Türk savunma sanayii katmanlı hava savunma sistemleri alanındaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Bu kapsamda yürütülen en önemli projelerden olan SİPER için test faaliyetleri çeşitli firmaların katkılarıyla sürüyor.
Sistem entegrasyonu ve yazılım geliştirme alanlarında faaliyet gösteren MİLSOFT Yazılım Teknolojileri A.Ş., SİPER projesi için geliştirilen Taktik Veri Link Sistemi’nin Sistem Entegrasyon Laboratuvar testlerinin tamamlandığını açıkladı.
MİLSOFT’un resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada;
“SİPER (Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi) projesinde MilSOFT Taktik Veri Link Sistemi SEL (Sistem Entegrasyon Laboratuvar) testleri başarıyla tamamlanmıştır. MilSOFT olarak savunma sanayimizin hedefleri doğrultusunda durmadan çalışmaya ve ülkemize değer katmaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verildi.
SİPER (Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi) projesinde MilSOFT Taktik Veri Link Sistemi SEL (Sistem Entegrasyon Laboratuvar) testleri başarıyla tamamlanmıştır.
MilSOFT olarak savunma sanayimizin hedefleri doğrultusunda durmadan çalışmaya ve ülkemize değer katmaya devam edeceğiz. pic.twitter.com/XU6xNtDiYV
— MilSOFT (@MilSOFT_AS) September 5, 2022
SİPER’in antibalistik versiyonu geliyor
Geçtiğimiz günlerde yaptığı bir canlı yayında konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Siper projesi kapsamında birkaç yeni bilgiye değinmişti.
SSB Prof. Dr. İsmail Demir, yaptığı açıklamalarda Siper projesinde balistik füze önleme kabiliyetine sahip bir sürümün olacağını söylemişti.
Demir, “Balistik füze önleme kabiliyetli Siper’in uç sürümü 2026-2027 civarı hazır.” şeklinde konuşmuştu.
Geçtiğimiz günlerde Millî Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan 2022 Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nda UMBHFFS Aşama-C SİPER Projesi kapsamında Aralık 2022 tarihinde bir sistemin envantere alınacağı açıklanmıştı.
Katmanlı hava savunma için en önemli çalışmalardan biri olan SİPER ile ilgili geliştirme çalışmaları devam edecek.
Denizden hava savunma: SİPER, deniz platformlarına entegre edilebilecek
SİPER Yüksek İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi geliştirme çalışmaları; ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK-SAGE tarafından gerçekleştiriliyor.
SİPER Hava Savunma Sistemi, HİSAR-A ile HİSAR-O sistemlerinde de olduğu gibi dikey atış yeteneğine, dikey atış esnasında azami etkinlik sağlayan çift darbeli motora ve Aktif Radar Arayıcı (RF) ile Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı (IIR) başlığa sahip olacak.
100km+ menzile sahip olacak SİPER, dikey atım yeteneği sayesinde kara platformlarına ek olarak deniz platformlarında da kullanılabilecek.
Deniz platformlarında kullanılabilecek SİPER Hava ve Füze Savunma Sistemi sayesinde Türkiye, savunmasını sınırlarının ötesinden başlatabilecek.
Öncesinde sadece hava soluyan hedeflere karşı kullanılacağı söylenen SİPER Hava Savunma Sistemi son yapılan güncelleme ile antibalistik savunma sistemi özelliklerini de barındıracak.
MİLSOFT Taktik Veri Link Sistemleri
MilSOFT taktik veri linki işlemcisi (Mil-DLP) ile Link 11/16/22 kabiliyetli hava / su üstü / sualtı / kara platformları arasında taktik bilginin veri link kabiliyeti kullanılarak paylaşılmasına olanak sağlar.
Amaç, çok sayıda platformun günlük operasyon ihtiyaçlarını kesintisiz karşılayacak şekilde birbirleriyle anlık haberleşmesini sağlamaktır.
Mil-DLP Çoklu link işleme kabiliyetine sahiptir ve NATO Link standart dokümanlarıyla uyumludur.
C2 ve Non-C2 platformlar için Mil-DLP çözümü mevcuttur. Bunun yani sıra NATO ülkesi olmayan ülkeler için de Link-M ve Mil-NET adi altında özgün link çözümleri geliştirilmektedir.
Link-M ve Mil-NET envanterdeki HF ve V/UHF telsizleri kullanarak kara / deniz / hava platformları arasında bilgi paylaşımı sağlar.
G-Sınıfı Firkateyn ve 3 Kara Merkezine L-11 ve L-16 TVL Sistemi, MILGEM L-11/16 TVL Sistemi, LST – Amfibi Gemi L-11/16 TVL işlemcisi, ERCIYES C-130 uçakları L-16 TVL işlemcisi, MELTEM-2 uçakları için geliştirilen MPA L-11 TVL işlemcisi ve MELTEM-3 Deniz Karakol uçagı (ATR-72) için L-16 TVL işlemcisi MilSOFT’un Taktik Veri Link Projelerinden yalnızca birkaçıdır.
Tatbikatlarda ürünlerini sorunsuz test etmiş ve geliştirdiği taktik veri link sistemlerinin NATO standartlarına tam olarak uyumluluğu, diğer NATO ülkeleri ve NATO’ya ait sistemler ile birlikte çalışabilirliği tescillenmiştir.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi