Kremlin, Libya’da sahte para iddiaları ile karşı karşıya!
Rusya, Libya’da doğudaki milis güçlerin lideri Halife Hafter’e bağlı sözde Libya Ulusal Ordusuna (LUO) sahte para basmakla suçlanıyor. Libya Merkez Bankasının üst düzey yetkilileri, sahte basıldığı anlaşılan 50 dinarlık (yaklaşık 10 dolar değerinde) kâğıt paraların birinci ve ikinci basımlarını tedavülden kaldırılacağını duyurdu.
Rusya, Hafter’in üssü Bingazi yakınlarında bulunan bir çiftlikte sahta para basmakla suçlanıyor. Merkez Bankası, Libya’daki bankalardan ve şubelerinden halkın kâğıt paraları ibraz etmelerine ve hesaplarına yatırmaları noktasında izin vermelerini istedi. Merkez Bankası, sahte paraların transferini önlemek için ise bankaları gerekli özeni göstermeye çağırdı. Bununla beraber Merkez Bankası, sahte ve gerçek 50 dinarların arasındaki farkları gösteren bir sunum yayınladı.
Öyle ki Eylül 2019’da Hafter’in Trablus’a saldırısının üzerinden beş ay geçtikten sonra Maltalı yetkililer, Hafter’e giden Rus yapımı dinar sevkiyatını ele ortaya çıkarmıştı. Uluslararası kaynaklara göre, 2019’un ilk yarısında Rusya’dan doğudaki liman kenti Tobruk’a yaklaşık 4,5 milyar dinar değerinde kâğıt para sevk edildi. Bu sevkiyat, aynı zamanda 2019 yılının Nisan ayında patlak veren İkinci İç Savaşının başlangıcına denk geliyor. Yerel kaynaklar da Hafter’in 2015-2020 yılları arasında ülkeye yaklaşık 12 milyar Rus yapımı dinar soktuğunu öne sürüyor.
Sahte dinarların basımını ise Rus devletinin bir iştirakı olan Gozak’ın 2019 ve 2020 yıllarında üstlendiği iddia ediliyor. İç Savaş süresince Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) tarafından Trablus’ta piyasaya sokulan Libya dinarları ise Birleşik Krallık’ta basılmaktaydı. Merkez Bankası yetkililerine göre mevcut sahte paralarla gerçeği arasında oldukça küçük farklar var.
Sahte kâğıt paraların Libya’ya sokulmasının temel amacının dönemin Trablus merkezli hükümetlerine karşı Hafter’i finanse etmek olduğu anlaşılmaktadır. Bu noktada Rus Özel Askeri Şirket (ÖAŞ) Wagner ve LUO arasındaki ilişkiler, yerel ve uluslararası medyada sürekli gündem olmaktaydı. Gelinen noktada Wagner’den boşalan rolün yine Rus Savunma Bakanlığına bağlı Afrika Lejyonu tarafından doldurulduğu belirtiliyor.