Ege ve Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanları üzerinden sürekli olarak gerginlik yaşayan Türkiye ve Yunanistan ile ilgili olası savaş senaryoları konuşulmaya devam ediyor.
Akdeniz’de GKRY ve Meis adaları üzerinden gerginliği artıran Yunanistan’ın üst düzey devlet görevlileri de gerginliği tetikliyor.
Ege adalarını uluslararası hukuka aykırı bir biçimde silahlandıran ve Türkiye’yi gerek siyasi gerek de muharebe alanında kışkırtmaya çalışan Yunanistan tarafı, savaş söylemleri ile kendi halkında mobilizasyon sağlamaya çalışıyor.
Askeri güç olarak Türkiye’nin rakibi olamayacak seviyede bir envantere sahip olan Yunanistan, Batılı ülkelerin desteğini alarak hukuksuz eylemlerine devam etmek istiyor.
ABD, GKRY üzerinden Türkiye-Yunanistan gerginliğini artırıyor
Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne uyguladığı silah ambargosunu kaldırmasının ardından bölgedeki gerginliği artıracak bir adım daha attı.
ABD Savunma Bakanlığı, eski Varşova Paktı ülkelerine uyguladığı eğitim programına GKRY’yi de ekledi.
Özel eğitim ve askeri iş birliğini kapsayan bu eğitim paketine dahil edilen GKRY’den yetkililer, programa dahil olmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getirdiler.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Savunma Bakanı Haralambos Petridis, ABD ordusu ile stratejik iş birliklerini ilerletmek istediklerini ifade etti.
ABD-GKRY arasındaki iş birliklerinin yakın gelecekte artarak devam edeceğini açıklayan Haralambos Petridis;
“Amerikan ordusu ile stratejik iş birliğini derinleştiren önemli bir adım atıldı. İşbirliğimiz sürekli gelişecek.” dedi.
ABD’nin Güney Kıbrıs’ı kullanarak bölgedeki gerginliği kızıştırması ve Yunanistan tarafına askeri ve lojistik destek vermesine Türkiye’nin yanıtı da KKTC’de oluşturduğu Geçitkale SİHA Üssü oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İHA’ları, SİHA’ları Kuzey Kıbrıs’a yerleştirdik
Yunanistan’ın ve ABD’nin Ege ve Akdeniz’de GKRY üzerinden gerginliği tırmandıran adımları Türkiye’yi yeni bir yol haritası belirlemeye itti.
Türkiye, bölgede caydırıcılığını artırmak için kritik bir hamlede bulunarak KKTC’deki Geçitkale Askeri Havaalanı’nı Türk S/İHA’larının yuvasına dönüştürdü.
Hukuki haklarını hem sahada hem de masada koruyan Türkiye, Doğu Akdeniz’deki varlığını kanıtlamak ve caydırıcılığını artırmak için kritik hamleler yapıyor. Libya başta olmak üzere bölgedeki ülkelerle müzakereler yürütüyor. Türkiye’nin 20 Temmuz 2021 tarihinde (Kıbrıs Barış Harekatı’nın 37’nci yıldönümü) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) bulunan Geçitkale Askeri Havaalanı’nı, S/İHA üssü olarak tam faaliyete geçirmesi ise bu uğurda atılan adımları daha da belirginleştirdi.
Geçtiğimiz yıl bu hamleyi yapan Türkiye, halen daha Batılı ülkelerin desteğini alan Yunanistan’ın hukuksuz eylemlerine karşı Ege ve Akdeniz’deki haklarını korumak için mücadele veriyor.
Türkiye’nin Akdeniz’deki en önemli caydırıcı hamlelerinden olan Geçitkale SİHA Üssü ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı.
Türk İHA ve SİHA sistemlerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne konuşlandırıldığını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gazetecilerin
“KKTC Dışişleri Bakanı bir açıklama yaptı, ‘BM’ye bir ay süre verdik. Ya bizi tanı ya da barış gücünü Kıbrıs’tan çek.’ dedi. Çekmezse ne olur? Bir de kuşatma olarak görüyorlar ambargo ve silah kararını. Dolayısıyla acaba Türkiye ek takviyeye hazır mı? Karpaz’a bir Türk üssünden bahsediliyordu. Dedeağaç’a alternatif olacak şekilde. Türk üssü hazırlığımız var mı?” sorusuna şu şekilde yanıt verdi:
“Bu konuda biliyorsunuz biz kimsenin düşünmediği bir dönemde ne yaptık? İlk işimiz İHA’ları, SİHA’ları Kuzey Kıbrıs’a yerleştirdik. Şu anda İHA ve SİHA’larımız oradalar ve bu söylediğiniz yerle ilgili de yine benzer şeyler olabilir. Bunun olması da zaten haktır. Çünkü Kuzey Kıbrıs’ı dört bir yandan, her yönüyle bizim sağlama almamız lazım. Olsa da olmasa da zaten bizim şu anda kendi ana karamızdan uçaklarımız kalktığı anda zaten anında Kuzey Kıbrıs’ta. Herhangi bir sıkıntı orada da söz konusu değil. Bir de bu akşam Anastasiadis, illa bir görüşelim, konuşalım filan dedi. Araya birilerini de soktu. Dedim ki ‘Başkan sen şimdi zaten gidiyorsun.’ İki ay sonra ayrılıyor. Dedim ‘Böyle bir zamanda bunlar konuşulmaz.’ Ayrıca dedim ki ‘Siz hep bir yerden bir talimat alıyorsunuz. Bu talimatlarla falan zaten bu işler yürümez.’ Onun için bunların ipiyle kuyuya inilmez. Aksi takdirde kuyuda kalırsın.”
Geçitkale S/İHA Üssü ve önemi
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de enerji kaynaklarını keşfetmesi ve bunları hukuki olarak ispat ederek gerekli çalışmaları başlatması, Yunanistan, GKRY ve ittifaklarının haksız dışlama çalışmalarına başlamasına neden oldu.
Bu doğrultuda Türkiye, Mavi Vatan’ındaki varlığını kanıtlamak ve caydırıcılığını artırmak üzere stratejik bir hamle yaparak, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra askeri üs amacıyla inşa edilen, KKTC’nin başkenti Lefkoşa’nın 40 km doğusunda yer alan Geçitkale Askeri Havaalanı’nı, S/İHA üssü olarak tam faaliyete geçirdi. Yunanistan ve GKRY’nin hukuk dışı eylemlerini hüsrana uğrattı.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e hâkim bir noktada bulunan Kıbrıs adasına S/İHA üssü kurma kararı 3 yıl önce Libya ile yapılan deniz yetki alanlarını belirleme anlaşmasından hemen sonra alındı. Bu doğrultuda Türk S/İHA’ları ilk olarak 16 Aralık 2019 tarihinde 5 saatlik bir uçuşun ardından Geçitkale’ye iniş gerçekleştirdi. Aradan geçen sürede Doğu Akdeniz nöbeti tutan S/İHA’lar, KKTC’deki üssü “iniş noktası” olarak kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, Türkiye’nin Mavi Vatan’daki haklarının korunması için bölgede kritik bir noktada bulunan Geçitkale Askeri Havaalanı’nın “daimî” bir S/İHA üssü olarak 20 Temmuz 2021 tarihinde tam kapasite faaliyete geçirileceğini duyurdu.
Aslında 16 Aralık 2019’da gerçekleşen ilk iniş sonrası Türkiye, Geçitkale’de modernleştirme çalışmalarına ara vermeden başladı. Türk S/İHA’larının daimî olarak kullanması amacıyla hangarlar ve binalarda çalışmalar başlatıldı. Pist yenileme çalışmaları da yapıldı. Geçitkale Hava Üssü’nün, S/İHA üssü olarak kalması için bakım ve onarım merkezlerinin kurulması, silah sistemlerinin ve cephanelik gibi depolarının inşa edilmesi ve mevcut yapıların yenilenmesi çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor.
S/İHA’ların komuta sistemlerinin mobil olması nedeniyle havalimanının kulesinin faaliyete geçmesi gerekmezken askeri uzmanlar, 1974 sonrasında Türk savaş uçaklarının inebileceği NATO standartlarında bir havaalanı olarak inşa edilen Geçitkale’nin, bakım ve yenileme çalışmalarıyla kısa sürede F-16’ların da konuşlanabileceği bir üs haline gelebileceğine dikkat çekiyor.
Geçitkale S/İHA üssü ile Mavi Vatan’da hava üstünlüğünü elde etme yolunda büyük bir adım atan Türkiye, Hava Kuvvetlerine ait F-16’ların Geçitkale’ye konuşlanması ile de bölgedeki varlığını ve caydırıcılığını pekiştirecek.
Türkiye, böylece başarısını dünyaya kanıtlamış S/İHA’ları ile Doğu Akdeniz’deki caydırıcılığını artırırken, söz konusu adım Yunan ve Rum medyasında paniğe sebep oldu. Fransa başta olmak üzere Yunanistan ve GKRY’nin ittifak halinde olduğu ülkeler, asılsız açıklamalarını sürdürdü.
Türkiye ise her türlü hukuksuz eyleme ve tehditkâr açıklamalara rağmen Mavi Vatan’ındaki haklı davasından vazgeçmeyeceğini Geçitkale S/İHA üssü hamlesi ile bir kez daha kanıtlamış oldu.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi