Rusya’dan yeni İHA ve saldırı taktiği!
Rusya – Ukrayna savaşı devam ederken, her iki taraf insansız hava aracı (İHA) gücünü geliştirmek için büyük çaba sarf ediyor. Böylece taraflar daha az insan kaybı karşılığında daha çok kayıp ve zarar verdirebilmeyi hedefliyor. Ayrıca savaş maliyetlerinden de mümkün olduğunca kaçınmaya çalışıyor.
Ukrayna Askeri İstihbarat (HUR) sözcüsü Andreii Yusov, Rusya’nın 31 Temmuz’da Ukrayna’ya düzenlediği toplu saldırıda, belirlediği hedefleri yok etmek yerine, hava sistemlerini hedef alan ‘’dikkat dağıtıcı İHA’’ kullandığını söyledi. Yusov, dikkat dağıtıcı İHA’ların patlayıcıya sahip olmadığını söyledi.
Ukrayna tarafından yapılan açıklamaya göre Rusya, 31 Temmuz tarihinde 89 adet Şahid tipi İHA ve bir adet Kh-59 füzesi fırlattı. Ancak Ukrayna hava savunma sistemleri hepsini düşürdü. Yapılan saldırının 2024 yılının başından bu yana Kiev’e yönelik en kapsamlı İHA saldırısı olduğu söyleniyor.
Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Vladyslav Vlasiuk ise Rus birliklerinin saldırıda sınırlı sayıda Gerbera adlı yeni tip insansız hava aracı kullandığını söyledi. Söz konusu İHA’nın Şahid-136 tipi İHA’nın gelişmiş bir versiyonu olduğu söyleniyor. Rus ordusu bu İHA’ları, yaklaşık iki haftadır keşif, aldatma ve yem olarak kullanıyor.
Ukrayna askeri istihbaratı, Temmuz ayının başlarında yapılan açıklamalarda Moskova’nın hava savunma sistemlerini tespit etmek ve sahte hedef olarak kullanılmak üzere yeni tipte ucuz bir insansız hava aracı (İHA) fırlattığını belirtmişti.
Saldırılarda yem olarak İHA kullanılmasının amacı, hem hava savunma sistemlerinin dikkatini başka yere çekmek, hem de sistemlerin daha fazla mühimmat harcamasını sağlamaktır. Böylece kısıtlı hava savunma imkânı bulunan Ukrayna’nın hava savunma yetenekleri daha da kısıtlanabilir.
Ukrayna Stratejik Sanayi Bakan Yardımcısı Hanna Hvozdiar, 30 Temmuz’da yaptığı açıklamada, ülkenin yılda 3 milyondan fazla insansız hava aracı üretme kapasitesine sahip olduğunu, ancak bunun için yabancı ortaklardan finansmana ihtiyaç duyduğunu açıkladı.
Ukrayna Savunma Sanayii Başkanı Herman Smetanin de özel girişimler ve şirketler yardımıyla, artık uzun menzilli insansız hava araçlarının planlı üretimini gerçekleştirebildiğini belirtti.
Ukroboronprom olarak da bilinen Ukrayna devlet savunma şirketi, Haziran ayında 1.000 kilometreden fazla menzile sahip saldırı amaçlı insansız hava araçlarının seri üretimine başladığını duyurmuştu.