Milli uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER projesinde yeni bir aşama kaydedildi.
SİPER Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi’nde kullanılması için ROKETSAN tarafından geliştirilen SİPER Blok-1 Füzesi, Sinop Test Merkezi’nde gerçekleştirilen test atışında 100 kilometreyi aşan menzildeki hedefi başarıyla vurdu.
Başarıyla sonuçlanan test atışının görüntülerini Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir sosyal medya hesabından paylaşarak duyurdu.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada;
“Savunma sanayiimizden Türkiye Yüzyılı’na girerken milletimize yeni yıl hediyesi! Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunmamız için kilit önemdeki SİPER Ürün-1 Sisteminden Güdümlü Test Füzesiyle 100 km’yi aşan menzildeki hedef başarıyla vuruldu.” ifadelerini kullandı.
Savunma sanayiimizden Türkiye Yüzyılı’na girerken milletimize yeni yıl hediyesi!
Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunmamız için kilit önemdeki #SİPER Ürün-1 Sisteminden Güdümlü Test Füzesiyle 100 km’yi aşan menzildeki hedef başarıyla vuruldu.@tcsavunma@aselsan@roketsan https://t.co/Quac4C2wfh pic.twitter.com/YxlUMuXo4R
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) December 30, 2022
Jet Banshee türevi hedef uçağın ve SİPER’in kullanacağı füzelerin ilki olan Blok 0 füzesinin kullanıldığı testte ASELSAN UMAR (TEİRS) erken ihbar radarının yanında Alçak İrtifa Radar sisteminin yer alması da dikkat çekti.
Türkiye’nin oluşturmakta olduğu katmanlı hava savunması kapsamında uzun menzil/yüksek irtifada görev yapacak SİPER uzun menzilli hava savunma sisteminin bileşenlerinin geliştirme ve test faaliyetleri devam ediyor. Bu kapsamda “Blok” tipi geliştirilecek füzelerden ilki SİPER Blok 0’ın ilk test atışı Kasım 2021’de icra edilmişti.
SİPER’in antibalistik versiyonu geliyor
Geçtiğimiz günlerde yaptığı bir canlı yayında konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Siper projesi kapsamında birkaç yeni bilgiye değinmişti.
SSB Prof. Dr. İsmail Demir, yaptığı açıklamalarda Siper projesinde balistik füze önleme kabiliyetine sahip bir sürümün olacağını söylemişti.
Demir, “Balistik füze önleme kabiliyetli Siper’in uç sürümü 2026-2027 civarı hazır.” şeklinde konuşmuştu.
Geçtiğimiz günlerde Millî Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan 2022 Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nda UMBHFFS Aşama-C SİPER Projesi kapsamında Aralık 2022 tarihinde bir sistemin envantere alınacağı açıklanmıştı.
Katmanlı hava savunma için en önemli çalışmalardan biri olan SİPER ile ilgili geliştirme çalışmaları devam edecek.
Denizden hava savunma: SİPER, deniz platformlarına entegre edilebilecek
SİPER Yüksek İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi geliştirme çalışmaları; ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK-SAGE tarafından gerçekleştiriliyor.
SİPER Hava Savunma Sistemi, HİSAR-A ile HİSAR-O sistemlerinde de olduğu gibi dikey atış yeteneğine, dikey atış esnasında azami etkinlik sağlayan çift darbeli motora ve Aktif Radar Arayıcı (RF) ile Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı (IIR) başlığa sahip olacak.
100km+ menzile sahip olacak SİPER, dikey atım yeteneği sayesinde kara platformlarına ek olarak deniz platformlarında da kullanılabilecek.
Deniz platformlarında kullanılabilecek SİPER Hava ve Füze Savunma Sistemi sayesinde Türkiye, savunmasını sınırlarının ötesinden başlatabilecek.
Öncesinde sadece hava soluyan hedeflere karşı kullanılacağı söylenen SİPER Hava Savunma Sistemi son yapılan güncelleme ile antibalistik savunma sistemi özelliklerini de barındıracak.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi