Rusya, Ukrayna ile savaşa devam ederken sahada yoğun olarak kullandığı çeşitli tiplerdeki insansız hava araçlarında millileşmeye gidiyor. Bu maksatla tasarlanan İHA’lar, şimdilik Ukrayna’daki savaş sahasında teste tabi tutuluyor.
Rusak ve Tuvik adı verilen iki hafif saldırı İHA’sı, tipik hafif saldırı İHA’larından farklı olarak hedef belirleme fonksiyonuna sahip olarak ön plana çıkıyor. Konuyla alakalı gelişmeleri gündeme taşıyan Rus haber ajansı TASS, Stratim tasarım bürosu tarafından geliştirilen, Rusak ve Tuvik adlı İHA’ların Kuzeydoğu Askeri Bölge bölgesinde test edildiğini belirtti.
İHA’lar, seri üretimin başlamasından sonra operatörlerin artık hedefleri belirledikten sonra isabet ettirmekle uğraşmayacak. Dolayısıyla bu sistemlerin tamamen el ile kontrol edilen İHA’lardan biraz daha pahalı olacak, ancak imha veriminin yüksek olmasıyla durumu telafi edecek. TASS’a açıklama yapan Stratim yetkilisi, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin bu tür gelişmiş ürünlere sahip olmadığının altını çizdi. Yetkili: ‘’Rusya’da yalnızca bir avuç şirket bu konu üzerinde çalışıyor ve dünya çapında henüz kimse benzer bir teknoloji geliştirmiyor. Uluslararası sergilerde yönlendirme sistemine sahip yalnızca bir İHA vardı. Ancak maliyeti 5.000 dolardan önemli ölçüde daha yüksekti” dedi.
Stratim tarafından paylaşılan bilgilere göre, gelişmiş hedef belirleme sistemi sayesinde bu yeni İHA’lar, elektronik harp sistemlerine karşı da dirençli olacak. Çünkü hedefine yaklaştıkça otonom hedef arama sistemi sayesinde İHA kendini kontrol ediyor ve böylece karşı taraftaki elektronik harp sistemlerinden etkilenmiyor.
TASS’a göre; İHA’lardaki otonom hedef belirleme özelliği sayesinde operatörler, hedefleri vurmaya çalıştıkları sırada, ağaç ve bina gibi arazi unsurları gibi görüşü engelleyen unsurlardan artık daha az etkilenecek. İHA’lar imha sürecini kendi yönetirken, İHA operatörleri daha hızlı yer değiştirme imkânına sahip olabilecek.
Açıklamalara göre Rusak İHA, 2,5 ila 3 kg faydalı yük kapasitesine, 10 km uçuş menziline, 150 km/saat hıza ve 10 dakikaya kadar havada kalış süresine sahiptir. Tuvik İHA ise 30 km uçuş menzili, 3 kg’a kadar faydalı yük kapasitesi, 20 dakikaya kadar uçuş süresi ve 180 km/saat hız sunuyor.
DJI Mavic’lerin yerine de Rus menşeili dört pervaneli Stalker İHA geliyor!
İlerleyen günlerde Ukrayna’da test edilmesi planlanan bir diğer mini İHA’nın Stalker olacağı belirtildi. Yekaterinburg merkezli bir şirket tarafından geliştirilen Stalker, Rus ordusu tarafından kullanılan DJI Mavic İHA’ların yerine geçecek. Yetkililer, Stalker İHA’nın da elektronik harp sistemlerine karşı dirençli olacağını belirtti.
Ünlü silah üreticisi Kalaşnikof; Karakurt, SKAT 350M ve Kvazimachta İHA’ları hakkında bilgi verdi.
Kalaşnikof Group, Rusya Savunma Bakanlığına ait merkezlerden birinde özel bir sergi düzenleyerek, Savunma Bakanlığı uzmanlarına Karakurt, SKAT 350M ve Kvazimachta adlı İHA’ları tanıttı. İHA’lar hakkında detaylı bilgiler henüz açıklanmadı.
Kalaşnikof tarafından yapılan paylaşıma göre Karakurt, kompakt bir taşıma ve fırlatma konteyneri aracılığı ile görev yapabilen bir keşif İHA’sıdır. Şirkete göre Karakurt İHA’lar küçük ve sessiz oluşlarından dolayı keşif faaliyetleri, topçu ve roket bataryalarını yönlendirmek için kullanılacak.
Kvazimachta İHA ise, bir kablolu İHA olarak geliştirildi. Kablo erişimi sayesinde bu İHA, yüksek hızlı veri alışverişi yapabilecek ve radyo sinyali yaymayacak. Yer istasyonu ve operatörden 100 metre kadar uzağa gidebilen İHA, 24 saatten uzun bir süre havada kalarak sürekli keşif imkânı sağlayabilecek. İHA’nın taşıma kapasitesi 2 kilogram, maksimum kalkış ağırlığı ise 11 kilogram olarak belirtiliyor.
Şirket tarafından geliştirilen bir diğer İHA olan SKAT 350M ise Lancet kamikaze İHA ile Supercam 350 İHA’nın birleştirilmiş ve geliştirilmiş hali olarak tanımlanıyor. SKAT 350M‘nin Kanat açıklığı 3,2 metre, kalkış ağırlığı 15 kilogram uçuş süresi 2 saat, hızı 120 km/saat, uçuş irtifası da 300 metreden 2 kilometreye kadar olarak belirtildi. Otomatik veya yarı otomatik modda paraşütle iniş özelliğine sahiptir.
Açıklamalara göre bu İHA’ların sayesinde, Rusya’nın Belgorod şehrine saldıran Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait RM-70 Vampir ÇNRA sistemlerinden biri keşfedildi.
Rusya da Mart ayından bu yana Ukrayna’nın özellikle alt yapısına yönelik saldırılarında çeşitli tiplerdeki İnsansız Hava Araçları yoğun bir şekilde kullanıyor. En son 2 Haziran 2024 tarihinde, Ukrayna’nın doğusundaki enerji tesislerine saldırdı. Saldırıdan sonra Ukrayna elektrik şebekesi operatörü Ukrenergo: ”Ruslar bu sabah Ukrayna enerji tesislerine bir saldırı daha düzenledi. Bu saldırı, Mart ayından bu yana sivil enerji altyapısına yönelik altıncı büyük füze ve İHA saldırısı oldu” dedi.