Uzay yarışının önemli aktörlerinden Rusya, rakiplerinin gerisinde kalmamak için yeni bir adım daha atıyor.
WebTekno’nun haberine göre 12 yıllık aradan sonra Japon milyarder Yusaku Maezawa ve asistanını Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yollayan Roscosmos, Yusaku Maezawa ve asistanın dönüşüyle Rusya’nın yakın zamandaki bazı uzay hedeflerini açıkladı.
Roscosmos’un uzay şefi Dmitry Rogozin yaptığı açıklamada; Rusya’nın uzay hedefleri kapsamında atacağı bir sonraki adımın ISS’de Rusya’da gelen ziyaretçiler için özel bir modül, istasyonun dışında gerçekleştirilen uzay yürüyüşleri ve ayın etrafında geziler olduğunu söyleyerek uzay yarışında ABD’ye yenilmeyeceklerine ve bunun için savaşmaya hazır olduklarına dikkat çekti.
Son 10 yıl içerisinde uzay çalışmalarında bazı engellerle karşılaşan Roscosmos daha öncelerde insanları uzaya gönderme gücüne sahipti. Roscosmos; 2011’de NASA’nın astronot mekiğini emekliye ayırması ve Elon Musk’un ISS’nin görevini gerçekleştirmesi gibi adımlarla rakiplerinin gerisinde kaldı.
Rogozin Rusya’nın uzay gemisinde “ayrı bir turist modülü” olabileceğinden ve 2030’dan sonra Roscosmos’un Ay çevresinde bir gezi planladığından bahsetti. Ancak yine de bu fikirler SpaceX’in gerisinde kalıyor çünkü şirket 2023 gibi erken bir tarihte sekiz kişiyi ayın çevresine göndermeyi planlıyor.
Roscosmos’u başka zorluklar da bekliyor. Roscosmos talebi değerlendirmek ve karşılamak konusunda problemlerle karşılaşabilir. Bunlardan en önemli ikisi; Soyuz uzay aracının oldukça pahalı olması ve bir görevin organize edilmesinin en az iki yıl alması.
Roscosmos’un bir yan kuruluşu olan Glavkosmos’un başkanı Dmitry Loskutov da Rusya’nın bir sonraki fırlatma görevi için bir roket sipariş ettiğini ve Rogozin’in Roscosmos’a Soyuz üretimini artırması talimatını verdiğini kaydetti.
Diğer taraftan adayların, Dünya’ya döndükten sonra sağlık gereksinimlerini karşılamaya ve aylar süren eğitim ve rehabilitasyon dönemine katılmaya istekli olması da büyük önem arzediyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi