Doğu ve Batı blokları arasında güven ve istikrarı geliştirmek amacıyla açıklık ilkesinden hareketle 1992 yılında Helsinki’de imzalanan ve 2 Ocak 2001 tarihinde yürürlüğe giren Açık Semalar Anlaşması’ndan ayrılacak.
Euronews’in haberine göre, Rusya’nın ayrılma kararı; Macaristan ve Kanada’nın dışında anlaşmanın diğer taraflarına, Rusya’nın bu ülkelerde bulunan büyükelçilikleri ve Viyana’daki Açık Semalar Danışma Komisyonu’ndaki heyetler tarafından bildirildi.
Taraflara, çekilme kararının olası sonuçlarının değerlendirilmesi için en kısa zamanda bir konferansın toplanması çağrısının yapıldığı ve anlaşmanın bozulmasının sorumlusunun ABD olduğu belirtilen açıklamada, “Batı’nın ‘teknik üstünlüğünün’ Rusya’yı atlamayı ve kenarda bırakmayı mümkün kılacağına yönelik hesaplar doğrulanmıyor. Açık Semalar Anlaşması’nın uygulanmasında dijital teknolojilere geçildiğinde durum böyleydi, ABD bunu aktif biçimde teşvik etti, ancak neticede ülkemiz Batılı partnerlerimizin 8-9 yıl önüne geçti. ABD anlaşmayı bozup ulusal teknik kontrol imkanlarına bel bağlarken bunun şimdi de böyle olacağından eminiz” ifadelerine yer verildi.
“Batı’nın Rusya ve müttefiklerinin çıkarlarını gözardı ederek kendi güvenliklerini sağlayamayacaklarını anlamanın vaktinin geldiği ve her zaman etkili bir yanıt bulacakları” belirtilen açıklamada Avrupa’da ve dünyada güvenliğin güçlendirilmesi için bir arada, yapıcı bir şekilde çalışma yürütmenin daha iyi olduğuna dikkat çekildi.
Diğer taraftan Rusya’nın Açık Semalar Anlaşması’ndan çıkması sonrası NATO’dan açıklamalar gelmeye başladı. NATO, Rusya’nın Avrupa-Atlantik bölgesinde şeffaflığa, güvenliğe, istikrara ve karşılıklı güvene yardımcı olan önemli ve yasal olarak bağlayıcı bir belge olan Açık Semalar Anlaşması’ndan ayrılma kararından dolayı üzgün olduğunu, anlaşmadan çekilmeden önceki son 6 ayı, kararı yeniden gözden geçirmesi için kullanma çağrısında bulundu. NATO ayrıca, “Rusya’nın eylemleri bunu mümkün kıldığında, yapıcı ilişkiler için çaba göstermeye devam ediyoruz.” diye ekledi.
Açık Semalar Anlaşması
Açık Semalar Anlaşması, askeri faaliyetlerde şeffaflığı teşvik etmek, silah kontrolünü ve diğer anlaşmaları gözlemlemeyi kolaylaştırmak amacıyla silahsız keşif uçuşlarına izin veren, Türkiye’nin de tarafları arasında olduğu 34 ülke arasında 1992 yılında Helsinki’de imzalanmıştır.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi