LGM-35A Sentinel kıtalararası balistik füzesinin ilk uçuşuna erteleme!
Aşırı maliyet artışı nedeniyle iptal edilme tehlikesiyle karşı karşıya olan LGM-35A Sentinel kıtalararası balistik füze projesinde alt sistem tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle 2023 yılında yapılması planlanan ilk uçuş tarihi 2026 yılına ötelendi.
Daha önceki yıllarda kongre tarafından onaylanan bütçe belgelerine göre halihazırda yürütülmekte olan LGM-35A Sentinel kıtalararası balistik füze programının ilk uçuş testinin Aralık 2023’te gerçekleştirilmesi planlanıyordu ancak 2023 yılının Şubat ayında açıklama yapan ABD Hava Kuvvetleri Sözcüsü testin ertelendiğini duyurmuştu.
Geçtiğimiz günlerde ABD Kongresi tarafından onaylanan 2024 ve 2025 mali yılı savunma bütçesi belgelerine göre 2024 ve 2025 mali yılları içerisinde LGM-35A Sentinel kıtalararası balistik füzesinin ilk uçuş testinin gerçekleştirilmesi planlanmıyor. Bu nedenle ilk uçuş testinin 2026 Şubat ayından önce gerçekleştirilmesi beklenmiyor.
ABD Hava Kuvvetleri Sözcüsü, ilk uçuş testinin ertelenmesi hakkında yaptığı açıklamada, “Sentinel’in ilk uçuş testi, güdüm bilgisayarı bileşenlerinin artan teslim süreleri nedeniyle ertelendi. İlk uçuş başlangıçta planlanandan daha geç gerçekleşecek olsa da henüz kritik aşamada değil, ABD Hava Kuvvetleri ve Savunma Bakanlığı Ofisi, riskleri azaltmak ve programı optimize etmek amacıyla yeni seçenekler belirlemek ve uygulamak için birlikte çalışmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
ABD Hava Kuvvetleri Küresel Saldırı Komutanlığı tarafından işletilen mevcut LGM-30G Minuteman III kıtalararası balistik füzelerini değiştirmek için geliştirilen LGM-35A Sentinel füzesinin, ABD Hava Kuvvetleri’nin “Kara Tabanlı Stratejik Caydırıcılık” doktrininin gelecekteki ana unsuru olması düşünülüyor.
Ancak Northrop Grumman ana yükleniciliğinde devam eden geliştirme projesi, artan geliştirme maliyetleri ve bütçenin öngörülen miktarların çok üzerine çıkması nedeniyle ABD Kongresi’nin radarına takıldı.
Mevcut ABD yasaları gereğince bir savunma projesinde bütçe ve planlanan maliyetlerin yüzde 25 oranından daha fazla aşılması durumda projenin ABD Kongresi ve ABD Savunma Bakanlı Ofisi (OSD) tarafından incelenmesi ve iki kurumdan da onay alması gerekiyor.
2020 yılında ABD Hava Kuvvetleri ve Northrop Grumman arasında LGM-35A Sentinel kıtalararası balistik füzesinin geliştirilmesi için 13,3 milyar dolar değerinde bir sözleşme imzalanmış, programın toplam geliştirme maliyetinin ise 96 milyar dolar olması öngörülmüştü. Ancak geçtiğimiz ocak ayında ABD Hava Kuvvetleri Sözcülüğünden yapılan açıklamada:
“Mevcut sözleşme kapsamındaki çalışmalar ABD Savunma Bakanlığı Ofisi, LGM-35A Sentinel programına ilişkin incelemesini tamamlayana kadar devam edecek. Proje güçlü bir nükleer caydırıcılığı sürdürmek, ulusumuzu ve müttefiklerimizi nükleer bir saldırıdan korumak açısından kritik öneme sahiptir.” denildi.
2020 yılında imzalanan sözleşmede üretilecek füzelerin birim maliyetinin 118 milyon dolar olması hedeflenmişti ancak ABD Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre projede planlanan birim maliyeti yüzde 37 oranında artarak 162 milyon dolara yükseldi. Toplam geliştirme maliyetlerinin de 131 milyar dolara çıktığı ifade edildi.
Yapılan açıklamada, maliyet artışının en büyük nedeni olarak LGM-35A Sentinel programının en karmaşık bölümü olarak da nitelendirilen komuta ve fırlatma kısmı gösterildi. Füzelerin fırlatılacağı siloları ve komuta kontrol altyapısını kapsayan bu kısmın maliyetlerdeki aşırı artışın sebebi olduğu ve füzenin kendisinin maliyet artışında önemli bir etki yaratmadığı belirtildi.
Gazetecilere açıklamalarda bulunan bir Northrop Grumman yetkilisine göre maliyet artışının arkasında yatan ana nedeni tasarım çalışmalarının tamamlanmasının ardından ABD Hava Kuvvetlerinin bazı tasarım değişikliği taleplerinde bulunması.
Yetkili, projenin başlangıç aşamasında ABD Hava Kuvvetlerinin, ABD topraklarının içlerinde yer alan ve LGM-30G Minuteman III kıtalararası balistik füzelerini barındıran 450 adet füze silosunun aynı şekilde kullanılmasına karar verdiğini ancak tasarım çalışmaları sürerken siloların yeniden tasarlanması için talepte bulunduğunu belirtti.
Yetkiliye göre bu füze silolarını birbirine bağlayan yaklaşık 12 bin km uzunluğunda bakır kablonun proje başında aynı şekilde kullanılmasına karar verildi ancak ABD Hava Kuvvetleri daha sonra bu kabloların fiber optik kablolarla değiştirilmesini talep etti.