Teknofest Savaşan İHA yarışması bu sene ilklere şahit oluyor!
2018’den beri Baykar yürütücülüğünde düzenlenen Teknofest Savaşan İHA Yarışmasında takımlar, görüntü işleme yöntemleriyle otonom it dalaşı/kilitlenme görevlerini yerine getirmek üzere insansız hava araçları geliştiriyorlar. Takımların bu seneki başarıları önceki senelere kıyasla büyük oranda artmış durumda.
Her sene yaklaşık 4-5 İHA’nın aynı anda havada olduğu sırada gerçekleştirilen yarışmada bu sene büyük bir artışla aynı anda 23 İHA havada bulundu ve görevlerini gerçekleştirdi. Her İHA’nın tek başına mücadele ettiği göz önünde bulundurulduğunda, her bir İHA 22 tekil hedef ve düşmanla mücadele etmiş oldu.
Yarışmaya bu sene eklenen hava savunma sistemi bölgeleri ile, İHA’ların birbiriyle mücadele ederken aynı zamanda hava savunma sistemlerinden de kaçınmaları beklendi. Hava savunma sistemi bölgesine giren İHA’lar, bölgede bulundukları saniye başına ceza puanı alarak vurulmuş sayıldı. Yine tamamen otonom şekilde, takımlar bu bölgelerden de kaçınmaya çalışarak görevlerini yerine getirdiler.
Takımlardan düşman uçak takibinin yanı sıra yarışma alanına rastgele yerleştirilen kamikaze bölgelerine de otonom bir şekilde dalış görevi gerçekleştirmeleri bekleniyor. Bu sene yine bir ilk gerçekleştirildi ve İHA’lar hem hedef takip hem kamikaze görevini gerçekleştirdiler. Geçtiğimiz senelerde genelde bir takım kamikaze görevini gerçekleştirirken bu sene birden fazla İHA kamikaze görevini başarıyla gerçekleştirdi.
Savaşan İHA Yarışması
Yarışma kapsamında takımlar sırayla İHA’larının kalkışını gerçekleştiriyorlar. İHA’ların tümü sorunsuz bir şekilde kalkış yaptıktan sonra verilen başlama işaretiyle hedef tespit ve takip görevlerini gerçekleştirmek üzere kamerayla alanı tarayıp hedeflerini buluyorlar. Hedefi otonom olarak tespit edip 4 saniye boyunca kilitlenen İHA’lar, hedeflerini vurmuş olarak kabul ediliyor. Askeri havacılıkta it dalaşı olarak adlandırılan muharebenin, fiziksel mühimmat kullanmadan, radar kilidi atıyormuş gibi simülasyonu gerçekleştirerek temsili bir hava muharebesi gerçekleştiriliyor. Tamamen otonom bir şekilde gerçekleştirilen yarışmada en çok hedef vurup, vurulmaktan en çok kaçınan takım kazanıyor.
Yarışmanın tam otonom ve yapay zeka hedef tespit algoritmalarıyla gerçekleştirilmesi, gelecekte Kızılelma gibi muharip insansız savaş uçakları projelerinde çalışacak gençlerin ön tecrübe edinmesini sağlıyor. Gövde ve yapısal sistemler, itki sistemleri, hedef tespit sistemleri gibi temel bileşenleri kendileri geliştiren takımlar, henüz öğrenciyken sektöre dair deneyim kazanmış oluyorlar.