ABD Hint-Pasifik Komutanlığı komutanı Amiral Samuel Paparo, 7 Aralık 2024 tarihinde katıldığı bir etkinlikte, Rusya’nın Kuzey Kore ile, Ukrayna’nın işgaline yardımcı olmak üzere asker konuşlandırması karşılığında Pyongyang hükümetine MiG-29 ve Su-27 savaş uçakları sağlama konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.
Amiral Samuel Paparo , Pyongyang hükümetinin askerleri Rusya’ya herhangi bir talepte bulunmadan sağladığını, Rusya’nın bu teklifi kabul ettiğini ve Kuzey Kore’ye yeni askeri sistemler saplamak üzere karşı teklifte bulunduğunu belirtti. Paparo, askerlerin aktif çatışmada olmadığını ancak çatışma bölgelerine konuşlandırıldığını söyledi.
Kuzey Kore’nin Ukrayna’daki Rus askeri operasyonlarını desteklemek için yaklaşık 12.000 asker gönderdiğine inanılıyor.
Kuzey Kore Rusya’dan füze ve denizaltı teknolojileri de istiyor
Transfer edilecek uçakların tam sayısı belirsizliğini korurken, bunların Kuzey Kore filosuna dahil edilmesi Pyongyang hükümetinin askeri yeteneklerini önemli ölçüde artıracağı belirtiliyor.
Amiral Paparo konuşmasında, yaşlanan MiG-29’lar ve Su-27’lerin yeni beşinci nesil savaş uçakları olmadığını ancak yine de oldukça kabiliyetli uçaklar olduklarını söyledi.
Amiral Paparo’ya göre Pyongyang hükümeti aynı zamanda Rusya’dan balistif füze teknolojileri, yeniden giriş araçları geliştirilmesi için teknoloji transferi, hava savunma sistemleri ve yeni denizaltı teknolojileri de istiyor.
Rusya ile Kuzey Kore arasındaki bu genişleyen askeri ortaklık, Moskova’nın devam eden savaşta kendisine destek vermeleri karşılığında diğer batı rakibi ülkelerle yapılan anlaşmaların ardından gerçekleşti.
Rusya’ya Kamikaze İnsansız Hava Aracı ve balistik füze sistemleri tedarik etmesinin ardından Kasım 2023’te İran, Rus Su-35 savaş uçakları ve Mi-28 saldırı helikopterleri alacağını duyurmuştu. Raporlar ayrıca Tahran’ın gelecekte gelişmiş S-400 füze savunma sistemini edinebileceğini öne sürüyor.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell’e göre Rusya’nın Çin ile askeri iş birliği de devam eden Ukrayna – Rusya Savaşı’nın ardından stratejik bir seviyeye evrildi. Rusya’nın daha önce Çin’e yardım etme konusunda isteksiz davrandığı ileri denizaltı, havacılık ve füze teknolojilerinin transferi konusunda da iki ülke arasında önemli ilerlemelerin sağlandığı belirtildi.