Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Türk savunma sanayii kuruluşlarındaki personele yönelik güvenlik alanındaki farkındalıklarını artırma amacıyla düzenlediği İstihbarata Karşı Koyma (İKK) faaliyetleri aralıksız sürüyor.
Milliyet’in haberine göre; Türkiye’nin savunma sanayii alanında son yıllarda yaptığı atılımlarla çeşitli sahalarda ortaya koyduğu üstün başarısı; yabancı istihbarat servislerinin Türkiye’deki faaliyetlerindeki önceliğini savunma sanayiine yöneltmelerine sebep oldu.
Yabancı gizli servislerin Türk savunma sanayiine yönelttiği istihbarat eylemlerine karşılık Milli İstihbarat Teşkilatı da İstihbarata Karşı Koyma (İKK) faaliyetindeki önceliğini Türk savunma sanayii üzerinde yoğunlaştırdı. Pandemi süreciyle kesintiye uğrayan MİT’in İstihbarata Karşı Koyma ve Stratejik İşbirliği brifingleri pandeminin ardından yoğun bir şekilde devam ediyor.
2009-2020 yılları arasındaki 11 yıllık süreçte 411 kurumda 21 bin 593 üst düzey yönetici, mühendis ve uzmanlardan oluşan personele toplamda 259 İKK ve Stratejik İşbirliği brifingi veren MİT, son yıllarda giderek önem derecesi hızla artan İKK çalışmalarında savunma sanayiine büyük önem vermeye başladı. Yapılan çalışmalar ile savunma sanayii şirketlerinin hem askeri hem de ticari açıdan kritik öneme sahip bilgilerinin korunması amaçlanıyor. Bugüne kadar 450 civarındaki kurumda 22 binin üzerindeki üst düzey yönetici, mühendis ve uzmana İKK brifingi verildi.
Söz konusu brifinglerde;
- MİT’in görev, yetki ve sorumlulukları ile kamu kuruluşlarının istihbarat alanındaki sorumluluk ve görevleri
- İKK’nin tanımı ve stratejik iş birliği perspektifinin esasları, bireysel ve koruyucu güvenlik alanında dikkat edilmesi gereken hususlar
- Daha önce bu tip kurumlara yönelik gerçekleştirilen casusluk olaylarından örnekler
- Yurt dışına görevli çıkan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İKK konusunda dikkat etmesi gereken hususlar
- Siber casusluğa karşı alınması gereken önlemler
- Elektronik teknik istihbarata karşı koyma ve ulusal güvenlik bilgilerinin korunması
gibi farkındalık artıran konulara yer veriliyor.
Savunma sanayiine yönelik düzenlenen İKK faaliyeti bünyesindeki brifinglerde; Türk savunma sanayiindeki kritik bilgilerin yabancı unsurlara karşı korunmasına destek verilmesi, Türk savunma sanayii devleri ile MİT arasında iş birliğinin geliştirilmesine gayret gösterilmesi amaçlanıyor.
MİT’in koruma altına aldığı ürünler arasında; Altay Tankı, Anadolu Hücum Gemisi, MİLGEM, Milli Muharip Uçak, T129 ATAK Helikopteri, ANKA, Bayraktar TB2, Akıncı TİHA, Hürkuş C, Siper Füze Savunma Sistemi, Hisar Hava Savunma Sistemleri, Cirit, Çakır, MPT ve akıllı mühimmatlar gibi çok sayıda kritik proje daha bulunuyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi