Rusya’dan Ukrayna sınırına yakın taktik nükleer tatbikatı!
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından açıklamada, “Rusya Devlet Başkanı’nın talimatıyla Genelkurmay Başkanlığının önderliğinde Güney Askeri Bölgede stratejik olmayan nükleer silahın hazırlığı ve kullanımına dair tatbikatın ilk aşaması başladı.” ifadesine yer verildi.
Açıklamada, tatbikat kapsamında söz konusu bölgeye bağlı askeri birliklerin, “İskender” taktik füze sistemi için gerekli mühimmatları belirlenen noktaya ulaştırdığı ve kullanım için hazırlık yapacağı aktarıldı.
Tatbikatta hipersonik “Kinjal” füzeleri ile donanımlı uçakların da yer alacağı belirtilen açıklamada, “Tatbikatın, bazı Batılı yetkililerin Rusya’ya karşı tehdit içeren kışkırtıcı açıklamalarına cevap olarak Rus nükleer güçlerinin hazırlık kapasitesinin yükseltilmesi, ülkenin toprak bütünlüğü ile egemenliğinin korunması amacıyla düzenlendiğine” dikkat çekildi.
Rusya’nın güney askeri bölgesinde yani Ukrayna sınırlarının yanı başı ve Kafkasya sınırları içerisinde bulunan coğrafyada gerçekleştirilen bu tatbikatlar, Rusya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı liderliğinde gerçekleştiriliyor ve stratejik olmayan (taktik) nükleer silahların hazırlanması ve kullanımını kapsıyor.
Tatbikatların ilk aşamasında, İskender füze sistemlerine nükleer mühimmat temini ve havacılığın özel olarak monte edilmiş Kinzhal hipersonik füzeleri de dahil olmak üzere nükleer savaş başlıklı füzelerle donatılması test ediliyor.
Güney Askeri Bölge füze formasyonlarının personeli, özel mühimmatları alarak İskender füze sistemlerine yüklemek ve bu füzeleri atışa hazırlamak için mevzi alanına hareket etme tatbikatları yapıyor. Havacılık ve uzay kuvvetleri birimlerinin personeli de havacılık silahlarını özel muharebe birimleri ve belirlenen devriye alanlarına taşımak üzere sortiler gerçekleştiriyor.
Rusya, Batı’ya söylemişti!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle gerçekleştirilen tatbikatlar, Mayıs ayı başında duyurulmuş ancak tatbikatların kesin başlangıç tarihi açıklanmamıştı. 6 Mayıs Pazartesi günü Rusya Savunma Bakanlığı, Kremlin’in başta Fransa, İngiltere ve ABD olmak üzere üst düzey Batılı yetkililerin Ukrayna’daki savaşla ilgili yorumlarına sert tepki vermesinden birkaç gün sonra, nükleer tatbikat açıklaması yapmıştı.
Bakanlık, Moskova’nın taktik nükleer silah kullanımını simüle eden bir askeri tatbikat düzenlemeyi planladığını duyurmuş ve tatbikatların “bazı Batılı yetkililerin Rusya Federasyonu ile ilgili kışkırtıcı açıklamalarına ve tehditlerine” yanıt olarak gerçekleşeceği belirtmişti.
Ayrıca açıklamada, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle gerçekleştirilecek tatbikatın “stratejik olmayan nükleer kuvvetlerin savaşa hazır olmalarını sağlamak” olduğu vurgulanmıştı.
Rusya, stratejik nükleer kuvvetleri düzenli olarak tatbikatlar düzenlemesine rağmen, ilk kez taktik nükleer silahları içeren bir planı kamuoyuna açıklamıştı.
Kremlin yönetiminin yaptığı güncel açıklamada, tatbikatların amacının stratejik olmayan nükleer silahların hazırlanması ve kullanımına ilişkin konuların uygulamalı olarak test edilmesi olduğunu belirtildi.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Devam eden tatbikat, stratejik olmayan nükleer silahların muharebe koşullarında kullanımı ile ilgili birliklerin personel ve ekipman olarak yanıt vermeye hazır olmasını sağlamayı ve bazı Batılı yetkililerin Rusya Federasyonu’na yönelik kışkırtıcı açıklamalarına ve tehditlerine yanıt olarak Rus devletinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini koşulsuz olarak sağlamayı amaçlıyor” ifadelerine yer verildi.
Şunu belirtmek gerekir ki; Rusya’nın nükleer doktrini, Rusya’ya kitle imha silahlarıyla saldırılması ya da “devletin varlığını tehdit eden” konvansiyonel silahlarla saldırılması durumunda nükleer silahların “kesinlikle savunma amaçlı” kullanılmasını öngörüyor.
Taktik nükleer silah nedir? Stratejik nükleer silahla farkı nedir?
Taktik nükleer silahlar, genellikle savaş alanında kullanılmak üzere tasarlanmış, göreceli olarak düşük verimlilikte ve sınırlı etki alanına sahip nükleer silahlardır. Bu silahlar, öncelikle askeri birliklere veya altyapıya yönelik hedeflere, sınırlı bir coğrafi alanda yıkıcı etki yaratmak amacıyla kullanılır. Taktik nükleer silahlar hava bombaları, kısa menzilli füzeler için savaş başlıkları ve topçu mühimmatları şeklinde olabilir.
Stratejik nükleer silahlar ise çok daha büyük yıkım gücüne ve geniş bir etki alanına sahiptir. Bu silahlar genellikle uzun menzilli balistik füzelerle donatılır ve düşmanın büyük şehirlerini, endüstriyel merkezlerini veya geniş alanları etkileyebilecek kapasitededir. Stratejik nükleer silahların amacı, geniş çaplı yıkım yaparak düşmanın savaşma kapasitesini ciddi şekilde azaltmak veya caydırıcılık sağlamaktır.
Taktik ve stratejik nükleer silahlar arasındaki temel fark, hedef ve kullanım amacında yatar. Taktik nükleer silahlar daha yerel, sınırlı etkiler için kullanılırken, stratejik nükleer silahlar geniş çaplı yıkım ve uzun vadeli caydırıcılık hedefler. Ayrıca, taktik nükleer silahlar daha kısa menzilli sistemlerle kullanılırken, stratejik nükleer silahlar genellikle kıtalararası balistik füzeler gibi uzun menzilli taşıyıcı sistemlerle birlikte kullanılır. Bu farklar, her iki silah türünün askeri doktrindeki rollerini ve stratejik önemlerini de şekillendirir.