TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Mandal, Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonu’nda gerçekleşen programda “Geleceğimizin Gücü Gençlerimiz ile Birlikte Başaracağız” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.
“Geleceğin ihtiyaçlarına cevap verebilmelisiniz”
Kariyer planlarını şekillendirme safhasındaki gençlere; karmaşık, dinamik ve değişken yapıdaki küresel sorunlar karşısında çıktı ve etki odaklı çözümlere ulaşmanın fen bilimleri, mühendislik bilimleri, sağlık ve yaşam bilimleri ile sosyal ve beşeri bilimlerin ortak katkılarıyla mümkün olacağını anlatan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, teknolojik ana eğilimler üzerinden gençlere yakın gelecek perspektifi de sundu. Yapay Zeka, Robotik ve Nanoteknoloji, Uzay Teknolojileri, Siber Güvenlik, İleri Malzeme Teknolojisi, Kişiselleştirilmiş Tıp gibi farklı başlıklarda geleceğin teknolojilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mandal, “Alanınızda fark oluşturmak için bilim ve teknoloji farkındalığı yüksek, disiplinleri aşan bireylere olan ihtiyaca cevap verebilmelisiniz. Teknolojiyi kullanan değil, bunları tasarlayan, geliştiren ve üreten bireyler olmak sizin elinizde.” diye konuştu.
Yakın gelecekte dünyayı bekleyen en büyük zorluklardan biri olması öngörülen iklim değişikliği ve küresel ısınmanın gıdadan ulaşıma pek çok alanda değişimleri zorunlu kılacağını belirten TÜBİTAK Başkanı, iklim değişikliğinin yıkıcı etkileriyle başa çıkabilmek için uluslararası iş birliği ihtiyacının artacağına dikkati çekti. Mandal, “İklim değişikliğinin etkilerinin hafifletilmesine yönelik ülkeler ve uluslararası kuruluşlar yeni düzenlemeler getirecektir.” değerlendirmesinde bulundu.
Çevre, enerji ve doğal kaynaklara ilişkin gelecek görüntüsüne de değinen Mandal, mevcut fosil tabanlı sistemleri olan kömür, doğalgaz ve petrolün tükeneceği yönündeki araştırmaları hatırlatarak, “Bu senaryo ülkeleri alternatif enerji kaynaklarından olan yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ve nükleer enerjiye yöneltmektedir.” dedi. Hidrojen teknolojileri, yeni nesil nükleer reaktörler, uçan rüzgar türbinleri, hava ile çalışan jeneratör gibi alternatiflerin ihtiyaç duyulan enerjiyi üretmede ön plana çıkacağını söyleyen Mandal, “Doğal kaynaklar için artacak rekabet, jeopolitik denklemleri değiştirebilecek riskler taşımaktadır.” dedi.
Günümüzde artık kontrol edilebilir hale gelen COVID-19 pandemisinin dünyayı etkileyen son salgın olmayacağı değerlendirmesinde bulunan Mandal; salgın hastalıklar, çevre ve biyoçeşitliliği etkileyecek faktörler gibi biyolojik tehdit risklerinin artacağını ancak aynı zamanda sağlık kapsamının da genişleyeceği söyledi. Mandal, “Bu genişlemenin tıbba yansımaları olarak Öngörücü Tıp, Önkesici/Koruyucu Tıp, Kişiselleştirilmiş Tıp, Katılımcı Tıp gibi kavramlar da yakın gelecekte hayatımızda olacak” dedi. Tarımsal üretimde değişimin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mandal, “İnsansız agri-bot teknolojileri ve genetik düzenlemeler tarımsal değişimle birlikte daha da yaygınlaşacak” diye konuştu.
Mandal, gençlere geleceğin becerileri hakkında bilgiler verdi
Üniversite sıralarından kariyer arefesindeki gençlere geleceğin önem kazanmakta olan becerileri hakkında da bilgi veren Mandal, 2022 ile 2025 yılları arasında önemi artacak geleceğin 10 mesleğini sıraladı. TÜBİTAK Başkanı, önem kazanmakta olan becerilerin arasında karmaşık sorun çözme, liderlik ve sosyal etkinin yer aldığını söyledi. TÜBİTAK Başkanı gençlere; “Kendinizi ülkemizin önceliklerini destekleyecek şekilde yönlendirin” tavsiyesinde bulundu.
Gençlere, TÜBİTAK’ın burs ve destek imkanları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Mandal, Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) kapsamında toplamda 2 bin 300 lisans öğrencisini desteklemek için yeniden çağrıya çıkıldığını belirtti. Prof. Dr. Mandal son başvuru tarihi 9 Mayıs’a kadar uzatılan program için “STAR Programı çağrımıza sizler de başvurun ve araştırma ekosistemine katılın.” sözleriyle gençlere başvuru çağrısında bulundu.
2209-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programlarına da değinen Prof. Dr. Mandal, “‘Ben kendi fikrimle var olmak istiyorum’ diyorsanız lisans ve ön lisans düzeyindeki her öğrencimizin ‘Ben proje yönettim’ diyebilme imkanı da kendi ellerinde.” diye konuştu. 2019-2021 yılları arasında 2209-A programı çağrılarında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin 28 proje ile desteklendiğini hatırlatan Başkan Mandal, “2021 yılı içerisinde 2209-A programımıza Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden 27 başvuru yapılmış, 2021 Yılı 1. Dönem Çağrısı Kapsamında 8 bursiyer desteklenmiştir.” ifadelerini kullandı. TÜBİTAK Başkanı, “Üniversitelerde öğrenim görmekte olan lisans öğrencilerimizi projeler yoluyla sanayiye yönelik araştırma yapmaya teşvik ettiğimiz TÜBİTAK 2209 – B programımızdan da yararlanabilirsiniz.” diye konuştu.
TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları içinse “Üniversitelerimizde araştırma ve proje kültürünün geliştirilmesine katkı sağlıyoruz” diyen Mandal, Ahi Evran Üniversiteli gençlere; “Her yıl gerçekleşen yarışmalara siz de katılın” çağrısında bulundu.
Herhangi bir ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrenci veya mezun kişilerin desteklendiği, TÜBİTAK girişimcilik destek programı TÜBİTAK BiGG kapsamında toplam bin 672 teknoloji tabanlı girişimcinin şirketlerini kurarak teknogirişim sermayesi desteği ile iş fikirlerini hayata geçirme imkanı elde ettiğini de belirten Mandal, başvuran ve desteklenen girişimcilerin yaklaşık yüzde 50’sinin lisans öğrencisi düzeyinde olduğunu vurgulayarak “BİGG aşama 1. Çağrısında rekor bir artışla 63 uygulayıcı kuruluş tarafından 4 bin 463 iş fikri başvurusu alındı. Uygulayıcı ve iş birliği kuruluşlarımız girişimcilerimiz için birlikte başarıyor.” dedi.
Geleceğin teknolojilerini tasarlayan genç insan kaynağının oluşumunda TEKNOFEST sürecinin önemine vurgu yapan TÜBİTAK Başkanı, “Geleceğin teknolojilerinin meydana getirilmesinde pay sahibi olmak için, teknolojiyi sadece kullanan değil, tasarlayan, geliştiren ve üreten olmak istiyorum diyorsanız; gelecek yarışmalarda sizlerin de yer almasını istiyorum” dedi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, sunumun ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal Kırşehir’de önemli temaslarda bulundu
Kırşehir programı kapsamında, iftar programında üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Mandal, iftar saatinde üniversite yemekhanesinde sıraya girdi ve öğrencilerle birlikte iftar yaptı.
TÜBİTAK Başkanı Mandal, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin ihtisas alanı olan “Jeotermal ve Tarımcılık” alanındaki seralarını, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ile birlikte gezdi.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi