Her geçen gün artan uzay enkazı, gezegenlerde yeni tehlikelere davetiye çıkartıyor.
Yedi yıl boyunca uzay boşluğunda savrulan bir SpaceX roketinin Ay ile çarpışma rotasında olduğu bildirildi.
The Guardian’ın haberine göre, NASA’nın Güneş ve Dünya’yı gözlemek amacıyla geliştirdiği Derin Uzay İklim Gözlemevi’ni yörüngeye taşımak için Florida’dan 2015 yılında fırlatılan bir SpaceX roketi, yedi yıl boyunca uzayda savrulmasının ardından Ay ile çarpışma rotasına girdi.
Güçlendirici ilk olarak Şubat 2015’te bir uzay hava durumu uydusu göndermek için gezegenler arası bir misyonun parçası olarak Florida’dan fırlatılmıştı .
Derin Uzay İklim Gözlemevi’ni Lagrange noktasına (aydan dört kat daha uzakta ve güneşle doğrudan aynı hizada olan yerçekimi nötr bir konum) gönderdikten sonra roketin ikinci aşaması kontrolden çıktı.
Meteoroloji uzmanı Eric Berger, Ars Technica’ya yazdığı yazısında, füzenin bu aşamada Dünya atmosferine geri dönmek için yeterli yakıta sahip olmadığı ve “Dünya-Ay sisteminin çekiminden kaçmak için yeterli enerjiye sahip olmadığına” dikkat çekti.
2015’ten bu yana kaotik bir yörünge izleyen füzenin saatte 2 bin 58 km hızla Ay’la kesişme yolunda olduğu düşünülüyor.
Harvard Üniversitesi’nden bir astrofizikçi olan Jonathan McDowell ise, Ay’a savrulan SpaceX roketinin etkisinin 4 Mart’ta görüleceğini ancak çok önemli bir şey olmayacağına dikkat çekti.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi