Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslenen Erdoğan, yeni balistik füze sistemlerinin geliştirileceğini söyledi ve “Savunma sanayi alanındaki yatırımlarımız savaşa hazırlanmak için değil, barışı, istiklali, istikbali, bağımsızlığı muhafaza ve müdafaa içindir.” dedi.
Türkiye’nin, üç kıtanın kalbinde bulunan, stratejik önemi yüksek, küresel bilek güreşinin hiç eksik olmadığı bir coğrafyada yer aldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu coğrafyada masadaki gücünüz, bileğinizin gücünden gelir.” ifadelerini kullandı.
Böyle bir coğrafyada hayatta kalmanın birinci şartının “caydırıcılık” olduğunu dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada haklı olmak yetmez. Hakkınızı korumak için aynı zamanda güçlü de olmak zorundasınız.”
Geçen yıl uzay, hava, kara, deniz, elektronik harp ve AR-GE alanlarında birçok önemli projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Erdoğan, Milli Muharip Uçak KAAN’ın ve HÜRJET’in uçuş testlerine devam edildiğini, GÖKBEY helikopterinin ilk teslimatının gerçekleştirildiğini anlattı.
KIZILELMA insansız savaş uçağının prototip üretim ve testlerinin sürdüğünü, ANKA-3, Bayraktar TB3, TB2, Akıncı ve Aksungur İHA’larının kabullerinin yapıldığını belirten Erdoğan, TB3’ün, TCG Anadolu’ya destek ekipmanını kullanmadan iniş ve kalkış yaptığını, böylece kısa pistli bir gemiden iniş kalkış yapabilen ilk SİHA olarak tarihe geçtiğini aktardı.
Yürütülen balistik füze projelerine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hem 800 kilometre ve üzeri menzilli füze stokumuzu güçlendirmeyi hem de 2 bin kilometre ve üzeri menzilli füze geliştirme programımızı hızlandırmayı kararlaştırdık. Daha burada saymaya kalksak saatler sürecek nice savunma projesini geride bıraktığımız yıl devreye aldık, ilerlettik veya başlattık. 2025 yılında inşallah bunlara yenilerini ekleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Geliştirdiği ve Sahip Olduğu Bilinen Balistik Füze Sistemleri
J-600T Yıldırım Taktik Balistik Füze Sistemi
J-600T Yıldırım, Roketsan tarafından 1998 yılından itibaren geliştirilmeye başlanan ve üretilen bir balistik füze sistemidir. Hedef olarak düşman hava savunma birimleri, Komuta-Kontrol ve İletişim merkezleri ve lojistik tesisleri gibi yüksek değerli noktaları vurmak için tasarlanmıştır. Sistem, Çin ve Pakistan ile yapılan iş birliklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmış ve B-611 SRBM üzerinden geliştirilmiştir.
Bora Taktik Balistik Füze Sistemi
BORA Füzesi, muharebe sahası içerisindeki stratejik hedefler üzerinde etkili ateş gücü oluşturmaktadır. Füze, Roketsan üretimi BORA Silah Sistemi’ne ait 8×8 Taktik Tekerlekli Araç ve Roketsan Çok Namlulu Roket Atar Silah Sistemi üzerinden atılmaktadır. Kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda entegrasyon için uygun arayüze sahip diğer Taktik Tekerlekli Araç platformlarından da fırlatılabilmektedir.
280 kilometreye kadar menzili bulunan Bora füzesi Savunma Sanayii Başkanlığı ile Roketsan arasında 23 Kasım 2009 tarihinde imzalanan “B (BORA) Füzesi ve B (BORA) Silah Sistemi Projesi” adlı sözleşme kapsamında geliştirildi. 2.500 kilogram ağırlığındaki füze 470 kilogramlık parçacık etkili harp başlığı taşıyor ve sahip olduğu KKS destekli ANS güdüm sistemi ile 10 metre hassasiyetle hedefi imha edebiliyor.
Sistem Özellikleri
- Kanıtlanmış Muharebe Yeteneği
- 7/24 Her Türlü Hava ve Arazi Şartında Kullanım
- Kısa Atışa Hazırlık Süresi
- Yüksek Vuruş Hassasiyeti
- Düşük İstenmeyen Etki
- Aldatma ve Karıştırmaya Karşı Çözümler
Uygun Hedefler
- Yüksek Doğrulukta Tespit Edilmiş Hedefler
- Topçu ve Hava Savunma Sistemleri
- Radar Mevzileri
- Toplanma Bölgeleri
- Lojistik Tesisler
- Komuta, Kontrol ve Haberleşme Sistemleri
- Yüksek Öncelikli Diğer Hedefler
Tayfun Kısa Menzilli Balistik Füze Sistemi
TAYFUN Füzesi derin hedeflerde etki yaratacak, güvenilirlik seviyesi yüksek bir füze sistemidir. Hipersonik seviyelere ulaşan seyir hızı sayesinde hava savunma sistemi tehditlerinden etkilenmemekte ve yüksek vuruş hassasiyeti ile istenmeyen hasar durumlarının önüne geçilmektedir. Atışa hazır hale gelme süresinin kısa olması ve ateş gücünün süratle kaydırılabilmesine imkân sağlaması gibi lojistik kolaylıklar ve harekat esnekliği sunmasının yanı sıra sistemin küresel konumlama sistemi karıştırmalarına karşı elektronik harp dayanımı da yüksek seviyededir. TAYFUN Füzesi, düşük çevre koşulu duyarlılığı sayesinde gece ve gündüz her hava koşulunda görev yapabilmektedir.
İlk kez 18 Ekim 2022’de Rize-Artvin Havalimanı’ndan gerçekleştirilen test atışıyla kamuoyuna açıklanan Tayfun’un ikinci test atışı da 23 Mayıs 2023 tarihinde yapıldı. Kısa Menzilli Balistik Füze sınıfına giren Tayfun ilk test atışında 560 kilometrelik bir menzile ulaşmıştı. Bu füzenin 850 kilometrelik bir menzile kadar ulaşması için geliştirilme çalışmaları devam ediyor. Karıştırmaya dayanıklı güdüm sistemi sayesinde yoğun elektronik harp ortamında dahi hedefini 10 metre hassasiyetle imha edebiliyor.
Sistem Özellikleri
- Kanıtlanmış Muharebe Yeteneği
- 7/24 Her Türlü Hava ve Arazi Şartında Kullanım
- Kısa Atışa Hazırlık Süresi
- Yüksek Vuruş Hassasiyeti
- Düşük İstenmeyen Etki
- Aldatma ve Karıştırmaya Karşı Çözümler
Uygun Hedefler
- Hava Savunma Füze Sistemleri
- Yumuşak Zırhlı ve Zırhsız Silah Sistemleri
- Komuta Kontrol Merkezleri
- Askeri Uçak Hangarları
- Kritik Askeri Tesisler
- Stratejik Hedefler
Cenk Orta Menzilli Balistik Füze
Türkiye’nin ilk Orta Menzilli Balistik Füze sistemi olacak olan Cenk füzesinin, 1000+ kilometre menzile sahip olması bekleniyor. Motor ve yakıt gibi kritik alt sistemleri dahi Roketsan tarafından özgün olarak geliştirilen Cenk füzesinin harp başlığı bölümünde terminal aşamada manevra yapmak amacıyla kanatçıklar yer almakta ve bu sayede füzenin hava ve füze savunma sistemlerinden atılan füzeleri atlatması sağlanmaktadır.
Cenk Orta Menzilli Balistik Füze Sisteminin özellikleri henüz kamuoyuna paylaşılmazken geliştirilme çalışmaları halen Roketsan öncülüğünde devam etmektedir.