TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen HABRAS sayesinde ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi kendi silah sistemlerini geliştiren çok az sayıda ülke arasına giren Türkiye, bu alandaki kabiliyet ve kazanımlarını artırıyor.
Süpersonik testlere hazır hale gelen HABRAS’ta önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.
Son olarak HABRAS Hedef Balistiği Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı’nda test bileşeni, 300 m/s hızla ilerlerken tersine roket ateşlemesi yapılarak başka hiçbir fren sistemi kullanılmadan durduruldu.
Gelişme TÜBİTAK SAGE resmi sosyal medya hesaplarından duyuruldu.
TÜBİTAK SAGE resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada,
“HABRAS’ta kabiliyet kazanımlarımız devam ediyor.
Süpersonik testlere de hazırız!
HABRAS Hedef Balistiği Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı’nda test bileşeni, 300 m/s hızla ilerlerken tersine roket ateşlemesi yapılarak başka hiçbir fren sistemi kullanılmadan durduruldu.” ifadelerine yer verildi.
#HABRAS’ta kabiliyet kazanımlarımız devam ediyor.
Süpersonik testlere de hazırız!#HABRAS Hedef Balistiği Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı’nda test bileşeni, 300 m/s hızla ilerlerken tersine roket ateşlemesi yapılarak başka hiçbir fren sistemi kullanılmadan durduruldu. pic.twitter.com/J0Ql0P7WwX
— TÜBİTAK SAGE (@SageTubitak) February 9, 2022
Raylı test altyapısı: HABRAS
TÜBİTAK SAGE tarafından mühimmatlar, itki sistemleri ve çevresel etkilerin test edilmesi amacıyla geliştirilen HABRAS (Harp Başlığı Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı) raylı test altyapısı, milli imkanlarla geliştirildi.
İlk ihracatını da gerçekleştiren HABRAS (Harp Başlığı Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı) raylı test altyapısı, ses-altı ve ses-üstü hızlarda dinamik olarak sistemlerin ya da alt-sistemlerin test edilmesine olanak sağlıyor.
HABRAS’ın ihracatı ile ilgili açıklama yapan TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş,
“HABRAS’ta ilk yurt dışı hizmet sözleşmemizi imzaladık. Yakın zamana kadar dışarıdan milyon dolarlara aldığımız test hizmetini şimdi biz ihraç ediyoruz. TÜBİTAK SAGE mühendisleri tarafından geliştirilen altyapı yerli firmalarımızla yapıldı.” ifadelerini kullanmıştı.
Bir saha test altyapısı olan HABRAS, gerçek kullanım koşullarına ya da taktik koşullara yakın bir şekilde, sistemler veya alt-sistemler için ilgili testin kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. Kontrollü test ortamı, bir tasarımcının tasarımını doğrulaması ve eğer ihtiyaç duyulur ise tasarımın güncellenmesi için veri toplamasına imkan sağlayan önemli bir araç. Bu bağlamda HABRAS altyapısı da, ses-altı ve ses-üstü hızlarda dinamik olarak sistemlerin ya da alt-sistemlerin test edilmesine olanak sağlıyor.
HABRAS’ta çok farklı ve çok çeşitli sistemlerin/alt-sistemlerin testleri gerçekleştirilebiliyor.
Mühimmat: Harp başlığı delme etkinliği, harp başlığı performansı, tapa performansı, itki sistemleri, arayıcı sistemin dinamik ortamdaki davranışı ve güdüm sisteminin dinamik ortamdaki davranışı;
Personel Kurtarma: Acil durum fırlatma koltukları, paraşüt (havacılık ve uzay çalışmaları kapsamında), kanopi ayrılma, roket katapult sistemi, hayatta kalma kitleri;
Çevresel Etkiler: Yağmur/buz/parçacık, yüksek ivme yükü, patlayıcı basınç darbesi etkisi;
İtki Sistemleri: Katı yakıtlı roket motoru performansı, sıvı yakıtlı roket motoru performansı, uçak/hava aracı/uzay aracı motor testleri.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi