Rusya, Komsomolsk Amur Havacılık Tesisi’nde yeni birimlerin inşasıyla yeni nesil SU-57 savaş uçağı için üretim kapasitelerini artırmaya yönelik bir adım attı.
İnşaatına başlanan birimler arasından öncelikle uçağın yakıt sistemini test etmek üzere özel bir bina ve radyo-elektronik aksamın test edileceği hangarların ilk aşamasının tamamlanması hedefleniyor.
Stratejik plan çerçevesinde bu aşamanın mümkün olan en kısa sürede tamamlanması ardından uçuş sistemlerinin testlerinin gerçekleştirileceği hangarların inşasına geçilmesi amaçlanıyor.
Bu gelişme SU-57’nin seri üretiminin hızlandırılması ve ölçeklendirilmesi açısından Rusya’nın hava kabiliyetlerinin geleceği bakımından önem arz ediyor.
United Aircraft Corporation (UAC) başkanı Yuri Slyusar, “Tesisinin üretim kapasitelerinin modernize edilmesi ve genişletilmesi çalışmaları, şirketin kendi politikalarının yanı sıra, önemli bir devlet yatırımını içeren çok yıllı bir programın parçasıdır. Bu çalışmayı, gelişmiş havacılık sistemlerinin üretimi için gerekli son teknoloji ve büyük ölçekli bir tesis oluşturmak amacıyla yürütüyoruz.” sözleriyle değerlendirdi.
Tesiste görevli UAC şube müdürü Alexander Pekarsh, bu kapasite artırımı ve genişletmenin devlet tarafından desteklenen üçüncü nesil üretim yeteneklerine sahip olmayı ve diğer tesislerin de yeniden inşasını ifade ettiğini bu sebeple yeni birimlerin inşasını en kısa sürede tamamlamak istediklerini ifade etti.
Pekarsh ayrıca, bu gelişmenin SU-57’nin verimliliğini ve teknolojik kapasitesini artıracağını böylece Savunma Bakanlığı’nın savaş uçağının üretimine yönelik beklentilerini karşılayabileceğini söyledi.
SU-57 Felon hakkında
Rusya’nın askeri havacılıktaki üstünlüğünü sürdürme çabalarının bir sonucu olarak geliştirilen SU-57 dünyanın en gelişmiş uçaklarıyla rekabet edecek şekilde tasarlanan beşinci nesil saldırı uçağıdır. Uçak; gelişmiş gizlilik teknolojisi, üstün manevra kabiliyeti, hava üstünlüğü ve hassas saldırılar için tasarlanmış kapsamlı bir yerleşik sisteme sahiptir.
2023 yılı Kasım ayında UAC adına SU-57’nin çift kokpitli bir versiyonu için de patent alındı. Patent detaylarında “SU-57” ibaresi direkt olarak yer almazken, teknik çizimlerde gösterilen uçağın tasarımı özellikleri SU-57’nin özellikleriyle ile eşleşiyor.
SU-57 üretimi proje safhasında planlanan üretim hızının gerisinde kalmış ve henüz yeterli sayıda Rusya Hava Kuvvetleri envanterine eklenememiştir. Bu doğrultuda Sukhoi ile yapılan anlaşma sonucunda 2027 yılına kadar 76 adet uçağın envantere eklenmesi planlanıyor. Sözleşme kapsamında ilk teslimat 2022 yılı sonunda 11 adet uçağın teslimatı sağlanmış, 2023 Eylül ayında da ikinci bir teslimat gerçekleştirilmişti. Bu ikinci partide kaç adet uçağın teslim edildiği açıklanmadı.
Geçtiğimiz Haziran ayında Ukrayna tarafından yapılan açıklama ile Akhtubinsk üssüne yapılan saldırı sonucunda bir SU-57’nin imha edildiği açıklandı. Bu saldırı SU-57’ye yönelik ilk başarılı saldırı olarak tarihe geçti.
SU-57 Özellikleri
İlk uçuşunu 29 Ocak 2010 tarihinde gerçekleştiren beşinci nesil saldırı uçağı SU-57, 25 Aralık 2020’de envantere girdi.
- Uzunluk: 20.8 metre
- Kanat Açıklığı: 14 metre
- Yüksüz Ağırlık: 18.500 kilogram
- Faydalı Yük Kapasitesi: 10.000 kilogram
- Azami Hız: Mach 2 (Ses hızının 2 katı)
- Azami Seyir Hızı: Mach 1,6 (Ses hızının 1,6 katı)
- Menzil: 3.500 kiilometre
- Tavan İrtifa: 65.000 ft yaklaşık 20.000 metre