Sosyal medyada nefret söylemlerinin önüne nasıl geçilecek?

Ana teknoloji platformları George Floyd’un ölümünün ardından internet üzerinde baş gösteren nefret söylemleri ve haftalar süren protestolarıyla mücadele etmek için güvenlik güçleriyle nasıl daha iyi etkileşimde bulunabileceklerini tekrar inceliyorlar.

Avatarlar ve hashtag’lerden politika değişikliklerine ve bağışlara kadar teknoloji şirketlerinin #BlackLivesMatter hakkında söyledikleri – ve bu destek bildirimlerini yedeklemek için gerçekte ne yaptıklarını aşağıda sıralıyoruz:

Facebook
Sembolizm: 31 Mayıs tarihinde Facebook CEO’su Mark Zuckerberg kişisel hesabından paylaştığı bir gönderide “Siyah topluluğun yanındayız” yazdı.

Platform ayrıca kullanıcıların siyahi aktivist ve şovmenlerden videolar izleyebilecekleri, ırksal adalet örgütleri için bağışlarda bulunabilecekleri ve Amerika’daki siyahi tecrübeyi yansıtan denemeleri okuyabilecekleri “Siyah Sesleri Kaldır” adlı bir bölüm de başlattı.

Bağışlar: Facebook siyahi işletmelere nakit/kredi hibeleri yoluyla ve siyahi vatandaşlar tarafından işletilen tedarikçilere de ofis malzemelerini satın alma taahhüdü vererek siyahi işletmeleri ve organizasyonları desteklemek için 200 milyon dolardan fazla para harcadı.

Politika Değişiklikleri: Şirket önümüzdeki beş yıl içinde liderlik pozisyonlarındaki siyahilerin sayısını %30 oranında artırmayı ve 2023 yılına kadar siyahi ve Latin kökenli çalışanlarının sayısını iki katına çıkarmaya söz verdi. Zuckerberg ayrıca otomatik olarak verilen reklamlarında nefret söylemini yasaklamak da dahil olmak üzere platformdaki nefret söylemi politikalarında değişiklikler yaptı.

Önemli eylemler: Haziran ayında Facebook, aşırı sağcı “boogaloo” nefret hareketi ile ilgili yüzlerce hesabı kapattı.

Genel görünüm: Tüm bu değişikliklere rağmen, Coca-Cola ve Unilever dahil olmak üzere 1.000’den fazla marka, Facebook’un nefret söylemlerine yönelik başarısızlığını protesto etmek için temmuz ayı boyunca Facebook’tan tüm reklamlarını geri çekti. Boykotun arkasındaki insan hakları örgütleri salı günü Facebook yöneticileriyle bir araya geldi ve toplantı sonunda Zuckerberg’in daha iyi politikalara somut taahhütlerde bulunmayı reddettiğini söylediler.

Anti-Defamation League’in 2020 tarihli raporuna göre nefret söylemi, beyaz ırkçılığı ve komplo teorilerinin Facebook’ta hâlâ geliştiğini ve kendine yer bulabildiğini ortaya koyuyor. Bu yıl Amerikalıların yaklaşık %35’i internet üzerinden ırksal, dini veya cinsel kimliği nedeniyle taciz yaşadı ve bu vakaların çoğunluğunu -%77’sini- Facebook’taki vakalar oluşturdu.

Twitter
Sembolizm: Resmi Twitter hesabının Twitter’daki profil fotoğrafı mavi bir kuştan siyah bir kuşa çevrilirken ve bio bölümü de #BlackLivesMatter olarak değiştirildi ve şirketin bir düzineyi bulan sosyal medya departmanlarının hesapları da aynı değişiklikleri yaptılar. Platformun dışında Twitter son ABD protestolarının merkezinde bulunan sekiz ABD kentindeki reklam panolarına siyahi kullanıcıların tweetlerinden oluşan reklamlar verdi. Ayrıca haziran ayı da ABD merkezli şirket çalışanları için kurumsal tatil ilan edildi.

