Gelişen teknoloji ile savaş doktrini, yüz yüze sıcak çatışmaların yaşandığı cephe harbinden füzeler, uçaklar, denizaltılar ve gemiler gibi çok unsurlu kompleks modern harbe doğru bir geçiş yaşadı.
Yeni yöntem ve araçlar ile yapılan savaşlar doğru müdafaa yapılmadığı takdirde birkaç günde sona erebilir ve bir ülke yok olabilir.
Bu kısa sürede yüksek hasarlı araçlardan (balistik füzeler, nükleer tehdit gibi) korunmak için hava savunma sistemlerinin gelişimi önem arz ediyor.
Bu bağlamda Rusya, Almaz Central Design Bureau (Almaz Merkezi Tasarım Bürosu) tarafından geliştirilen S-400 hava savunma sistemini 2007 yılında onayladı ve ordunun hizmetine sunarak kullanımına başladı.
S-400 hava savunma sistemi, otonom algılama ve hedefleme sistemlerine sahip çok işlevli bir radar, füze fırlatıcıları ve füze kontrol merkezinden oluşan bir bütündür.
Çeşitli tehditlere karşı doğru ve orantılı bir savunma yapmak adına önem arz eden katmanlı hava savunması için S-400 farklı özelliklere sahip füzeleri fırlatabilir.
Sistem ayrıca SA-12, SA-23 ve S-300 gibi diğer savunma sistemleriyle veri alışverişi yaparak entegre şekilde çalışabilir.
Katmanlı hava savunma için S-400 şu füzeleri kullanır:
- 48N6DM: 250 km’ye kadar hava tehditlerini hedef alır.
- 40N6: Radar güdümlemeli füze yaklaşık 400 km menzile sahiptir
- 9M96E: Savaş uçakları gibi hızlı hareket eden hava tehditleri için yaklaşık 100 km menzile sahiptir.
Sisteme entegre çok işlevli radar; yaklaşık 600 km menzildeki savaş uçakları, helikopterler, insansız hava araçları, seyir füzeleri, balistik füzeler gibi 300’e yakın hava unsurunu eş zamanlı olarak takip edebilir.
S-400 hava savunma sistemi;
- 600 km radar menziline sahiptir
- Balistik füzelere karşı en fazla 60 km menzil ve 25 km yükseklikte karşı koyabilir. Diğer hava unsurları için bu 400 km menzil ve 30 km yüksekliktir.
- Aynı anda 80 hava unsurunu hedef alarak 160 adet füze ateşleyebilir.
- En fazla 14 Mach hızda bir unsuru takip edebilir (4,8 km/s)
- Hareket halindeyken gelen bir sinyale karşı 5 dakika içerisinde ateşlemeye hazır duruma getirilebilir. Hazır durumda bekleme halindeyken ise 35 saniyede ateşleme yapılabilmektedir.
- 10 bin saat kapsamlı bakıma ihtiyaç duymaksızın çalışabilir. Yani iki bakım arası kullanım süresi 10 bin saattir.
- Sistemin nakil hızı yollarda saatte 60 km, arazide saatte 25 km’dir.
Eylül 2017’de imzalanan anlaşmaya göre, Türkiye, Rusya’dan 2,5 milyar dolar karşılığında toplam dört bataryadan oluşan iki adet S-400 sistemi satın aldı. Bu kapsamda ilk sevkiyat Temmuz 2019’da gerçekleşti ve ilk testler Ekim 2020’de gerçekleştirildi.