Rusya ABD uydularının bulunduğu yörüngeye uydusavar silah yerleştirdi!
ABD Savunma bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, 21 Mayıs Salı günü geç saatlerde düzenlediği basın toplantısında, “Rusya, alçak Dünya yörüngesine (LEO) bir uydu fırlattı ve bunun muhtemelen alçak Dünya yörüngesindeki diğer uydulara saldırabilecek bir uydusavar silahı olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.
16 Mayıs günü fırlatılan uydunun ABD Hükümetine ait uydular ile aynı yörüngeye yerleştirildiğini belirten Ryder, Savunma Bakanlığı ve Hükümetin durumu izlemeye devam edeceğini ve çıkarlarını korumaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.
ABD’nin gelecekteki çalışmalar için test uydusu olduğundan şüphelendiği Rus uydusu Cosmos 2553’ün nükleer bir uydusavar silah taşıdığı ve sık kullanılmayan bir yörüngede görev yaptığı iddia edildi. Uydunun yaklaşık 2 bin km irtifada alçak dünya yörüngesindeki dairesel bir yörüngede yer aldığı ve bu yörüngede daha önce sadece faal olmayan 1 Rus askeri uydusu ile 10 adet ABD ticari uydusunun bulunduğu belirtildi.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın uzaya nükleer bir uydusavar silahı yerleştirdiği yönündeki iddialar hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Peskov, “Bu konuda hiçbir şekilde yorum yapamam. Kesinlikle uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz, hiçbir şeyi ihlal etmiyoruz ve defalarca uzayda her türlü silahın yasaklanmasını savunduk. Ne yazık ki bu girişimlerimiz ABD de dahil olmak üzere reddedildi.” ifadelerini kullandı.
Rusya 21 Mayıs günü yaptığı açıklamada, Washington Hükümetini Birleşmiş Milletler’de nükleer silahların yayılmasının önlenmesine yönelik bir karara karşı oylamada Güvenlik Konseyi’nin diğer üyelerine katılmasının ardından ABD’yi uzayı silahlandırmaya çalışmakla suçlamıştı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova açıklamasında, “Uzay alanındaki gerçek önceliklerinin, uzayı her türlü silahtan arındırmak değil, uzaya silah yerleştirerek orayı askeri çatışma alanına dönüştürmek olduğunu bir kez daha gösterdiler.” Dedi
ABD Dışişleri Bakanlığı Rusya’nın uzaya nükleer uydusavar silahı yerleştirmeye çalıştığını iddia etti
ABD Dışişleri Bakanlığına bağlı Silah Kontrol, Caydırıcılık ve İstikrar Bürosunda görevli Müsteşar Yardımcısı Mallory Stewart geçtiğimiz haftalarda, Rusya’nın uzaya nükleer bir uydusavar silah konuşlandırmak için çeşitli çalışmalar yürüttüğünü ve bu çalışmaların ABD Hükümeti tarafından endişeyle takip edildiği açıklamıştı.
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından düzenlenen panele katılan Müsteşar Yardımcısı Mallory Stewart açıklamasında, “ABD, Rusya’nın bu tür bir yetenek arayışının yıllardır farkındaydı, ancak son zamanlarda ilerlemelerine ilişkin daha kesin bir değerlendirme yapabildik. ABD, Rusya’nın güvenilir görülen bilgilere dayanarak nükleer silahları karşı uzay programlarına dahil etmeyi düşünebileceğinden son derece endişeli.” ifadelerini kullanmıştı.
Mallory Stewart açıklamasının devamında, “Rusya, bu çalışmaların bilimsel amaçlı olduğunu iddia etti ancak yörünge başka hiçbir uzay aracı tarafından kullanılmayan bir bölgede; bu da başlı başına alışılmadık bir durum. Yörünge, normal alt Dünya yörüngelerinden daha yüksek radyasyona sahip bir bölgede, ancak Rusya’nın amacını açıkladığı gibi elektroniklerin hızlandırılmış testlerine izin verecek kadar yüksek bir radyasyon ortamına sahip değil.” demişti.
Geçtiğimiz mart ayında ise ABD Kongresi’nden üst düzey yetkililer Rusya’nın yeni bir uydusavar silah geliştirdiğini iddia etmiş ve ABD Başkanı Joe Biden’dan konuda önlem alması için istekte bulunmuştu.
ABD Temsilciler Meclisi Daimî Seçilmiş İstihbarat Komitesi başkanı Mike Turner, ABD Başkanı Joe Biden’dan “ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi” hakkındaki istihbarat raporunun gizliliğinin kaldırılması çağrısında bulunmuştu.
Komiteye ve Kongredeki diğer üyelere bu istihbarat raporunun uzay konuşlu yeni bir nükleer silah veya nükleer tahrikli bir askeri sisteme dair bilgiler içerdiğini sanılan bu istihbarat raporuyla ilgili olarak Turner, Rusya’nın “istikrarsızlaştırıcı askeri eylemlerde” bulunduğunu belirtmişti.
Mike Turner’ın açıklamasıyla birlikte artan spekülasyonların ardından açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü, sistemin nükleer başlığa sahip kısmi yörünge bombardıman sistemi (FOBS) olmadığını, sitemin yeni bir uydusavar silah sistemi (ASAT) olduğu üzerinde durulduğunu açıkladı. Rusya ise bu iddiaları yalanladı ve bu raporların, Kongre’de Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım yapılması konusunda oylamayı teşvik etmeyi amaçlayan manipülasyon olduğunu iddia etti.
Uzay konuşlu uydusavar silahlar ve nükleer denemeler
Rusya ayrıca 26 Nisan 2024 tarihinde, ABD ve Japonya tarafından hazırlanan 1967 Uzay Anlaşması’nın uzayda kitle imha silahlarının yasaklanmasına ilişkin kararının yeniden oylanarak onaylanmasına ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararını veto etmişti. ABD Hükümetine göre bu hareket, Rusya’nın uzay konuşlu nükleer uydusavar silah geliştirme planını doğruluyor.
Nükleer silahlar daha önce de Soğuk Savaş’ın ilk günlerinde hem Sovyetler Birliği hem de ABD tarafından uzayda test edilmişti. Bu testlerin en büyüğü 1962 yılında ABD tarafından gerçekleştirildi. Bir dizi başarısız testin ardından ABD, deniz seviyesinden yaklaşık 450 kilometre yüksekte 1,45 megatonluk bir nükleer bomba patlatarak Starfish Prime testini gerçekleştirdi.
Amerikan Fizik Derneği’nin 2022 tarihli bir raporuna göre Starfish Prime testi, elektromanyetik darbe (EMP) ile kalıcı radyasyon kuşakları yarattı ve sonuçta o sırada yörüngedeki 24 uydudan biri Birleşik Krallık’a ait 8 adedinin tamamen imha olmasına neden oldu.