Jens Stoltenberg’ten dikkat çekici açıklamalar!
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’daki savaştan dolayı Washington’un Kiev için ayırdığı bütçenin büyük bir kısmının yine ABD’ye döndüğünü ve ABD’nin savunma sanayiine güç kazandırdığını ve sonucunda ABD’yi daha güçlü kıldığını ifade etti.
Dolaylı olarak Ukrayna’daki çatışmaların ABD’nin yararına olduğunu dile getiren Stoltenberg, “Ukrayna’yı desteklemek Amerika’nın kendi çıkarınadır. Eğer Putin Ukrayna’da kazanırsa, bu durum ABD’ye karşı olan diğerlerini Amerika’nın çıkarlarına karşı güç kullanmanın işe yaradığını öğrenecek ve otoriter liderler de cesaretlenecektir. Bu ihtimal de sonuç olarak savunmaya daha fazla yatırım yapmamız gerekeceği anlamına geliyor. Dolayısıyla güvenliğimizin bedeli artacak.” ifadelerini kullanarak NATO savunma işbirliği kapsamında üye devletlerin gayri safi yurt içi hasılalarının (GSYH) en az %2’sini savunma sanayiine yönlendirmelerini istedi.
Konuşmasında “Bu tehlikeli zamanlarda bizi baltalamaya çalışan her türlü rejime karşı güçlü durmalıyız.” ifadelerini kullanan Jens Stoltenberg, Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore’nin işbirliklerine değinerek, söz konusu “karşı tarafın” giderek daha fazla birleşme sağladığına, yaptırımları ve baskıları ortadan kaldırabildiklerine, ABD dolarına dayalı uluslararası finans sistemini zayıflattıklarına, Avrupa’da Rusya’nın verdiği savaşta Putin’e olan desteklerine dikkat çekti.
“Şu anda Ukrayna’da test ediliyoruz. Hata yapmayın!”
“Hata yapmayın şu anda Ukrayna’da test ediliyoruz.” ifadelerini kullanan Stoltenberg, müttefiklerini Ukrayna’ya verilen desteği artırmaya ve devamlı hale getirmeye çağırdı. Açıklamalarının devamında Stoltenberg, “Ukrayna’ya desteğimizde kararlı ve güçlü kalmamız gerekiyor. Ukrayna galip gelmeli ve bunu başarabilir ama bizim sürekli devam edecek yardımlarımıza ihtiyaçları var.” ifadelerini kullandı.
ABD’nin Ukrayna’ya verilen desteklerde öncü rolü oynadığını belirten Stoltenberg, aynı zamanda Avrupalı müttefiklerin ve Kanada’nın gerek mali gerek askeri gerekse de insani yardımlar anlamında sağladıkları yardımlarının ABD’nin sağladığı yardımları aştığını açıkladı.
NATO Genel Sekreteri açıklamalarında, “Savaşın başlangıcından bu yana ABD yaklaşık 75 milyar dolar yardım sağlarken diğer müttefikler ise 100 milyar doların üzerinde para yardımı sağladılar. GSYH’nin payı olarak ölçüldüğünde Avrupalı müttefiklerin çoğu ABD’den daha fazlasını sağlıyor. Ayrıca Avrupalı müttefikler altı milyon Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapıyor ve savaş başladığında Ukrayna’ya ilk tank, savaş uçağı ve uzun menzilli füzeleri sağlayanlar Avrupalı müttefikler olmuşken binlerce Ukraynalı askeri eğitenler de yine Avrupalı müttefiklerimizdir.” ifadelerini kullandı.
“NATO ABD’yi, ABD NATO’yu güçlü kılıyor”
ABD’deki Cumhuriyetçilerin NATO ittifakına yönelik eleştirilerine ilişkin açıklamalarda da bulunan Genel Sekreter, ABD’nin uzun yıllar boyunca NATO üyelerini savunma sanayiine yeterince harcama yapmamakla ilgili eleştirisine değinerek, “Haklılardı. Fakat artık işler değişti. Tüm müttefikler savunma yatırımlarını artırdı. 450 milyar dolarlık bir artış daha eklenecek. NATO aynı zamanda ABD’ye bir pazar alanı da yaratıyor. NATO müttefikleri son iki yılda ABD savunma şirketlerinden 120 milyar dolar değerinde silah satın almayı kabul etti, birçok Avrupalı ülke F-35 alımları için görüşüyor. Arizona’dan Virginia’ya, Florida’dan Washington eyaletine kadar Amerikalıların istihdamı, Amerika’nın Avrupa ve Kanada’daki savunma pazarlarına yaptığı satışlara bağlı.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
ABD’nin NATO’yla direkt ilişkisine de değinen Genel Sekreter Stoltenberg, “NATO sayesinde ABD’nin diğer büyük güçlerden daha fazla dostu ve müttefiki var. Çin ve Rusya’nın NATO’ya benzer hiçbir kuruluşu yok. ABD, NATO aracılığıyla 31 müttefikin desteğine ve geniş bir ortak ağına sahiptir. Birlikte çok daha güçlüyüz. Rekabetin arttığı bu dönemlerde NATO ABD’yi, ABD NATO’yu daha güçlü kılıyor.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.