Bağışlar: CEO Jack Dorsey Square equity’de 1 milyar dolar bağış vaadinde bulundu ve bugüne kadar kişisel bağışlarını takip eden bir e-tablo yayınladı. Twitter şirket olarak şimdiye kadar ilgili konularla alakalı reklamlardan ücret almama, tarafsız organizasyonlar ve siyahi topluluğa fayda sağlayan kâr amacı gütmeyen kuruluşlara nakit bağışlar yapma gibi yardımlarla beraber toplam 2.6 milyon dolardan fazla bağış yaptı.

Politika Değişiklikleri: Yok.

Önemli eylemler: Mayıs ayında Twitter Donald Trump’ın atmış olduğu George Floyd’un ölümünü protesto edenlerin “şiddeti yücelttikleri” ile ilgili attığı tweet’e bir uyarı etiketi ekledi.

Genel görünüm: Twitter birçok sosyal medya platformunun yaptığı gibi hâlâ nefret söylemiyle mücadele ediyor. Şirket sözcülerinden biri şirketin siyahi topluluklarla nasıl daha iyi angaje olacağı ve beyaz olmayan kullanıcıların şirketlerinin hizmetlerini kullanırlarken kendilerini nasıl daha güvende hissedebileceklerini bulmak için “organizasyondaki ekiplerle aktif olarak etkileşimde bulunulduğunu” açıkladı.

Snapchat
Sembolizm: Snap CEO’su Evan Spiegel çalışanlarına yaşamış oldukları zorluklar karşılığında verilebilecek olan bir tazminat fikrini de içeren kapsamlı bir not gönderdi. Notun sonunda “Kısacası, benim gibi insanlar daha çok vergi vermeliler – ve bunun da hepimizin yararına çalışacak bir toplumu inşa etmeye değeceğine inanıyorum.” Cümlesi bulunuyordu.

Bağışlar: Yok.

Politika değişiklikleri: Snapchat 3 Haziran’da Trump’ın gönderilerinin Discover bölümünde görüntülenmesini “ırksal şiddet ve adaletsizliği körükleyen fikirleri desteklememe” politikası gereğince engellediğini açıkladı.

Önemli eylemler: Yok.

Genel görünüm: Snapchat kullanıcılarından “zincirlerini kırmak için gülümsemelerini” isteyen bir Juneteenth filtresi yayınladığı için eleştirilmişti. Bunun üstüne şirket filtreyi kaldırdı ve bir özür metni yayınladı. Bu olay Snapchat’in filtrelerinde duyarsızlık veya ırkçılıkla suçlandığı ilk olay da değil. Şirketin eski çalışanları şirketin beyaz olmayan içerik oluşturucular tarafından yapılan içerikleri nadiren kabul ettiğini ve yine şirketin siyahi çalışanların seslerini duyurmak için diğerlerine nazaran daha çok mücadele etmek zorunda kaldıkları ırkçı bir çalışma ortamını teşvik ettiğini iddia ediyorlardı.

Youtube
Sembolizm: CEO Susan Wojcicki 11 Haziran’da YouTube topluluğunda şirketinin George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery ve bu kişilerden önce öldürülen onca kişinin ölümünü protesto etmeye kararlı olduğunu belirten bir mektup yayınladı. Haziran ayı boyunca YouTube’un Spotlight kanalı ırksal adalet sorunlarını vurguladı.

Bağışlar: Şirket siyahi içerik oluşturucuları ve sanatçıları “güçlendirmeye” yardımcı olmak için 100 milyon dolarlık bir içerik oluşturucu fonu açıkladı.

Politika Değişiklikleri: Şirket mayıs ayından bu yana konuyla alakalı herhangi bir politika değişikliği açıklamadı.

Öneml eylemler: Haziran ayında YouTube Proud Boys’un kurucusu Gavin McInnes’ın hesabını askıya aldı. Bunun yanı sıra Amerikan Rönesansı, Richard Spencer, Stefan Molyneux ve David Duke ile ilişkili olanlar da dahil olmak üzere diğer beyaz milliyetçi ve aşırılık yanlısı kanallar da askıya alındılar.

Genel durum: Video platformu geçmişte ırkçılık için bir yayılma alanı olmuştu ve bu da aşırı sağ etkilere sahip bir ekosisteme yol açmıştı. Haziran ayında şirketin yapmış olduğu açıklamadan sonra platformdan emekli olma kararı alan Jenna Marbles’ın da aralarında bulunduğu bazı YouTuber’lar geçmişte yapmış oldukları ırkçı davranışlar veya videolar yüzünden bir dizi self-hesaplaşmayla karşı karşıya kaldılar.

Google
Sembolizm: Google haziranı bir Google doodle’ıyla kutladı. Ayrıca şirket yapay zekâ asistanını “Tüm yaşamlar önemli mi?” sorusuna “Siyahların yaşamları önemlidir demek diğer tüm yaşamların önemli olmadığı anlamına gelmez, aksine bu, siyahların yaşamlarının başkalarının yaşamlarının olmadığı şekilde risk altında olduğu anlamına gelir.” şeklinde cevap verecek şekilde programladı.

Bağışlar: Google ırksal eşitliği sağlamak amacıyla siyahi işletme sahiplerine finansman ve hibeler yaparak, teknoloji dünyasında eğitime finansman sağlayarak ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan nakit bağışları artırarak toplam 350 milyon doları aşan için bir dizi finansal destekte bulundu.

Politika Değişiklikleri: Google 2020 yılına kadar şirkette yeterince temsil edilmeyen grupların liderlik temsilini %30 oranında artırmayı taahhüt etti. 2020 çeşitlilik raporuna göre Google’ın işgücünün %51,7’i beyaz ve sadece %3,7’si siyah. Ayrıca Google yönetici pozisyonlarına da yeni kişileri işe alarak “temsil zorluklarını gidermek için daha fazla şey yapma” sözü verdi.

Önemli eylemler: Yok.

Genel durum: Google geçmişte personel arasında ırksal çeşitliliğin olmaması ve algoritmalarındaki ırksal önyargılar nedeniyle eleştirilmişti. Ayrıca kendi çalışanlarından da Seattle Polis Departmanı’na bağışçı olmak da dahil olmak üzere polis güçleriyle giriştikleri ortaklıklar konusunda eleştirilerle karşılaşmıştı.

Reddit
Sembolizm: CEO Steve Huffman ırkçılık karşıtı çabalarla dayanışma içinde olduklarını belirten bir mesaj yayınladı. Sitenin kurucu ortağı Alexis Ohanian şirketin yönetim kurulundan istifa etti ve Reddit’i kendi yerini bir siyahi yönetici adayıyla doldurmaya çağırdı.

Bağışlar: Yok.

Politika değişiklikleri: Şirket haziran ayında yeni içerik kurallarını uygulamaya koyarak nefret söylemi ve taciz yasağını keskinleştirdi.

Önemli eylemler: Nefret söylemine karşı yeni kurallarının açıklanmasıyla beraber Reddit haziran ayında, sitedeki en büyük Trump yanlısı mesaj panosu olan The_Donald da dahil olmak üzere yaklaşık 2.000 subreddit’i yasakladı.

Genel durum: Reddit geçmişte nefret içerikli gönderilere göstermiş olduğu tolerans ve hatta bu içeriklerin desteklenmesi ve yayılması nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı. Huffman tarafından yapılan açıklamalardan sonra Reddit’in eski CEO’su Ellen Pao şirketin bu sorunu çözmek için daha fazlasını yapması gerektiğini “Reddit sürekli beyaz üstünlüğü ve nefret söylemini besleyip bunlar üzerinden para kazanırken ‘Black Lives Matter’ diyemez.” şeklindeki tweetiyle belirtti.

Amazon
Sembolizm: George Floyd’un ölümünden sonra Amazon ABD’de “siyahların karşı karşıya kaldığı benzersiz ve acımasız muameleye” son verilmesi çağrısında bulundu ve ana sayfasının üst kısmına “Black Lives Matter” bayrağını yerleştirdi. CEO Jeff Bezos Instagram hesabından Amazon’un ana sayfasındaki BLM afişini eleştiren bir müşteriden gelen bir e-posta’nın görüntüsünü e-postayı yollayan kişi için böyle bir müşteriyi kaybettiğinden dolayı mutlu olduğunu belirttiği bir yorumla paylaştı.
Şirket ayrıca yapay zekâ asistanı Alexa’yı “Siyahların yaşamı önemlidir. Irksal eşitliğine inanıyorum. Sistemik ırkçılığa ve adaletsizliğe karşı mücadelede siyahi toplulukla dayanışma içerisindeyim.” şeklinde cevap vermek için tekrar programladı.
Bağışlar: İnsan hakları ve ırkçılıkla mücadele ile ilgili sivil adalet örgütlenmelerine 10 milyon dolar bağışta bulunuldu.

Politika değişiklikleri: Şirket aktivistlerin baskısı sebebiyle yüz tanıma teknolojisini polis güçlerine satma konusunda bir yıllık bir erteleme kararı aldıklarını duyurdu.

Önemli eylemler: Yok.

Genel durum: Şirket polisin vatandaşların kapı zillerinden görüntü elde etmesini sağlayan ‘Ring’ adındaki akıllı kapı zili sebebiyle geliştirmiş olduğu kolluk kuvvetleriyle olan ortaklıkları için sürekli eleştirilerle karşı karşıya kalıyor. Şirketin şu anda ABD’de Ring sayesinde geliştirmiş olduğu 1400’den fazla polis ortaklığı var.

Airbnb
Sembolizm: Airbnb Black Lives Matter’ı destekleyen bir açıklama yaptı ve ev sahipleri ve konuklar için bir Eylem ve İttifak kılavuzu yayınladı.

Bağışlar: Şirket Black Lives Matter Foundation ve NAACP’ye her biri 500.000 $ dahil olmak üzere toplam 1 milyon dolarlık iki bağış yaptı. Şirket ayrıca çalışan bağışlarını da kuruluşlara iletecek.

Politika Değişiklikleri: Airbnb çevrimiçi aktivist grubu Color Of Change ile ortaklık yaparak platformdaki önyargı ve ayrımcılığı ölçmek ve bunlarla mücadele etmek için veri toplayacak. Ayrıca şirket 2021 yılı sonuna kadar yönetim kurulunun ve yönetici ekininin %20’sini beyaz olmayan çalışanlarından oluşturma sözü verdi ve haziran ayını kurumsal tatil ilan etti.

Önemli eylemler: Yok.

Genel durum: Platform bünyesindeki çalışanların ırksal önyargıları için sürekli olarak eleştirilere maruz kaldı. Bunun ardından 2016’da ayrımcılık karşıtı bir ekip oluşturdu ve 2018’de platformu ayrımcılığı önlemek için rezervasyon kabul edilene kadar kullanıcının fotoğrafını göstermeyecek şekilde değiştirdi. Yine de 2019’da yapılan bir araştırmaya göre siyahi kullanıcıların beyaz kullanıcılara göre konuk olarak kabul edilme olasılığının %16 daha az olduğunu buldu.

Twitch
Sembolizm: Twitch Black Lives Matter protestolarını destekleyen bir açıklama yaptı.

Bağışlar: Yok.

Politika değişiklikleri: Şirket sözcüsü şirketin nefret içerikli davranış ve taciz politikalarının incelenmesi, saldırgan kullanıcı adı tespitinin iyileştirilmesi, yasaklı kelimeler listesinde iyileştirmeler yapılması ve taciz/nefret içerikli davranışların azaltılmasına odaklanan diğer projeler de dahil olmak üzere ek politika değişiklikleri üzerinde çalıştığını açıkladı.

Önemli eylemler: Yayın platformu son haftalarda nefret söyleminde bulunan kullanıcıların üzerine daha özenli ve kararlı bir şekilde gidiyor. Twitch Trump’ın kampanya mitinglerini yayınlamak için kullanılan kanalını, nefret söylemine karşı kurallarını ihlal ettiği için askıya aldı.

Genel durum: Twitch ABD Başkanı’nı site kurallarını ihlal ettiği için askıya alan ilk büyük sosyal medya platformu oldu.

[Kaynak: The Guardian]

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.