Türkiye’yi her alanda öncü ülkelerden biri yapmak üzere Cumhurbaşkanlığı’nın bünyesinde yürütülen projeler tüm hızıyla devam ediyor.
“Hedefimiz bayrağımızı Beyaz Kıta’da dalgalandırmak”
Ankara Valisi Vasip Şahin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Askeri Elektronik Sanayi (ASELSAN) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün, Hava Elektronik Sanayii (HAVELSAN) Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Müdürü ve Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Müdürü Gürcan Okumuş’un katıldığı törende konuşan Bakan Varank, kutup araştırmalarının değerine, Atarktika’ya gidecek Türk ekibin ihtiyaç duyacağı yerli teknolojik sistemlere dair önemli açıklamalarda bulundu.
“Savunma sanayiinden dijital teknolojilere elektrikli araçlardan uzay çalışmalarına kadar farklı alanlarda büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etmek üzere gayret gösteriyoruz. Kutup Araştırmaları da büyük vizyonla yürüttüğümüz önemli projeler arasında yer alıyor. Hedefimiz Antarktika Anlaşmalar Sistemi’nde danışman ülke statüsü kazanarak bayrağımızı Beyaz Kıta’da kalıcı olarak dalgalandırmak ve kıtanın geleceğinde söz sahibi olmaktır.
2017’den beri Beyaz Kıta’ya 5 bilim seferi düzenledik. İnşallah 2 gün sonra 20 kişilik bir ekiple 6’ncı seferimize çıkacağız. Bunun kutup bilimine gönül verenler için çok heyecan verici bir süreç olduğunun farkındayım. Doğal bir laboratuvar hüviyetinde olan kutuplar dünyanın geçmişine de ışık tutabilecek bir yapıdadır. Burada yapılacak her bir keşif; doğanın, canlıların ve yer kürenin anlaşılabilmesi noktasında çok kıymetli.”
“Yakın gelecekte uzay araştırmaları yapacak insanlarımızı da uzaya uğurlayacağız”
İklim değişikliği başta olmak üzere birçok sorunun çözümünün kutuplarda gizli olduğunu söyleyen Bakan Mustafa Varank, tüm dünyayı ilgilendiren sonuçlar doğurabilecek bu çalışmalarda Türkiye’nin ön sıralarda yer almasından gurur duyduklarını ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti:
“Maalesef Kovid-19 önlemleri ve yükselen vakalar seferin zorluğunu daha da artırmış olacak. Seyahatleri boyunca hem San Diego’da hem de Puerto Williams’ta karantinada kalacaklar ardından Beyaz Kıta’ya geçip oranın çetin koşullarında çalışmalarını tamamlayacaklar. Bugün nasıl ki kutup araştırmacılarımızı sefere uğurluyorsak inşallah yakın gelecekte uzay araştırmaları yapacak insanlarımızı da bu şekilde uzaya uğurlayacağız.”
“Mili Teknoloji Hamlesi ürünler kutup ekibinin hizmetine sunulacak”
Uluslararası iş birlikleriyle geliştirilen kutup çalışmalarında 14 proje kapsamında detaylı çalışmaların yapılacağına dikkat çeken Bakan Varank, Mili Teknoloji Hamlesi ruhuyla geliştirilen birçok teknolojik ürünün sefer ekibinin hizmetine sunlarını kaydetti:
“6’ncı kutup seferinde de ekibimiz; Yer Bilimleri, Canlı Bilimleri gibi 14 proje kapsamında detaylı çalışmalar yapacaklar. Bu çalışmalar 29 kurulun iş birliğiyle yürütülecek. Bu sefere ait bir önemli konu da geliştirilen uluslararası iş birlikleri. Biri Portekiz’den biri de Bulgaristan’dan olmak üzere iki yabancı araştırmacı sefer ekibimize dahil edildi. Şu anda iki Türk araştırmacı da zaten Güney Kore’ye ait kutup istasyonunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu durum yeni başladığımız kutup araştırmalarında ne kadar mesafe kat ettiğimizi de aslında gösteriyor ama bu seferi değerli kılan önemli bir husus daha var. Mili Teknoloji Hamlesi ruhuyla yerli imkanlarla geliştirilen birçok teknolojik ürünü test edilmek üzere sefer ekibimizin hizmetine sunuyoruz. Ben bu adımı kutup çalışmalarının ve diğer birçok bilimsel proje araştırmaları açısından çok kıymetli buluyorum.”
“Kutup çalışmalarımızı milli teknoloji vizyonumuzla harmanlıyoruz”
Kutup çalışmalarının çok zor şartlar altında geliştirildiğini belirten Mustafa Varank, bu alanda yapılacak çalışmalarda bağımsız teknolojinin önemine değindi:
“Kutup çalışmalarının çok zor şartlar altında geliştiriliyor. Bu sebeple hem ekibin güvenliği hem de çalışmaların kalitesi açısından burada kullanılacak olan araçların, teçhizatın yetkinliği çok önemli. Eğer makine teçhizat konusunda dışa bağımlı iseniz çalışmalarınızın sürdürülebilirliği de aslında risk altına girmiş oluyor. Her şeyden önce bunlar yüksek teknolojili, çok pahalı ürünler. Sürekli dışarıdan aldığınızda ciddi maliyetler ortaya çıkarabiliyorlar. Daha da önemlisi bu teknolojik ürünleri temin ettiğiniz yerler çok rahatlıkla size tedariği sonlandırabiliyorlar. Savunma sanayii başta olmak üzere birçok alanda biz bu yaklaşımları daha önce bizzat yaşadık. Kutup araştırmaları da hem üretebileceği ekonomik değer hem de bilimsel prestij bakımından büyük bir potansiyele sahip. Bu nedenle burada yoğun bir uluslararası rekabetten söz edebiliriz. İşte biz de ülkemizin bu anlamda ‘Ben de varım.” iddiasını güçlendirmek için kutup çalışmalarımızı milli teknoloji vizyonumuzla harmanlamış oluyoruz. Ülkemizi kritik teknolojilerin sadece pazarı değil, üreticisi yapma hedefiyle attığımız adımlara kutup çalışmalarını da dahil ettik. Uydu, haberleşme, havacılık ve savunma sanayiimizin yıldız kurumlarıyla önemli iş birlikleri geliştirdik. Seferlerde ekiplerimizin kullanacağı yüksek teknolojili makine ve teçhizatı bundan sonra yerli ve milli imkanlarla geliştirmeye ve üretmeye devam edeceğiz.”
“Domino etkisiyle çok daha büyük kazanımlar oluşacak”
Kutup çalışmalarının domino etkisiyle diğer alanları da etkileyeceğini söyleyen Mustafa Varank şunları dedi:
“Ben bu iş birliğinin kutup çalışmalarımızın daha ileri noktalara taşınacağına eminim. Emin olduğum bir şey daha var. O da bu etkinin sadece kutup çalışmalarıyla da sınırlı kalmayacağıdır. Savunma sanayii ve bilgi iletişim teknolojileri başta olmak üzere burada geliştirdiğimiz ürünlerin etkisi birçok alana da sirayet etmiş olacak. Adeta bir domino etkisiyle çok daha büyük kazanımlar oluşturacak. Çünkü kutuplarda kendisini ispat etmiş teknolojiler, Beyaz Kıta’da kullanılacak ürünler başarılı performansları sonrasında rekabet güçlerini artıracak ve çok daha tercih edilebilir ürünler konumuna gelebileceklerdir.”
ASELSAN imzalı “El Telsizi ve Modüler Mobil Tekrarlayıcı Telsiz Sistemi”
ASELSAN’ın ürettiği El Telsizi ve Modüler Mobil Tekrarlayıcı Telsiz Sistemi ve hibrit güç destek biriminin kutup araştırma ekibinin hizmetine sunulduğunu söyleyen Bakan Varank ASELSAN’ın daha bir çok çözümlerini de bölgeye taşıyacaklarını vurguladı:
“Sefer ekibinin en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi olan ve iletişim ihtiyacını karşılamak için ASELSAN tarafından üretilen El Telsizi ve Modüler Mobil Tekrarlayıcı Telsiz Sistemi ekibimizin kullanımına sunuldu. Bölgenin sert hava koşulları analiz edilerek geliştirilen bu ürünler, ekibin birbirleriyle istasyonlarla iletişimini güçlendirmiş olacak. Yine ASELSAN tarafından geliştirilen taşınabilir hibrit güç destek birimi de elektrik altyapısının olmadığı Antarktika’da bilim insanlarımıza enerji desteği sağlayacak. Bunlarla da sınırlı kalmayacağız. Kutuplardaki ihtiyaçlara göre ASELSAN’ın diğer kabiliyetlerini de biz kıtaya taşımak istiyoruz. Özellikle optik alanında geliştirdiği ürünlerle, radar alanında geliştirdiği ürünlerle orada kalıcı üssümüzde de kullanılabilecek birçok ürünü biz o bölgeye taşımış olacağız.”
Türksat ve HAVELSAN’dan teknolojik çözüm desteği
Türksat ve HAVELSAN’ın da kutup ekibine iletişim, konum, hız ve zaman gibi konularda yerli teknolojik çözümlerle destek verdiğini anlatan Sanayi Bakanı Mustafa Varank, ürünler hakkında da bilgiler verdi.
“Benzer şekilde Türksat da uydu telefonları ve BGEM cihazları ile araştırmacılarımıza telefon ve internet hizmeti sağlamış olacak. Tabi haberleşmenin yanında yön bulma ve yer tespiti konuları da aslında kutup araştırmaları açısından çok önemli. Bu noktada da HAVELSAN devreye giriyor. HAVELSAN da bu sefer için milli bir Global Konumlandırma Sistemi, bir GNSS alıcısı üretti. Kutup çalışmaları için yeni özellikler ve donanımlar eklenen bu ürün araştırmacılarımıza gerçek zamanlı konum, hız ve zaman bilgisi ile kesintisiz bir çalışma performansı sağlamış olacak. Aynı şekilde önümüzdeki dönemde inşallah Antarktika’da ihtiyacımız olan diğer birçok ürün de HAVELSAN tarafından geliştirilip orada kullanılacak.”
“Isıl Pil kutup ekibinin ısınma ve sıvı su ihtiyacını karşılayacak”
Son olarak kutup ekibinin acil durumlarda ihtiyaç duyacağı ısınma ve sıvı su ihtiyacını da karşılayabilecek olan TÜBİTAK-SAGE’nin geliştirdiği ISIL PİL hakkında konuşan Mustafa Varank, “TÜBİTAK-SAGE’de geliştirilip üretilen Isıl Pil teknolojisi ile zorlu Antarktika koşullarında araştırma ekibimize büyük kolaylıklar sağlayacak. Uzun raf ömrü, kısa sürede yüksek enerji sağlama kabiliyeti ve geniş çalışma sıcaklık aralığıyla Isıl Pil, ön plana çıkan bir teknoloji. Üstelik sahip olduğu yüksek yüzey sıcaklığı sayesinde araştırma ekibinin acil durumlarda ihtiyaç duyacağı ısınma ve sıvı su ihtiyacını da karşılayabilecek bir teknoloji. TÜBİTAK-SAGE bu teknolojisi ile Türk savunma sanayiinin yurt dışına bağımlılığını ortadan kaldırdı ve bu ürünü aslında önemli bir ihracat kalemi haline dönüştürdü. Antarktika koşullarında araştırma ekibimizin ihtiyaçlarını gidermek, onların işlerini kolaylaştırmak için pillerden yararlanmış olacağız. Bu da TÜBİTAK-SAGE’ye yeni bir kabiliyet kazandırmış olacak.” ifadelerine yer verdi.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi