çift fırlatıcı bulunan ABD Ordusu’na ait M2 aracını bu konuya iyi bir örnek teşkil ediyor. Paletten tarete kadar 10 fit (yaklaşık 3 metre) uzunluğundaki M2, M1 tankından sadece 1 fit (yaklaşık 30 cm) daha uzundur. Bu ekstra yükseklik M2’yi mükemmel bir füze platformu haline getirmektedir.

Bir ATGM atıcısı için fazladan 1 fit yükseklik fark yaratabiliyorsa, 50 fit yüksekliğin kayda değer ciddi bir fark yaratması mümkün gözüküyor. Ancak uzun bir vinç füze güdümü için en istikrarlı platform olmayabilir. Vincin yerleştirilmesi için gereken zaman, füze ekibini karşı tarafın ateşine maruz bırakabilir.

İşin bir de maliyet kısmı bulunuyor. Yeni bir vincin maliyeti yarım milyon dolara kadar olabiliyor. Bu tutardaki araç maliyetleri pek de kolaylıkla gözden çıkarılabilecek maliyetlerden sayılmıyor. Bu taktiğin cephede bir değişim yapıp yapamayacağı ya da ne düzeyde yapacağı ise ayrı bir soru işareti. İlerleyen zaman içerisinde gerçekleşen çatışmaların konuyla ilgili daha fazla veriyi ortaya çıkarması bekleniyor. 

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.