Rusya, Avrupa Birliği ülkelerine karşı bir tehdit unsuru olarak kullandığı Kinjal hipersonik füzesini Ukrayna saldırısında da kullanmaya başladı.
Bakanlık sözcüsü yaptığı açıklamada Kinjal hipersonik füzesinin, Ivano-Frankivsk bölgesindeki bir Ukrayna yeraltı askeri depolama tesisini hedef aldığı belirtildi.
2 Şubat’ta Rus Hava Kuvvetleri’ne ait MiG-31 (NATO Kodu: Foxhound) önleme uçağının gövde altında bir adet Kinjal hipersonik füzesi ile Kaliningrad’da bulunan Chkalovsk Hava Üssü iniş yaptığı görülmüştü.
16 Şubat’ta ise Rus Silahlı Kuvvetleri’nin Akdeniz’de gerçekleştirdiği dev askeri tatbikat için Kinjal hipersonik füzesi entegreli MiG-31K uçakları gönderilmişti.
Kh-47 Kinjal Hipersonik Füze
Iskander taktik balistik füzesinin havadan fırlatılan modeli olan Kinjal füzesi, 2000 km’ye varan menzili ile sesten 10-20 kat daha hızlı uçabiliyor.
İlk testini 2018’de tamamlayan ve Rus Hava Kuvvetleri’ndeki MiG-31 önleme uçakları ve Tu-22M3 bombardıman uçakları tarafından atılabilen hipersonik füze, 15 metretlik CEP değeri ile hedefini hassas bir şekilde imha edebiliyor.
Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin Mart 2020’de yaptığı bir açıklamada, Kinjal hipersonik füzesinin ABD’nin Rusya’nın nükleer potansiyelini yok etme girişimlerini ve füze savunma sistemini anlamsız hale getirdiğini söylemişti.
Putin, “Yurtdışında bazı uzmanlar, nükleer silahları anlamsız kılmak için çalışmalar yürütüyor. Örneğin; hepinizin çok iyi bildiği ABD’nin füze savunma sistemi de, Rusya’nın nükleer potansiyelini yok etmeye, anlamsız kılmaya yönelik. Ancak biz hipersonik silah geliştirdikten sonra ABD’nin girişimleri ve halihazırda harcadığı milyarlarca dolar anlamsız hale geldi” dedi.
Rusya Savunma Bakanlığı, envanterdeki MiG-31 önleme uçaklarının en az 10 adedini Kinjal füzesi atabilecek şekilde modernize edildiğini açıklamıştı.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi