Çin merkezli Huawei şirketinin, birçok alanda teknoloji kabiliyeti ve pazar liderliği bulunuyor. 5G de halihazırda kullanılmaya başlanan yeni nesil telekomünikasyon hizmeti.
Siber Bülten’de bu iki konu için bir bülten yayınlandı. Yayınlanan bültende 5G ve Huawei çalışmalarının önemine değinildi.
4G’ye göre 10 kat daha hızlı olduğu aktarılan 5G için ABD’li operatör Verizon’un 1096 Mbps indirme hızına ulaştığı belirtiliyor.
Ayrıca 5G sayesinde milyarlarca cihazın internete bağlanabileceği, böylelikle IoT teknoljisinin geliştirildiği aktarıldı. Bu konunun da Endüstri 4.0 için önemli konulardan biri olduğu belirtiliyor. IoT çalışmaları sayesinde birçok sektörde insana ihtiyaç duymadan üretim yapılabiliyor. Bu da çalışmaların daha hızlı ve düşük hata payı sağlaması için yararlı oluyor. Çin’deki bir fabrikada adı geçen sistem kullanılmış ve 650 olan işçi sayısı 60’a inmişti.
Yine bu teknoloji sayesinde yapay zeka ve makine öğrenme teknolojilerinin geliştirilmesinin mümkün olduğu aktarılıyor.
Birçok alanda fayda sağladığı belirtilen 5G’nin pek çok firma tarafından bilinmediği de öne çıkan bilgiler arasında. Bu da 5G teknolojisine geçiş yapılırken hükümet ve özel firmaların koordineli çalışmasını gerektiriyor. Ayrıca 5G çalışmaları için de birçok ülke ve firma rekabete başlamış durumda. Özellikle Çin tarafından 2012’den beri yapılan yoğun çalışmalar dikkat çekiyor. Bilindiği üzere de konu hakkında Huawei firması ön plana çıkıyor.
Çin’in 5G teknoloji pazarına öncü olma isteği, ABD’nin de böyle bir hakimiyete izin vermemek istemesi sonrasında iki ülke arasında kriz yaşanmıştı. Ardından ABD Başkanı Donald Trump öncülüğünde Huawei için yaptırım kararları alınmıştı.
Yeni Soğuk Savaş’ın aktörleri: ABD ve Çin
İki ülke arasındaki rekabet, geçmişte yaşanan Soğuk Savaş’a benzetiliyor. Çünkü dünyada iki öne çıkan ülkenin mücadelesi başladı. Doğu ve Batı, 5G teknolojisi için hakimiyet savaşı veriyor.
Çin, Huawei’yi desteklerken, ABD kendi firmalarını desteklemiyor. Buna delil olarak da ülkenin; Nokia, Ericsson ve Samsung firmalarını teşvik etmesi öne çıkıyor. Bu firmalarla Huawei saf dışı bırakılmak isteniyor.
ABD’nin hedefinde olan Huawei, ağ çalışmalarında küçümsenemeyecek bir ölçüde büyüklüğe ulaşmış durumda. Firmanın elde ettiği gelir, ABD’nin teşvik ettiği firmaların gelirinden 4 kat fazlaydı. Ayrıca firmanın patent zenginliğinde de öncülüğü var.
Huawei tarafından geliştirilen 4G sistemleri de 170’den fazla ülkede kullanılıyor. Bu ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Türkiye’deki bazı baz istasyonlarında Huawei ürünleri kullanıma alındı. 5G çalışmaları için de Avrupa, Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri Huawei’den yana karar alan bir çizgide bulunuyor.
5G gibi önemli bir teknolojiyle birçok ülkenin “network” sisteminde imzası bulunacak olan Huawei, ABD’yi rahatsız ediyor. ABD ile bazı batı ülkeleri bu durumun güvenlik sorunlarını beraberinde getireceğini düşünüyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi