Sungur, Roketsan tarafından üretilen hava savunma füzesi sistemidir. Kara, deniz ve hava platformlarından kullanılabildiği gibi omuzdan atılabilen (MANPADS) varyantı da mevcuttur.
Uçak, helikopter ve İHA sistemlerine karşı savunma için geliştirilen Sungur, kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık ve yüksek manevra kabiliyetiyle hedefini takip ederek etkisiz hâle getiriyor. Görüntüleme ve takip ekranı ile kullanıcıya hedefi kolayca tespit etmeyi sağlayan Sungur, Atış Öncesi Kilitlenme özelliğiyle ve karşı tedbir dayanıklılığıyla yüksek bir isabet başarısına sahip. Muadillerine kıyasla daha yüksek infilak gücüne sahip harp başlığı hedefin imha edilmesinde önemli bir rol oynuyor.
Kısa menzilli, alçak irtifa hava savunma füzesi olarak tanımlanan Sungur, 8+ kilometre menzil değeriyle sınıfının en uzun menzilli hava savunma füzesi olarak öne çıkıyor. BMC Vuran aracına entegre edilen ve MANPADS varyantı test edilen Sungur’un gelecekte deniz ve hava platformlarına da entegre edileceği biliniyor. Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci 2021 yılında yaptığı açıklamada Sungur’un deniz platformlarında da kullanılacağını belirtmişti. Bunun yanında SahaExpo 2022’de Baykar ve Roketsan arasında Akıncı ve TB2 platformlarına Sungur entegrasyonuna dair anlaşma imzalanmıştı. Dönemin Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Bunun hava-hava füzesi olarak İHA’larımız tarafından kullanılması da oyun değiştirici bir etki olacak.” demişti. UMEX 2024 Uluslararası İnsansız Sistemler Fuarında TB3‘e entegre edilecek mühimamatlar arasında da gösterilen Sungur ile İHA’lara havadan havaya muharebe kabiliyeti kazandırılacak.
Sungur HSS özellikleri
- Menzil: 8+ kilometre
- İrtifa: 6 kilometre
- Uzunluk: 1,68 metre
- Ağırlık: 14,5 kilogram
- Harp başlığı: Yüksek infilaklı kısmi delici harp başlığı
- Motor: Çift Kademeli Katı Yakıtlı Roket Motoru
- Atış Öncesi Kilitlenme
- Otomatik Hedef Takibi
- ±40 Derece Görüş Açısı
- Hedef Seti: Sabit Kanatlı Uçak, Döner Kanatlı Uçak, İnsansız Hava Araçları
Geliştirilmeye 2012 yılında başlanan Sungur, 2022 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine girdi. BMC Vuran üstünden ve omuzdan atılan Sungur sistemlerinin testleri tamamlandı ve TSK’ye teslim edildi. Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, bir televizyon kanalına verdiği röportajda TB2’nin hava-hava denemelerinin başladığını belirtmişti.