Slovenya, Filistin’i tanıma kararı aldı!
İspanya, İrlanda ve Norveç’in Filistin devletini resmen tanımasının ardından Slovenya’dan da benzer bir adım geldi. Lübliyana Hükümeti de Filistin devletinin tanınması önergesini kabul etti ve onay için parlamentoya gönderdi.
Slovenya Başbakanı Robert Golob, hükümetinin tanıma önerisini önümüzdeki hafta başında toplanabilecek olan parlamentoya gönderdiğini söyledi.
Hükümet tarafından yapılan açıklamada, “Slovenya hükümeti bugün Filistin’in bağımsızlığının ve egemenliğinin tanınmasına ilişkin kararı kabul ederek Ulusal Meclis’e sundu” ifadelerine yer verildi.
Filistin’i egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanıyan Bakanlar Kurulu kararı, 4 Haziran Salı günü Slovenya parlamentosunda oylanacak. Slovenya hükümetinin kararının ardından Slovenya Başbakanlık binasına Filistin bayrağı asıldı.
Başbakan Robert Golob, oturumun ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Filistin’i uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun olarak 1967 sınırlarıyla bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanımaya karar verdiklerini duyurdu.
Golob yaptığı açıklamalarda, “Bu kararın tek bir mesajı var; düşmanlıkların derhal sona ermesi ve rehinelerin derhal serbest bırakılması isteğimiz. Bu karar, İsrail Devleti’ne veya başka bir ülkeye karşı alınmış bir karar değildir.” ifadelerini kullandı.
Orta Doğu’da kalıcı barışın sağlanması ve iki devletli çözüm yönünde hareket edilmesi için doğru bir an olduğuna inandıklarını belirten Golob, hükümetin bu kararla olumlu sonuçlar elde etmeyi ve örnek teşkil etmeyi umduğunu ifade etti.
Başbakan Golob, kararın meclise sunulacağını ve milletvekillerinden destek beklediklerini açıkladı. Ayrıca Golob, yaptığı açıklamada İsrail’in Refah’a düzenlediği ve 1 milyondan fazla Filistinlinin kaçmasına neden olan son saldırılara tepki olarak Filistin’i tanıma sürecini hızlandırdıklarını belirtti.
Golob, kararın yürürlüğe girmesi için parlamentonun onayının gerektiğini, ancak iktidardaki liberal koalisyonunun 90 üyeli mecliste rahat bir çoğunluğa sahip olması nedeniyle oylamanın formalite olmasını beklediklerini söyledi.
Slovenya AB’de Filistin’i tanıyan 10.ülke olacak
Slovenya, bu adımıyla birlikte 27 üyeli Avrupa Birliği’nde (AB) Filistin devletini resmen tanıyan 10. ülke olacak.
Lübliyana Hükümeti, tanıma sürecini ilk olarak mayıs ayı başında başlatmış, ancak Gazze’de devam eden “İsrail-Hamas savaşındaki durum düzelene kadar” bekleyeceğini açıklamıştı.
Slovenya’nın Filistin devletini tanıma hamlesi, AB ile İsrail arasındaki ilişkilerin biraz daha gerilmesine neden oldu. Halihazırda İspanya ve İrlanda, Gazze’nin güneyindeki Refah’a yönelik saldırılarını sürdüren İsrail’e karşı AB’nin önlem alması için baskı yapıyor. Ayrıca Malta’nın da yakında Filistin’i tanıyan ülkeler arasına katılması bekleniyor.
Diğer bir taraftan Danimarka parlamentosu, Filistin’in devlet olarak tanınması önerisini reddetti. Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, “Filistin’in devlet olarak tanınması için gerekli koşulların henüz oluşmadığını” belirtti. Şubat ayı sonunda dört sol parti tarafından hazırlanan tanıma taslağı, parlamentoda kabul edilmedi.
Benzer şekilde, Belçika da Filistin’i tanıma konusunda aynı kararı alabileceğini belirtmişti, ancak seçimlerden önce bu adımdan çekinmiş görünüyorlar. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise ülkesinin Filistin’i tanıma kararını “doğru zamanda” alacağını ifade etti.
Bu gelişmeler, Avrupa’da Filistin’in tanınması sürecinin farklı ülkelerde nasıl değerlendirildiğini ve her ülkenin bu konuda farklı stratejiler izlediğini gösteriyor. Slovenya’nın Filistin’i tanıma kararı, bölgedeki diğer ülkeler için önemli bir adım teşkil ederken, Danimarka ve diğer bazı ülkeler bu konuda daha temkinli yaklaşıyor.
Lübliyana Hükümeti’nin tanıma kararıyla eş zamanlı olarak, Madrid’de Filistin Yönetimi’nin devlet olarak ağırlandığı bir toplantı düzenlendi. Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan’ın da katıldığı İslam İşbirliği Örgütü çatısı altındaki görüşmede, Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Mustafa, İspanya’ya tanıma kararı için teşekkür etti.
Bakan Mustafa, “Bu tanıma kararı, kalıcı bir barışa doğru mücadelemizi güçlendirdi. Refah’ın düşmesine izin vermeyelim” dedi. Mustafa, konuşmasını İspanyolca “Çok yaşa İspanya, çok yaşa Filistin” sözleriyle bitirerek İspanya’ya olan minnettarlığını dile getirdi.
Ek olarak şu ana kadar 193 üyeli Birleşmiş Milletler’de 145 ülke Filistin’i tanırken, Slovenya parlamentosunun onayıyla birlikte Filistin devletini resmen tanıyan ülke sayısı 146’ya yükselecek.
Aralarında ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’nın da bulunduğu 47 ülke ise halen Filistin devletini tanımıyor.