TSK Personel Kanunu için teklifin birinci bölümündeki 28 maddeye evet oyu!
Türk Silahlı Kuvvetleri bir yandan sınır ötesi operasyonlarına devam ederken, diğer yandan yoğun tatbikat faaliyetleri yürütüyor. Kuvvet komutanları tüm birlikleri denetlerken, Savunma Bakanlığı da ordu için tedarik edilmesi gereken savaş araçları için gerekli adımları atıyor.
Bu adımlar dâhilinde, ciddi tedbir ve düzenlemeleri içeren bir torba yasa hazırlandı. Gündemde Askeri Personel Kanunu olarak yerini alsa da verilen kanun teklifi Askerlikle ilgili birçok kanunu kapsıyor. Böylece Askeri Ceza Kanunu, TSK Disiplin Kanunu, TSK İç Hizmet Kanunu, TSK Personel Kanunu, Uzman Erbaş Kanunu, Sözleşmeli Er Kanunu ile Askeri Okullar Kanunu ile ilgili değişiklikler yapılıyor.
Her ne kadar medya ağları konuyu teknik ve askeri tabirle ele alsa da dikkatle incelendiği takdirde, TSK’nın kronikleşme evresine geçmek üzere olan güncel sorunlara karşı önlem alma gayreti içinde olduğu anlaşılıyor. Bu hususta ilk göze çarpan tedbir ve değişiklik, sosyal medya alanıyla ilgili oldu.
Sosyal Medya üzerinde paylaşılan görüntülere ceza geliyor!
Geçtiğimiz yıllarda askeri personellerin sosyal medya paylaşımları zaman zaman gündeme geliyor ve tepki çekiyordu. Son yıllarda sınır ötesi operasyonlar sırasında bazı görüntülerin sosyal medyada paylaşılması, özellikle üs bölgelerine dair içeriklerin oluşturulması, bu tepkilerin şiddetinin artmasına neden oldu. Akabinde üs bölgelerinde görev yapan askerlerin akıllı telefon kullanımına yasak getirildi.
Yeni kanun değişiklikleri kapsamında bu konu ile ilgili İç Hizmet Kanununa madde eklendi. Madde gereğince askeri personeller, görev alanı ve faaliyetleri kapsamında herhangi bir medya aracıyla paylaşım yapamayacak. Cezaya sebebiyet verecek paylaşım yapan personeller, TSK Disiplin Kanunu çerçevesinde cezalandırılacak.
Erken terfilerin karar merciindeki değişiklik
Askeri personelin başarıları ve sicili nedeniyle bir yıl erken terfi almasına ilişkin yetki, Kuvvet Komutanlarından Milli Savunma Bakanına geçti. Bazı çevreler bu değişikliği, Kuvvet Komutanlarının elindeki yetkinin kısıtlanması olarak değerlendirirken, ana muhalefetten tepki geldi.
CHP Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, düzenlemelerin TSK’nın siyasileşmesine neden olacağını ve komuta yapısında ciddi zafiyetler yaratacağını söyledi.
Yeni Disiplin Tedbirleri
Yeni yasa kapsamında disiplin konusunda yapılan düzenlemelerden en dikkat çeken detay, Askeri Okullarda okuyanları kapsıyor. Artık Askeri Okullardan disiplinsizlik nedeniyle atılmak, bir para cezasını da beraberinde getirecek. Askeri Okuldan atılan öğrenci, devlet tarafından yapılan harcamanın dört katını ve faizini tazminat olarak ödeyecek.
Askeri okulun dördüncü sınıfında kendi isteği ile ayrılma hakkı da birinci sınıfla sınırlandırılıyor. Böylece birinci sınıftan sonra okula devam edenler, ilerleyen yıllarda okuldan ayrılamayacak. Ayrılırsa da tazminat ödeyecek.
Sık sık gündeme gelen Uzman Erbaş ve Sözleşmeli Er Kanunu da yasal düzenlemelerdeki yerini aldı. Yapılan değişikliklere göre mesleki yetersizlik ve görevde başarısız olma durumunda, Uzman erbaş ve sözleşmeli erler, meslekten derhal uzaklaştırılacak.
Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olan, bu örgütlere yardım eden, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye kullanan ya da kullandıran sözleşmeli erbaş ve erlerin de TSK ile ilişikleri, sözleşme sürelerinden kesilecek.
Yıllık izin süreleri, belirlenen çizelgelere göre yapılacak ve 60 günü geçmeyecek. Kullanılmayan izinler de ertesi yıla devredilmeyecek.
Askerlik mesleği hususunda çok sert disiplin tedbirlerinin yanı sıra Uzman Erbaş ve Sözleşmeli Erlere bazı haklar da veriliyor. Örneğin Sözleşmeli erbaş ve erler, mesailere geliş ve gidişlerinde subay ve astsubay servislerini kullanabilecek.
TSK ve Savunma Sanayii
Milli Savunma Bakanlığının, TSK’nin modernizasyonu, savunma sanayisinin geliştirilmesi, araştırma ve geliştirme hizmetlerinde kullanılacak özel gelirleri karşılığında tahsis edilen ödeneğin yetersiz kalması halinde, ödenek ekleme yetkisi Cumhurbaşkanına verilecek. Böylece Cumhurbaşkanı, gördüğü lüzum üzerine ordunun ek ihtiyaçlarının karşılanması hususunda direkt karar alabilecek.
Yasal düzenlemede öne çıkan yeni haklar ve tazminatlar
1999 yılı sonrası sigortası başlayan ve 1 Şubat 2018 yılı sonrası emekliye sevk edilen askeri personele, yaş şartı aranmaksızın 25 hizmet yılının tamamlaması halinde emekli aylığı bağlanacak. Böylece yaşı ne olursa olsun askeri personeller 25 yılı doldurunca emekliye sevk edilecek.
Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneğine, şehitlerin anne ve babaları da üye olabilecek.
Sözleşmeli erbaş ve erlerin kadroları ile uzman erbaşlığa geçiş işlemleri, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülecek.
Milli Savunma Üniversitesi teşkilatına Yabancı Diller Yüksekokulu dâhil ediliyor
Yabancı Diler Yüksekokulu, harp okullarındaki eğitim ve öğretimi takip edebilecek seviyede dil becerileri gelişmiş askeri öğrenci yetiştirilmesi, bünyesinde açılan dil kursları vasıtasıyla Milli Savunma Bakanlığı tarafından tefrik edilen personele yabancı dil eğitimi, misafir askeri personele ve misafir askeri öğrenciye dil eğitimi verilmesi amacıyla faaliyet gösterecek.